17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăȘtirile zileiConsultări la Palatul Cotroceni pentru guvernul prin rotație PNL-PSD-UDMR

Consultări la Palatul Cotroceni pentru guvernul prin rotație PNL-PSD-UDMR

Președintele Klaus Iohannis urmează să anunțe numele viitorului premier, după ce negocierile între PSD și PNL, plus UDMR, s-au finalizat. Șeful statului revine după o pauză de 18 zile în prim-planul scenei politice, perioadă în care partidele au analizat diverse formule de guvernare pentru rotația premierilor. Ultima dată când Klaus Iohannis a făcut declarații publice pe teme politice a fost pe 4 noiembrie, când a anunțat eșecul lui Nicolae Ciucă de a forma un guvern și decizia acestuia de a nu se mai prezenta în Parlament.  

A fost un weekend destul de agitat pe scena politică, pentru definitivarea listei miniștrilor din viitorul guvern dominat de PSD și PNL, dar și cu UDMR. Ce se știa aproape sigur era faptul că UDMR păstrează cele trei ministere pe care le deținea și în guvernul Cîțu. Este vorba despre Dezvoltare, Mediu și Tineret și Sport.

“Am finalizat programul de guvernare 99%, rămân câteva aspecte mai puţin importante, trebuie textul finalizat, acordul politic e gata, trebuie completat după decizia cine va da prima dată primul-ministru şi atunci acolo au rămas câteva lucruri care sunt clare, dar, în funcţie de persoana prim-ministrului, asta luni dimineaţa, înainte de ora 12,00, vom putea finaliza, vom putea semna acordul”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

PSD, ședință înainte de consultările de la Cotroceni

Liderii PSD se reunesc într-o nouă ședință în această dimineață pentru a valida negocierile cu PNL și UDMR, înainte de a pleca la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis.

“Dacă PSD are prim-ministru se egalizează numărul de ministere, dacă are PNL prim-ministrul atunci PSD are mai multe ministere. Domnul Ciucă are un mandat de la PNL ca dânsul să fie prim-ministru, eu am mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Deciziile se armonizează în interiorul partidului”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Cine se regăsește pe liste

Dacă se acceptă ca PNL să deschidă rotația cu premierul în funcție, PSD ar obține ministere importante, cum ar fi cel al Finanţelor Publice, Secretariatul General al Guvernului, şi Transporturile. Acestea vor fi cedate PNL în 2023, când premierul ar urma să fie al PSD.

Social Democrații ar putea ocupa următoarele ministere:

Finanțe – Adrian Cîciu / Leonardo Badea

Secretariatul General al Guvernului – Mihai Busuioc / Titus Corlăţean

Sănătate – Alexandru Rafila

Apărare – Vasile Dîncu

Agricultură – Adrian Chesnoiu

Muncă – Marius Budăi

Transporturi – Sorin Grindeanu

Economie – Radu Oprea

Cultură – Lucian Romaşcanu

Familie (minister nou)- Gabriela Firea

Iar PNL, în prima rotație, ar avea următoarele portofolii:

Externe – Bogdan Aurescu/ Rareş Bogdan

Interne – Lucian Bode

Educaţie – Sorin Cîmpeanu

Energie – Virgil Popescu

Justiţie – Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu

IMM şi Turism (minister nou) – Robert Sighiartău

Digitalizare – Raluca Turcan

Fonduri europene – Cristian Buşoi

Ludovic Orban anunță un nou partid, Forța Liberală

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că pe scena politică va apărea un nou partid, format din liberalii nemulțumiți de alianța cu PSD. Numele noii formațiuni liberale nu a fost anunțat, deocamdată.

Nu ar fi prima dată când PNL pierde o grupare. La începtul anilor 90, din PNL, partid abia reînființat după perioada de comunism, s-au mai înființat PNL-Aripa Tânără, cu Călin Popescu-Tăriceanu și Dinu Patriciu printre lideri, apoi PNL-Convenția Democratică (condus de avocatul Niculae Cerveni).

Orban spune că numele noului partid va fi stabilit împreună cu oamenii din interiorul PNL. În privința aliaților politici, el spune că nu poate fi decât USR.

“Obligatoriu trebuie să fie ceva liberal, naţional, există în zona de centru-dreapta anumite valori ale creştin-democraţiei şi conservatorismului. Nu am stabilit numele”, a declarat Ludovic Orban la un post de televiziune.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

România are nevoie de o nouă generație de lideri politici, educați pe modelul occidental, consideră rectorul SNSPA

România trebuie "să investească încredere într-o nouă generație de lideri politici, educați și formați pe modelul occidental", consideră profesorul Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

De Paște, Ciolacu i-a dat Gabrielei Firea PAS, CĂ tot Piedone e lăsat la crescut precum cozonacul

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, i-a transmis candidatului declarat al formațiunii sale politice pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă