3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPlafonarea prețului la energie și compensarea facturilor, adoptate de Parlament

Plafonarea prețului la energie și compensarea facturilor, adoptate de Parlament

Plafonarea prețului la energie și compensarea facturilor au fost adoptate, miercuri, de Parlamentul României.  Au votat „pentru” 285 dintre cei 287 de deputați prezenți. Iată trei lucruri esențiale pe care trebuie să le știm!

După discuții interminabile, negocieri și calcule, după o mulțime de amendamente și propuneri venite din partea partidelor politice, legea plafonării prețurilor la energie și gaze dar și compensarea facturilor a primit votul decisiv al Camerei Deputaților. Iată ce trebuie să știe consumtorii.

Când intră în vigoare legea

Legea plafonării prețului la energie și gaz care prevede și compensarea facturilor la utilități va intra în vigoare de la 1 noiembrie, după ce v fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Cine beneficiază de plafonarea prețului la energie

Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament. Măsurile se vor aplica de la 1 noiembrie, după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica tuturor consumatorilor casnici, dar și unor noi categorii de consumatori: spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult. 

Cât vom plăti pe kWh

Astfel, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Plafonarea prețului la energie
Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, discurs în Parlament pe tema plafonării prețurilor la energie și gaze naturale

Virgil Popescu, despre plafonarea prețului la energie: „Lucrăm la normele de aplicare”

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că în câteva zile va fi finalizat ordinul cu procedurile de aplicare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie.

„Trebuie să urmărim implementarea ei, să ne asigurăm că va fi implementată rapid. De fapt, de dimineaţă, la minister, noi pe partea de energie ne ocupăm de redactarea ordinului cu procedurile de aplicare, în aşa fel încât în câteva zile să scoatem ordinul şi să putem să o aplicăm începând cu săptămâna viitoare. Trebuie să urmărim piaţa de energie, să vedem dacă trebuie intervenit sau nu pe piaţă. Eu zic că odată cu plafonare plus compensare se vor calma şi fluctuaţiile din piaţă şi mai cred un lucru, că în momentul când am pus acel impozit pe venitul suplimentar pentru cei care nu plătesc certificat de CO2, pentru cei care nu poluează şi care nu au influenţă în creşterea preţului şi care beneficiază de această creştere de preţuri fără să aibă costuri suplimentare sau alte lucruri, cred că preţul se va tempera cât de cât şi nu vor mai fi aşa, să zicem, de dornici să aibă câştiguri de pe urma acestor mişcări şi volatilităţi ale pieţei”, a spus ministrul interimar al Energiei, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

El a adăugat că această lege este valabilă de la 1 noiembrie, iar reprezentanţii Ministerului Energiei vor avea până atunci discuţii cu furnizorii.

Facilități pentru consumatorii vulnerabili

Pe lângă plafonarea prețuluila energie și gaze dar și compensarea facturilor, seputații au mai hotărât că, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Legea prevede și posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni fără costuri suplimentare.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă