Astronomii au găsit informații despre ceea ce ar putea fi prima planetă descoperită vreodată în afara galaxiei noastre, relatează BBC.
Aproape 5.000 de „exoplanete” – lumi care orbitează în jurul stelelor dincolo de Soarele nostru – au fost găsite până acum, dar toate acestea au fost localizate în galaxia Calea Lactee.
Posibila planetă de mărimea lui Saturn, descoperită de telescopul cu raze X Chandra de la NASA, se află în galaxia Messier 51. Este situată la aproximativ 28 de milioane de ani lumină distanță de Calea Lactee.
Vânătoarea viitoarei planete
Acest binar conține o gaură neagră sau o stea neutronică care orbitează în jurul unei stele, cu o masă de aproximativ de 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui. O stea neutronică reprezintă nucleul distrus a ceea ce fusese cândva o stea masivă.
Tranzitul a durat aproximativ trei ore, timp în care emisia de raze X a scăzut la zero. Pe baza acestor informații, astronomii estimează că planeta ar avea dimensiunea lui Saturn și ar orbita în jurul stelei neutronice sau a găurii negre, la aproximativ de două ori distanța de care Saturn se află de Soare.