6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieÎn ce condiții vine moș Crăciun la școală

În ce condiții vine moș Crăciun la școală

Unitățile de învățământ preuniversitar pot organiza tradiționalele serbări de Crăciun, dar Moșul va putea ajunge doar printr-o excepție aprobată de directori, în condițiile pandemiei COVID-19.

Ministerul Educației (ME) nu se opune organizării serbărilor de Crăciun de către unitățile de învățământ preuniversitar, în contextul pandemiei COVID-19, dar va fi nevoie de autorizații din partea directorilor de școli și de grădinițe pentru ca Moșul să poată participa la festivități.

“Cadrul legislativ nu permite niciunei persoane să intre în școală fără acordul directorului. În condițiile pandemiei nu au voie nici părinții și nici alte persoane în școală. Totuși, există posibilitatea exceptării de la regulă. Eu cred că directorii de școli vor accepta aceste excepții, astfel încât să poată fi organizate serbările. Și, glumind, din câte știu eu, Moș Crăciun vine pe horn”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din cadrul ME, Sorin Ion.

Pentru părinți ar putea fi mai dificil să participe la serbări, decât pentru Moș Crăciun.

“Cea mai simplă situație este ca Moș Crăciun să facă parte din personalul unității de învățământ. În acest moment, conform ordinului comun al ministrului Sănătății și ministrului Educației, părinților nu le este permis accesul în școală”, ne-a mai precizat Sorin Ion.

Ministerul de resort nu a oferit, până în acest moment, nicio informare unităților de învățământ legată de organizarea serbărilor de Crăciun.

Nu s-a menționat dacă Moșul va trebui testat pentru infectare cu noul coronavirus sau dacă trebuie să dețină certificat verde COVID-19.

Precizări în acest sens ar putea fi oferite de Ministerul Sănătății.

Testarea pentru infectare cu COVID-19 a participanților la serbările de Crăciun este însă foarte puțin probabilă, având în vedere că unitățile de învățământ preuniversitar de stat nu au, în această săptămână, nici măcar teste antigen suficiente pentru testarea elevilor și preșcolarilor.

“Activitățile educative extrașcolare pot consta în: proiecte și programe educative, concursuri, festivaluri, expoziții, campanii, schimburi culturale, excursii, serbări, expediții, școli, tabere și caravane tematice, dezbateri, sesiuni de formare, simpozioane, vizite de studiu, vizite, ateliere deschise etc.”, prevede Regulamentul cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP).

În același document se mai arată că: “Activitatea educativă poate fi proiectată la nivelul fiecărei grupe/clase de antrepreșcolari/preșcolari/elevi de către educator, puericultor/educatoare/învățător/institutor/

profesor pentru preșcolar/primar/profesor diriginte, cât și la nivelul unității de învățământ, de către coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare”.

“Activitățile educative extrașcolare sunt stabilite în consiliul profesoral al unității de învățământ, împreună cu consiliul elevilor, în conformitate cu opțiunile elevilor și ale consiliului reprezentativ al părinților și ale asociațiilor părinților, acolo unde acestea există, a reprezentanților legali, precum și cu resursele de care dispune unitatea de învățământ”, mai prevede ROFUIP.

Problema testelor pentru elevi

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, ieri, că două milioane de teste antigen COVID-19, pe bază de salivă, vor ajunge în unitățile de învățământ preuniversitar, astfel încât elevii să poată fi testați astăzi.

„Referitor la teste, astăzi (n.r. – 16.12.2021) vor începe să fie distribuite două milioane de teste suplimentare către inspectoratele şcolare. Toate vor ajunge până mâine dimineaţă la inspectoratele şcolare. Există şi alte livrări care urmează”, a spus Raed Arafat.

Acesta a fost întrebat de jurnalişti cu privire la faptul că au fost depistate prea puţine cazuri de elevi infectaţi cu SARS-CoV-2, deşi au fost făcute mai multe milioane de teste în şcoli.

„Suntem la incidenţă scăzută, probabil că o parte din teste nu se fac cu mare atenţie”, a răspuns Arafat.

Aceasta, după ce, potrivit secretarului de stat Raed Arafat, două companii care au câștigat licitația publică nu au livrat testele la termenul prevăzut în contract.

Au fost aduse două milioane de teste din următoarea tranșă.

Sute de teste livrate în această săptămână au fost însă incomplete.

Ministerul Educaţiei a anunţat că la cele două testări de săptămâna trecută, de luni şi joi, au fost raportate în total 176 de probe de salivă pozitive la infecţia cu SARS-CoV-2, dintre care 45 au fost confirmate prin testul RT-PCR.

„Avem o hotărâre a CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU, publicată în Monitorul Oficial, ajung pentru testarea elevilor vreme de 11-12 săptămâni”, declara, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Avertismentele economiștilor: Retrogradarea ratingului României riscă să împingă țara în brațele FMI

Economistul Adrian Negrescu avertizează pentru ProTV că retrogradarea ratingului României de către agenția de rating Fitch ar putea avea efecte devastatoare asupra stabilității economice...

Nicușor Dan nu e mulțumit de activitatea principalilor procurori ai României

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a declarat că nu este deloc mulţumit nici de...

Darius Olaru, aproape de transferul carierei! Rangers oferă aproape 5 milioane de euro pentru mijlocașul FCSB

Căpitanul roș-albaștrilor, desemnat „Mijlocașul anului” în Liga 1, este dorit insistent de formația scoțiană, care a lansat deja prima ofertă concretă. Darius Olaru, liderul și...
Ultima oră
Pe aceeași temă