5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalJulian Assange ar putea fi extrădat în SUA. Decizia nu e definitivă

Julian Assange ar putea fi extrădat în SUA. Decizia nu e definitivă

Julian Assange ar putea fi extrădat în SUA, a decis, vineri, o curte de apel din Londra. Avocații cofondatorului Wikileaks vor face apel, deoarece decizia nu este definitivă, transmite BBC.

La începutul anului, o instanță londoneză a respins cererea SUA de extrădare a cofondatorului Wikileaks pe motive de sănătate mentală, invocând riscul ca acesta să se sinucidă în închisoare. Decizia a fost luată la 4 ianuarie 2021. Sentinţa a fost însă atacată cu apel de către Statele Unite, iar vineri, 10 decembrie, americanii au avut câștig de cauză. Motivul?  Vineri, judecătorul Timothy Holroyde, cel care a dat verdictul, a afirmat că Assange poate fi extrădat deoarece Washingtonul a dat asigurări privind condiţiile sale de detenție. 

Assange, refugiat 5 ani în ambasada Ecuadorului din Londra

În aprilie 2019, Julian Assange a fost arestat de autoritățile britanice după ce a petrecut cinci ani în ambasada Ecuadorului din Londra. El ceruse azil politic aici pentru a evita extrădarea în Suedia unde era acuzat de agresiune sexuală. Îi era teamă că, odată ajuns pe pământ suedez, autoritățile îl vor preda americanilor pentru audieri în legătură cu activităţile WikiLeaks.

Britanicii l-au luat în custodie în baza unui mandat de extrădare al SUA și a fost condamnat la 12 luni de închisoare. I s-a refuzat eliberarea pe cauţiune și a fost reţinut în Belmarsh, în timp ce SUA au deschis un proces juridic de lungă durată.

Este acuzat de 18 infracțiuni de spionaj

Assange este acuzat în SUA de 18 infracțiuni de spionaj. Procurorii americani spuneau, în 2019, că l-au inculpat pe Julian Assange pentru conspirație cu scopul accesării unor documente guvernamentale clasificate și informații militare, a căror divulgare ar fi pus în pericol vieți omenești.

Potrivit acuzațiilor, Assange a fost implicat împreună cu Chelsea Manning într-o conspirație de piratare informatică pentru a sparge parola departamentului de apărare. Spargerea parolei i-a permis lui Manning să se logheze la o rețea secretă de computere a guvernului sub un alt nume și să-și acopere urmele când a divulgat o serie de documente militare și diplomatice secrete către WikiLeaks.

Citiți România Liberă și pe GOOGLE NEWS

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă