Rachetele din România pot lovi Transnistria, după ce faimoasele lansatoare americane HIMARS au ajuns în județul Vrancea. Militari din Forțele Terestre ale Statelor Unite au fost detașați, timp de patru luni, în județul Vrancea.
Americanii se află la cea mai puternică unitate de artilerie pe care o deține Armata Română, dotată cu rachete HIMARS.
La un comandament din Focșani al Armatei Române a fost înălțat drapelul unui batalion american. Ceremonia s-a desfășurat la data de 22 noiembrie 2021. Ceremonia a marcat “dislocarea” (detașarea) conducerii Batalionului 460 al SUA în garnizoana Focșani, la Brigada 8 Rachete a României. Brigada 8 Rachete face parte din Forțele Terestre, subordonate Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Batalionul 460 Logistic face parte din Brigada a 4-a “Asistență pentru Forțele de Securitate” a Statelor Unite. Conducerea Forțelor Terestre ale SUA anunțase că această brigadă va trimite militari în cinci țări: Georgia, Letonia, Macedonia de Nord, Polonia și România. Militarii americani rămân în aceste țări timp de șase luni, începând din octombrie 2021.
Despre Batalionul 460, trimis la Focșani, Statele Unite precizează că va realiza activități de consiliere pentru dezvoltarea „Capabilității de sprijin prin foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare” (HIMARS) al Armatei Române.
Rachetele din România pot lovi Transnistria
HIMARS este produs în Statele Unite și reprezintă cel mai puternic sistem de rachete de care dispune Armata Română.
„Este un sistem performant, cu bătaie mare şi foarte precis”, declara, la începutul anului 2021, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.
Potrivit Direcției Generale de Armamente din MApN, rachetele sistemului HIMARS au raza de acțiune de “până la” 300 de kilometri. Aceasta înseamnă că rachetele lansate de sistemul HIMARS pot ajunge, teoretic, din Vrancea până în Transnistria. Lansatoarele sunt montate pe șasiu de autocamion, deci își pot modifica rapid amplasamentul.
În regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, Rusia menține ilegal trupe și armament. Prezența trupelor rusești din Transnistria este o amenințare pentru Republica Moldova și pentru România, după cum semnala, acum un an, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman. În schimb, acesta remarca, ulterior, că sistemele HIMARS livrate României pot schimba raportul de forțe.
„Încorporând sistemul HIMARS în strategia sa de apărare, România îşi consolidează rolul de garant al securităţii în regiunea Mării Negre. HIMARS reprezintă o piesă în programul de modernizare a apărării, care include F-16 și elicoptere Black Hawk”, preciza ambasadorul Statelor Unite. România deține deja avioane F-16 iar o eventuală achiziție de elicoptere Black Hawk este analizată la MApN.
Sistemul HIMARS deschide focul în mai puțin de o oră
Cu ajutorul consilierilor americani, Batalionul HIMARS al României își va crește interoperabilitatea cu celelalte forțe ale NATO.
De altfel, în luna aprilie 2021, militari americani din Forțele Speciale au adus din Germania în România, pe calea aerului, în cadrul unui exercițiu, încă un sistem echivalent.
La acel exercițiu, aeronava americană a aterizat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, iar sistemul HIMARS din Germania a fost plasat în județul Constanța. Potrivit părții americane, din momentul aterizării avionului până ce sistemul HIMARS a fost apt de tragere a durat mai puțin de o oră. Viteza de acțiune este esențială în cazul în care aceste sisteme de artilerie sunt folosite în operațiuni ofensive.
În condiții de război, Statele Unite au testat pentru prima dată sistemul HIMARS în Afganistan, după care au folosit asemenea sisteme în Irak.
Principalele echipamente ale primului sistem HIMARS al României au sosit, la începutul anului 2021, în portul Constanța. De acolo ele au fost trimise în dotarea Brigăzii 8 ROT (Rachete Operativ Tactice), cu sediul la Focșani.
Programul Foreign Military Sales
Pentru programul HIMARS destinat României, anunțul inițial al Statelor Unite, din anul 2017, preciza că va costa 1,25 miliarde USD. În final, partea română s-a angajat să plătească o sumă care ar totaliza, până în acest moment, circa 1,75 miliarde de dolari. Achiziția se realizează de Guvernul României de la Guvernul SUA prin programul Foreign Military Sales. HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) este unul dintre programele prioritare de achiziție, în derulare, ale Ministerului Apărării Naționale.
Armata Română va avea în final trei asemenea sisteme de lansatoare. România este printre puținele țări NATO, după SUA, care dețin un asemenea armament. Fiecare dintre cele trei sisteme ale României va avea câte 18 instalaţii de lansare. Achiziția mai include muniţie, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului din Armata Română. Muniția contractată include 81 de rachete M31A1 și 81 de rachete M30A1.