2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoForțele speciale se pregătesc pentru război hibrid

Forțele speciale se pregătesc pentru război hibrid

Forțele speciale se pregătesc pentru război hibrid, în cadrul unui exercițiu care se desfășoară în România.

Aproape o mie de militari din opt țări membre și partenere ale NATO se antrenează începând de astăzi pe teritoriul României, în vederea contracarării unor acțiuni de război hibrid.

Peste 800 de militari din Armata Română și 150 de militari din alte țări, membre sau partenere ale Alianței Nord-Atlantice, se antrenează pe teritoriul României. Militarii se pregătesc în vederea contracarării unor acțiuni specifice războiului hibrid.

Antrenamentele fac parte dintr-un exercițiu al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) denumit JUNCTION STRIKE 2021 (JUST 21). Militarii străini implicați în acest exercițiu provin din Georgia, Grecia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Portugalia și Statele Unite.

Exercițiul se desfășoară în perioada 1-12 noiembrie 2021. Acțiunile sunt în facilități de instruire ale Armatei Române şi în zonele din vecinătatea localităților Reghin, Brădet, Miercurea Ciuc, Mihail Kogălniceanu și Sângiorgiu de Mureș. Cei aproape o mie de militari “se vor antrena pe baza unui scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, în cadrul unor structuri de nivel operativ și tactic, în format multinațional și interinstituțional”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale al României.

Forțele speciale se pregătesc pentru război

Exercițiul se desfășoară după ce în România s-au aflat șeful Comandamentului NATO de la Napoli, amiralul Robert Burke, precum și secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin. Ambii oficiali au confirmat că România își menține importanța strategică. România reprezintă o componentă esențială pe Flancul Estic al NATO și pentru misiunile Statelor Unite în afara Europei.

„România este exemplu pentru angajamentul Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul apărării și contribuției la misiunile NATO în Europa și alte zone”

Lloyd J. Austin,

Secretarul american al Apărării

Poziția strategică și calitatea de membru NATO oferă României acces la tehnologie americană de ultimă generație. În fața secretarului Apărării al SUA, ministrul român, Nicolae Ciucă, a amintit proiectele semnificative derulate pentru înzestrarea Armatei României în colaborare cu SUA și a subliniat că România contează pe susținerea NATO.

„Alianţa să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze toţi membrii şi să răspundă preocupărilor acestora. Relaţia transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Acțiuni de război hibrid, pe care se pregătesc să le contracareze militarii români, se desfășoară deja în regiuni aproapiate de România, cum ar fi cele din estul Ucrainei.

Potrivit părții române, “scopul principal al JUST 21 este certificarea a două ținte de capabilități NATO”. Aceste „ținte” sunt un Grup Maritim de Forțe pentru Operații Speciale și Comandamentul de Componentă de Operații Speciale.

Exercițiul care se desfășoară în România va permite și testarea nivelului de pregătire atins de personalul de conducere și de cel de execuție din structurile de Forțe pentru Operații Speciale ale României. După modelul existent în țările occidentale, și Armata Română s-a înființat Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale.

Grupul Maritim de Operații Speciale

La JUST 21, astăzi se defășoară un exercițiu al Grupului Maritim de Operații Speciale, în portul militar Mangalia.

Joi, 4 noiembrie, în poligonul Sângiorgiu de Mureș (județul Mureș) se execută o acțiune a operatorilor (militarilor) FOS din cadrul unui Grup Terestru de Operații Speciale. Ulterior, la data de 11 noiembrie, în poligonul Cheia (județul Brașov) se desfășoară o acțiune a operatorilor FOS din cadrul unui Grup Terestru de Operații Speciale al Armatei Române.

Militarii români vor acționa împreună cu militari parteneri din Republica Moldova și Georgia.

Țările cele mai afectate de un potențial război hibrid sunt cele din apropierea Rusiei. Specialiștii occidentali consideră că acest război deja a început. Acest tip de război se observă în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Acțiunile de război hibrid sunt inițiate de Rusia și sunt favorizate de faptul că în estul Ucrainei populația este majoritar rusofonă. Pe un asemenea fond, al acțiunilor de război hibrid, s-a produs și ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia. Ocuparea a început în anul 2014 și continuă.

După cum se știe, și alte țări au populație rusofonă pe teritoriul lor, una dintre ele fiind Republica Moldova. Exact în regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnisnistria, se află și trupe ale Rusiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Expert Forum: Îngrijorări majore privind transparența, în lipsa finanțării campaniilor electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat actualizările săptămânale, privind veniturile și cheltuielile candidaților Organizația Expert Forum (EFOR) a atras atenția asupra lipsei de transparență,...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă