Ca foarte mulți dintre dumneavoastră, am urmărit cu foarte mare atenție evoluția politică de la noi din țară. Am scris pe marginea întâmplărilor din această zonă greu accesibilă pentru muritorii de rând. Am criticat nu doar lipsa de înțelepciune a politicienilor, dar mai ales atitudinea de tip feudal a acestora. Și am spus, nu o dată, că lipsa lor de grijă pentru orice se răsfrânge dramatic în societatea românească.
Revin încă o dată asupra câmpului politic românesc care pare că încearcă, în cel de-al doisprezecelea ceas, să redevină unul al dialogului și să iasă din paradigma de câmp de luptă. Probabil că voi stârni reacții adverse în rândul cititorilor, dar am să spun că dialogul este mai bun decât războiul, iar conlucrarea – mai bună decât o guvernare interimară, limitată în capacitatea de a lua decizii.
Cum va fi noua majoritate parlamentară?
Cu siguranță, noua majoritate parlamentară care se conturează în aceste zile va fi una controversată. Chiar dacă PSD și PNL au colaborat strâns în trecut, ultimii ani au reprezentat o confruntare constantă între cele două partide. Au fost, alternativ, la putere, și s-au lovit reciproc din toate pozițiile.
Ultimele luni au arătat însă că alianța guvernamentală PNL-USR-UDMR nu poate funcționa. Atât PNL, cât și USR au pus interesul politic propriu deasupra interesului unei coaliții care să guverneze România. Evoluția celor două partide – nu o comentez – a dus la o ruptură ce pare ireconciliabilă.
În acest context, România avea două soluții. Prima, să se îndrepte spre alegeri anticipate. Iar cea de-a doua, partidele să încerce să găsească o soluție de compromis și să producă un guvern.
Alegerile anticipate ar fi limpezit apele și ar fi putut contura o nouă majoritate (de stânga sau de dreapta, după cum ar fi votat românii). Procesul ar fi fost unul lung, analiștii politici arătau că un scrutin s-ar fi putut organiza cel mai repede în prima parte a anului viitor, cel mai potrivit termen fiind în martie 2022.
Dacă nu am fi fost în plină pandemie de COVID-19, iar dacă valul al patrulea al acesteia nu ar fi făcut ravagii în România, alegerile parlamentare anticipate ar fi fost soluția cea mai bună pentru ieșirea din criza politică. Nu am fi fost nici prima, nici ultima țară care, având nevoie de clarificări majore pentru funcționarea ca societate, ar fi recurs la aceste alegeri.
Dar suntem, iată, în plină pandemie, iar urmările celui de-al patrulea val al acesteia sunt de îngrozitoare. Avem cele mai multe decese din Europa, secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă nu mai fac față numărului prea mare de pacienți, iar spitalele sunt practic asediate. Pacienții cu boli cronice suferă pentru că nu mai au nici aceștia suficiente locuri în spitale, medicii și personalul medical sunt epuizați. Presiunea pe întreg sistemul medical este uriașă.
În același timp, românii se confruntă cu o criză economică tot mai mare. Prețurile la energia electrică și la gaz metan au crescut enorm. În lanț, creșterea acestor prețuri a influențat – tot în sus! – toate celelalte prețuri. Și nu sunt semne că escaladarea prețurilor la toate serviciile și produsele esențiale pentru viața noastră s-ar domoli.
Prin urmare, suntem în fața unui „pachet de dezastre”. Nu exagerez deloc folosind această expresie din simplul motiv că românii nu sunt printre cei mai bogați europeni ci, dimpotrivă, printre cei mai săraci. Dacă un cetățean german poate plăti relativ fără nicio grijă unul sau doi euro în plus pentru un kilogram de carne, un român nu își poate permite acest „lux”. Iar peste toate acestea, ne apropiem de iarnă!…
Compromisul PNL-PSD este ultima variantă pentru ca România să aibă un guvern funcțional care să poată lua toate măsurile necesare pentru a scoate România din criza care afectează toate sectoarele. Altă soluție nu există în acest moment!
Indiferent de ostilitatea din ultimii ani dintre cele partide, pentru mine, ca observator rece al fenomenului politic românesc, faptul că aceste două partide lucrează în această perioadă pentru a construi un program de guvernare și un guvern valid este un semn de maturizare a clasei politice.
Sigur, avem o clasă politică slabă, dar nu avem alta. Sigur, avem un stat slab, dar întărirea statului nu se poate face fără guvern. Sigur, există suficiente motive să criticăm atitudinea președintelui țării. Dar oricât am critica clasa politică, nu putem consolida statul fără guvern. Și nici nu-l putem face să funcționeze fără o echipă completă la Palatul Victoria. Or, statul trebuie să funcționeze, iar direcția acestuia nu poate fi decât una: să funcționeze în folosul cetățenilor!
Acestea sunt realitățile românești, dincolo de patimi, simpatii sau antipatii politice. Nu avem alte partide sau alți oameni politici. Pe aceștia i-am votat noi înșine. Iar faptul că acum două partide „inamice” caută să își dea mâna este semn, așa cum spuneam, de maturitate și înțelepciune. De altfel, noi înșine, românii, am cerut maturitate și înțelepciune clasei politice. Și cerem de zeci de ani aceste lucruri.
Prin urmare, eu cred că România are nevoie de un guvern stabil, capabil să ia măsuri pentru protecția noastră, capabil să gestioneze economia, dar și marele program de revenire de după pandemie – PNRR. Iar un guvern stabil nu poate fi decât unul care are susținere parlamentară majoră.
Chiar dacă pare o alianță extrem de dificilă, apropierea dintre PNL și PSD poate duce la atât de așteptatul „fum alb” la Palatul Victoria. Sigur că este posibil ca și această alianță să eșueze, dar dacă politicienii vor pune mai presus de toate binele poporului, are șanse să funcționeze. Chiar și pe termen scurt sau mediu, suficient însă să ieșim din marasmul îngrozitor în care suntem acum.
Dar până să așteptăm ca un guvern, oricare ar fi acesta, să aibă grijă de țara asta și de români, trebuie să avem noi înșine grijă de noi. Am mai spus acest lucru și o repet: este imperios necesar să ne vaccinăm. Majoritatea cazurilor de îmbolnăviri grave și de decese (peste 90%!) au fost înregistrate în rândul persoanelor care nu s-au vaccinat. Iar acest procent trebuie să ne dea de gândit și să ne îndemne la acțiune imediată!
Apoi sunt toate celelalte măsuri de prevenire a răspândirii infecție cu Sars-Cov-2 pe care le putem lua singuri, fără restricții legale. Masca pe față, evitarea aglomerațiilor, spălarea mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea cu soluțiile care se găsesc în comerț (și sunt ieftine) nu trebuie impusă prin lege sau ordonanță de guvern. Ține de noi înșine și de cât de conștienți suntem de faptul că avem și noi acest arsenal care ne protejează la îndemână.
Vă doresc sănătate tuturor românilor!