-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăTechFapte esențiale pe care ar trebui să le cunoaștem despre 3 dintre...

Fapte esențiale pe care ar trebui să le cunoaștem despre 3 dintre Minunile Lumii

De îndată ce scriitorii antici au întocmit o listă cu „șapte minuni”, aceasta a devenit hrană pentru dezbateri despre realizările care meritau incluse. Lista originală provine dintr-o lucrare a lui Philon al Bizanțului scrisă în 225 î.Hr., numită On The Seven Wonders. Cele șapte continuă să inspire și să fie celebrate drept creații remarcabile ale creativității și abilităților primelor civilizații ale Pământului.

Fapte esențiale

Marea Piramidă din Giza, de pe malul de vest al râului Nil, la nord de Cairo, în Egipt, este singura minune a lumii antice care a supraviețuit până în zilele noastre. Face parte dintr-un grup de trei piramide – Khufu (Cheops), Khafra (Chephren) și Menkaura (Mycerinus) – care au fost construite între 2700 î.Hr. și 2500 î.Hr. ca morminte regale. Cel mai mare și cel mai impresionant este cel al lui Khufu, cunoscut sub numele de „Marea Piramidă”, care se întinde pe aproximativ 5 hectare și se presupune că ar conține peste două milioane de blocuri de piatră care cântăresc de la două până la 30 de tone fiecare. Timp de mai bine de 4.000 de ani, piramida lui Khufu a fost considerată cea mai înaltă construcție din lume. De fapt, omul modern a reușit abia în secolul al XIX-lea să construiască o structură mai înaltă. În mod uimitor, piramidele egiptene aproape simetrice au fost construite fără ajutorul unor instrumente moderne sau echipamente de topografie.

Potrivit poeților greci antici, Grădinile Suspendate ale Babilonului au fost construite lângă râul Eufrat în Irakul actual, de către regele babilonian Nabucodonosor al II-lea în jurul anului 600 î.Hr. Se spune că grădinile ar fi fost plantate până la 23 de metri în aer, pe o terasă imensă de cărămidă pătrată care era așezată în trepte, ca un teatru. Regele ar fi construit grădinile falnice pentru a atenua dorul de casă al iubitei sale Amytis pentru frumusețea naturală a casei ei din Media (partea de nord-vest a Iranului modern). Scriitorii de mai târziu au descris cum oamenii se puteau plimba pe sub frumoasele grădini, care se sprijineau pe coloane înalte de piatră.

Există o mulțime de picturi și ilustrații care înfățișează viziunea artiștilor asupra Grădinilor Suspendate, dar există o problemă: nimeni nu este 100% sigur ce este o „grădină suspendată”. Arheologii și istoricii au dezbătut interpretări dintotdeauna. Într-un documentar precum Grădinile pierdute din Babilon, lansat în 2014, unele dintre reprezentări au fost create cu ajutorul CGI, dar toate imaginile sunt doar presupuneri. O presupunere este, de asemenea, faptul că această locație magică este și punctul de referință în cântecul The Hanging Garden, al trupei The Cure. Și chiar a inspirat una dintre activitățile pe care le găsim online și pe care le accesăm cu drag, sloturile. Cel din cazul de față se numește Divine Lotus și transportă jucătorii într-o grădină magică. Insulele plutitoare sunt suspendate în aer, servind drept fundal minunat pentru role. Simbolurile includ dragoni drăguți, flori de lotus vibrante și măști de dragon strălucitoare, creând un design foarte coeziv care scufundă jucătorii în temă.

Celebra statuie a lui Zeus din Olympia, regele zeilor din mitologia greacă, a fost realizată de sculptorul atenian Fidias și finalizată și plasată în templul lui Zeus din Olympia, locul olimpiadei antice, pe la mijlocul secolului al V-lea î.Hr. Statuia îl înfățișa pe zeul tunetului așezat pe un tron de lemn, la pieptul gol. Susținând cotierele tronurilor erau doi sfincși sculptați, creaturi mitice cu capul și pieptul unei femei, corp de leu și aripile unei păsări. Statuia lui Zeus a fost bogat decorată cu aur și fildeș. Avea 12 metri și capul aproape atingea vârful templului. Potrivit legendei, sculptorul Fidias i-a cerut lui Zeus un semn de aprobare după ce a terminat statuia; la scurt timp după aceea, templul a fost lovit de fulger. Statuia lui Zeus a împodobit templul din Olympia timp de mai bine de opt secole, înainte ca preoții creștini să-l convingă pe împăratul roman să închidă templul în secolul al IV-lea d.Hr. În acel moment, statuia a fost mutată într-un templu din Constantinopol, unde se crede că ar fi fost distrusă într-un incendiu, în anul 462. Clasicele Șapte Minuni ale Lumii nu se vor schimba niciodată, și anume, deja menționatele Marea Piramidă din Giza, Grădinile Suspendate ale Babilonului, Statuia lui Zeus din Olympia, precum și Templul lui Artemis la Efes, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos, Farul Alexandriei. Deși alte construcții sunt proclamate minuni o dată la câțiva ani, acestea vor rămâne mereu cunoscute precum cele dintâi.

Fapte esențiale
Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă