Omicron domină Franța! Vești proaste vin, la sfârșit de an, din Europa. Omicron a devenit varianta dominantă a coronavirusului în Franța, este un anunț oficial dat publicității vineri.
Varianta Omicron a devenit acum majoritară printre infecţiile cu COVID-19 în Franţa, unde virusul a cunoscut o „progresie semnificativă” în ultimele zile, a anunţat Sănătatea Publică franceză, citată France Presse.
„62, 4% dintre teste (…) au arătat un profil compatibil cu varianta Omicron” la începutul ultimei săptămâni a anului, faţă de 15% în cea precedentă, a constatat agenţia publică în ultima sa anchetă săptămânală publicată joi seară.
Explozia de infecții cu Omicron era de aşteptat, deoarece această tulpină este deosebit de contagioasă şi a devenit deja majoritară și în alte ţări europene precum Marea Britanie şi Portugalia. Ea a contribuit la creşterea actuală a cazurilor, care au depăşit 200.000 pe zi în Franţa miercuri şi joi.
În total, spitalele franceze au primit acum 18.321 de pacienţi cu COVID, inclusiv 1.922 de noi internaţi doar între miercuri şi joi, şi peste 3.500 de bolnavi pentru îngrijire critică.
Confruntat cu valul de contaminare, guvernul a anunţat luni noi măsuri sanitare de restricţie precum utilizarea obligatorie a telemuncii în companii sau anularea evenimentelor publice de Anul Nou.Epidemia a ucis în total 123.552 de persoane în Franţa.
Omicron domină Franța. Ce restricții sunt la noi în țară
Spre deosebire de Franța, în România, în noaptea de Revelion, restricțiile sunt foarte permisive.
Se elimină interdicţiile de circulaţie a persoanelor și creşte și intervalul orar în ceea ce privește magazinele, restauratele şi activităţile economice de la ora 21 la ora 22. De asemenea, masca de protecție nu mai e obligatorie în spaţii în aer liber neaglomerate.
Cine vrea să petreacă noaptea dintre ani la restaurant, o poate face fără probleme deoarece astfel de localuri, dar şi cafenelele vor rămâne deschise toată noaptea. În schimb, barurile şi cluburile rămân închise.
Cei care vor petrece Revelionul departe de casă pot prezenta certificat verde sau un test negativ, PCR sau antigen rapid, pentru a se caza în unităţi turistice.
România se pregătește de valul 5. Ce se întâmplă acum în spitale
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința de vineri o hotărâre pentru scoaterea de la rezervele de stat a 18 pavilioane modulare. Acestea sunt dotate cu sisteme de încălzire și vor fi distribuite la spitale din județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Dolj și Timiș.
- trei la Spitalul de Pediatrie Pitești;
- opt la spitale din județul Bistrița Năsăud;
- șase la spitale din Craiova;
- una la Spitalul Orășenesc Făget (județul Timiș);
Hotărârea CNSU trebuie validată printr-o decizie a guvernului. Iată că România se pregătește de valul 5 al pandemiei de Covid, chiar dacă în prezent restricțiile sunt mult mai blânde.
Citiți România Liberă și pe Google News