11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăEconomieEnel și Intesa Sanpaolo achiziționează compania Mooney și creează un fintech european

Enel și Intesa Sanpaolo achiziționează compania Mooney și creează un fintech european

Enel, prin intermediul Enel X, și Intesa Sanpaolo, prin intermediul Banca 5, au semnat un acord cu Schumann Investments S.A., o companie deținută de fondul de investiții privat CVC Capital Partners Fund VI, pentru a  achiziționa  50%, respectiv 20% din capitalul social al Mooney Group.

Enel S.p.A. („Enel”), care acționează prin filiala sa deținută integral Enel X S.r.l. (“Enel X”), și Intesa Sanpaolo SpA, prin filiala sa Banca 5 SpA (“Banca 5”), au semnat un acord cu Schumann Investments SA, companie controlată de fondul internațional de capital privat CVC Capital Partners Fund VI, pentru achiziționarea a 70% din capitalul social al Mooney Group SpA („Mooney”), o companie fintech care operează în segmentul proximity banking și plăți.

Enel X va cumpăra 50% din capitalul social al Mooney, în timp ce Banca 5, care deține în prezent o participație de 30% din Mooney, își va crește aportul la 50%, plasând compania de plăți sub controlul comun al ambelor părți.

Enel și Intesa Sanpaolo creează un fintech european

Francesco Starace,  CEO și General Manager Enel, a declarat că această achiziție este o oportunitate de creștere în spațiul fintech. Plățile digitale vor fi din ce în ce mai utilizate pentru facturile de energie electrică, precum și pentru servicii avansate, cum ar fi mobilitatea electrică. Scopul este de a oferi o gamă cât mai largă de servicii.

Carlo Messina, CEO al Intesa Sanpaolo, a spus că Mooney este o parte cheie a strategiei de a construi o propunere digitală îmbunătățită pentru clienții de retail. Ca grup, vor beneficia de potențialul de inovare și de creștere al unui fintech european, reducând în același timp costul de așteptare pentru acei clienți mai puțin interesați să viziteze sucursalele.

Acordul, bazat pe o valoare de 100% din fintech-ul Mooney, evaluat la 1,385 de  miliarde de euro, prevede ca,  la finalul procesului de achiziție, Enel X să  plătească între 334 de milioane de euro și 361 de milioane de euro pentru partea sa din participație.

Respectiva contribuție constă în 220 de milioane de euro pentru capitalul propriu și o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a prețului la închidere. În același timp, Intesa Sanpaolo va plăti la închidere între 88 de milioane de euro și 94 de milioane de euro, respectiva contribuție constă la rândul său în 88 de milioane de euro pentru capitalul propriu și o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a prețului la închidere.

În urma finalizării tranzacției, toate activitățile legate de segmentul de servicii financiare a Enel X în Italia, comercializate sub brandul Enel X Pay, vor fi vândute către Mooney.

Concret, Enel X va vinde către Mooney,  pentru 140 de milioane de euro, participațiile sale egale cu 100% din capitalul social al Enel X Financial Services, CityPoste Payment și Paytipper (sub rezerva executării opțiunii de cumpărare existente pentru a crește participarea Enel X la aceasta din urmă din cota sa actuală de 55%), creând astfel un fintech comun, cu sediul european, cu o bază de clienți deja solidă.

Aceste tranzacții sunt în conformitate cu Planul Strategic 2022-24 al Grupului Enel și se încadrează în modelul Stewardship.

Citiți România Liberă și pe Google News

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...

Marcel Ciolacu: România trece prin turbulențe politice, dar poate reveni pe un drum stabil, prin solidaritate

Declarațiile vin în contextul în care agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva economică a României de la stabil la negativ Premierul Marcel Ciolacu a...

Cum să te îmbraci în straturi pentru a arăta modern în toamnă și iarnă?

Sezonul rece aduce cu sine nu doar temperaturi scăzute, ci și oportunitatea de a experimenta cu moda prin ținute stratificate. Tehnica layering-ului este nu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă