-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieProbleme cu salariile profesorilor

Probleme cu salariile profesorilor

Parlamentul ar putea veni cu o inițiativă legislativă pentru a suplimenta bugetul Ministerului Educației, astfel încât să nu se ajungă în situația în care cadrele didactice să rămână fără bani de sărbători, așa cum a anunțat Sorin Cîmpeanu, susțin sindicaliștii din învățământ.

În cazul în care nu va fi instalat un guvern cu putere întreagă, e datoria Parlamentului să identifice o soluție pentru a fi plătite salariile din Educație în luna decembrie, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

“Este o situație pe care noi o cunoaștem de multă vreme, că bugetul Ministerului Educației nu acoperă, în acest moment salariile tuturor angajaților din învățământ. Din informațiile noastre, ar fi vorba de aproximativ un miliard de lei. Dacă nu se va încheia criza politică și nu vom avea un guvern cu putere întragă, parlamentarii vor trebui să vină cu o lege pentru a asigura banii necesari pentru plata salariilor din învățământ. Se poate și așa”, ne-a explicat Hăncecu.

Majorările salariale, sub semnul întrebării

Liderul sindical nu este încrezător nici că vor mai fi acordate majorările salariale restante promise angajaților din învățământ.

“Domnul ministru Cîmpeanu și doamna ministru Turcan, de la Muncă, au dat un comunicat comun în care au menționat că majorările salariale vor fi acordate în luna ianuarie 2022. Este vorba de două tranșe, 16%. Având în vedere contextul politic actual, nu pot să dau nicio asigurare în acest moment”, ne-a mai declarat președintele FSLI.

Angajații din sistemul de învățământ superior nu sunt expuși riscului de a nu primi salariile în luna decembrie, susține președintele Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr.

“Universitățile au bugetele stabilite pentru întreg anul. Știu ce cheltuieli vor avea. Nu există pericolul ca angajații din învățământul superior să nu fie plătiți. În preuniversitar, responsabilitatea managerială revine inspectoratelor școlare. Sunt cazuri probabil unde nu au estimat corect cheltuielile cu personalul și de acea este nevoie de o rectificare bugetară”, ne-a explicat Hadăr.

Ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi seară, că în cazul în care nu se va face o rectificare bugetară pentru Ministerul Educaţiei în luna decembrie va exista o problemă cu plata salariilor.

Șeful Învățământului a precizat că doar un Guvern stabil, şi nu unul interimar, poate face o rectificare bugetară.

„Avem execuţie de 50% pe primul semestru. Deci, am fost exact în grafic cât am planificat. Din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie atât de bună, încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Şi nu vom avea o rectificare dacă nu vom avea un Guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie rectificare bugetară, pe care o face doar un guvern stabil”, a afirmat Cîmpeanu, la Prima TV.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă