16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSocialEvenimentA murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii de la Timișoara

A murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii de la Timișoara

A murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii revoltei anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Claudiu Iordache a murit la vârsta de 79 de ani. Iordache s-a remarcat, la Timișoara, drept unul dintre inițiatorii Revoluției Române. Iordache a fost membru în Comitetul Revoluționar care s-a înființat în balconul Operei din Timișoara, chiar înainte de prăbușirea comunismului. La acel moment, la București, Ceaușescu era încă la putere, iar Ion Iliescu era încă necunoscut opiniei publice. Iordache a fost unul din cei 11 membri fondatori ai Societății Timișoara. Una dintre revendicările acestei organizații a fost Punctul 8, care cerea retragerea activiștilor comuniști din viața politică a României.

„Claudiu Iordache este cea mai curată conștiință în România de astăzi; o conștiință exemplară, dublată de o luciditate care, dată fiind lumea în care trăim, nu poate fi decât dureroasă. Claudiu Iordache a preferat să rămână singur, dar să stea drept: drept față de el, drept în fața oamenilor, drept în fața lui Dumnezeu!”, declara academicianul Florin Constantiniu.

Cine a fost revoluționarul Claudiu Iordache

Claudiu Iordache a absolvit Facultatea de Istorie la Craiova. În anii comunismului, Iordache era în evidența Securității. El a fost anchetat de Securitate între anii 1972 și 1973, potrivit unui dosar existent la CNSAS.

După victoria Revoluției din 1989, ca om politic, Claudiu Iordache a activat în cadrul Frontului Salvării Naționale (FSN). Iordache a fost președintele filialei FSN Timiș și prim – vicepreședinte FSN la nivel național, între anii 1990 – 1991. Claudiu Iordache a fost ales deputat de Timiș în perioada anilor 1990 – 1992, în primul Parlament de după Revoluție. Timp de peste zece ani, Iordache a condus Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989. În anul 2018, într-un mod controversat, Iordache a fost demis, iar conducerea IRRD a fost preluată de Gelu Voican Voiculescu.

Claudiu Iordache a fost scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Claudiu Iordache a activat și ca jurnalist, publicând articole de opinie inclusiv în cotidianul “România liberă”.

În anul 2014, Claudiu Iordache a fost declarat “Cetățean de onoare” al orașului Timișoara.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă