În 2022, doar nouă sărbători legale, în care românii nu vor avea zile libere, vor fi în intervalul luni-vineri. Persoanele care trebuie să lucreze în zilele libere trebuie să primească de la angajatori compensații legale.
Astfel, conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor pica în felul următor:
- 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
- 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
- 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni;
- 1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
- 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
- 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
- 1 decembrie (Ziua Națională) – joi;
- 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni.
De asemenea, persoanele care fac parte din alte culte religioase, în afară de cele creştine, vor avea parte de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective.
În același timp, în cazul salariaților creştini, liberele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii se vor acorda în funcție de datele la care sunt celebrate de cultul creştin. Pe de altă parte, anumite categorii de angajați vor lucra și în aceste zile.
Angajaţii care aparţin unităților sanitare, unităților de alimentație publică și locurilor de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție vor beneficia de compensații legale. În cazul în care angajatorul nu acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Dacă angajatorul refuză să ofere zile libere sau compensații legale, riscă amenzi de mii de lei.
Citiți România Liberă și pe Google News!