Legea bugetului pe 2022, promulgată de Klaus Iohannis! Proiectul fusese contestat de USR la Curtea Constituțuonală, însă CCR a respins demersul.
Proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022 au fost adoptate pe 23 decembrie de Parlament. Bugetul prevede resurse financiare pentru majorarea pensiilor, a salariului minim și a alocațiilor. „Avem în față un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să consolideze economia pe termen mediu și lung valorificând resursele financiare ale UE.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la dezbaterea din Parlament
Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB și deficit ESA estimat la 6,2% din PIB. Plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 49,8% din produsul intern brut. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2022. Guvernul a preconizat o creștere economică de 4,6% și o inflaţie medie de 6,5%.
Contestația pentru Legea bugetului pe 2022, respinsă de Curtea Constituțională
USR a atacat Legea bugetului pe 2022 la Curtea Constituțională însă CCR a respins contestația.
„Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022”, a transmis CCR într-un comunicat. „CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituţionale în raport cu critica de neconstituţionalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. În plus, CCR a constatat că dispoziţiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, se mai arată în comunicat.
Conform USR, în sesizarea făcută a fost invocată încălcarea prevederilor constituționale privind:
- Egalitatea în fața legii, prin nealocarea de resurse financiare proporționale cu necesitățile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor și algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.
- Dreptul la învățătură, prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local și județean al elevilor la școală, contrar Legii educației naționale nr. 1/2011.
- Principiul legalității, prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare și de care profită exclusiv partidul din care fac parte inițiatorii;
- Principiul bicameralismului, prin adoptarea în sedință reunită a unui amendament care eludează Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată și completată decât separat, mai întâi de către Senat (camera de reflecție) și apoi de către Camera Deputaților (camera decizională).
- Principiul calității legii, prin caracterul neclar, imprecis și interpretabil a numeroase prevederi.
Legea bugetului pe 2022, promulgată de Klaus Iohannis, prevede, printre altele, resurse financiare pentru majorarea pensiilor, a salariului minim și a alocațiilor.
Citiți România Liberă și pe Google News