O doză de rapel a vaccinului COVID-19 în doză unică de la Johnson & Johnson Inc a fost eficientă cu 84% în prevenirea spitalizării lucrătorilor din Africa de Sud, au spus cercetătorii joi.
Un studiu din Africa de Sud a arătat că o doză de rapel a vaccinului Johnson & Johnson COVID-19 a fost eficientă cu 84% în prevenirea spitalizării lucrătorilor din domeniul sănătății care s-au infectat pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit.
Se vor elibera certificate de vaccinare cu un nou tip de marcaj
Cercetătorii au urmărit datele a peste 69.000 de lucrători între 15 noiembrie și 20 decembrie după ce le-a fost administrată a doua doză de vaccin J&J.
Eficacitatea prevenirii spitalizării a crescut de la 63% la scurt timp după un rapel la 84% 14 zile mai târziu.
Eficacitatea a atins 85% la una sau două luni după rapel.
Linda-Gail Bekker, co-investigatorul principal al cercetării, a spus, citată de Reuters, că aceasta este o altă dovadă că vaccinurile nu și-au pierdut acel impact chiar și în fața unei variante foarte mutante.
Ea a adăugat că juriul este „încă în discuție” cu privire la problema unor rapeluri suplimentare pentru vaccinul J&J.
Vaccinul J&J s-a dovedit, de asemenea, a fi mai ușor de transportat în zonele rurale și îndepărtate africane. Comparat cu vaccinul rival Pfizer, în două doze, are o toleranță mai bună la căldură.
În timp ce s-a demonstrat că un curs inițial de inoculare oferă o protecție redusă împotriva infecției cu Omicron, mai multe studii au sugerat că o doză de rapel oferă o protecție semnificativă împotriva bolilor severe.