3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăCoronavirusFaimosul doctor Fauci, suspectat că a finanțat cercetarea Covid-19 la Wuhan

Faimosul doctor Fauci, suspectat că a finanțat cercetarea Covid-19 la Wuhan

Doctorul Anthony Fauci este suspectat că ar fi finanțat cercetarea riscantă a coronavirusului în laboratoarele din Wuhan. Medicul american a fost audiat și a precizat că a fost „complet sincer” atunci când a negat acuzațiile.

Dr. Fauci, suspectat că a finanțat cercetarea Covid-19 în laboratoarele din Wuhan

Doctorul Fauci este printre cele mai ascultate voci ale lumii în ceea ce privește întreaga situație epidemiologică generată de coronavirus. Acesta este suspectat că a finanțat cercetarea virusului la Institutul de Virologie din Wuhan, orașul unde au apărut și primele cazuri de infectare cu Covid-19.

NIH a trimis o scrisoare Comisiei

National Institutes of Health (NIH) a trimis o scrisoare membrilor Comisiei pentru Energie și Comerț al Camerei, care a recunoscut două fapte. Una a fost că EcoHealth Alliance, o organizație nonprofit din New York, care colaborează cu laboratoare îndepărtate pentru a cerceta și a preveni apariția bolilor emergente, a îmbunătățit într-adevăr o variantă a coronavirusului provenit de la lilieci pentru a deveni potențial mai infecțios pentru oameni.

Acest fapt a fost descris de către NIH ca fiind un „rezultat neașteptat” al cercetării pe care a finanțat-o, care a fost realizată în parteneriat cu Institutul de Virologie din Wuhan. Al doilea a fost că EcoHealth Alliance a încălcat termenii condițiilor sale de grant care stipulează că trebuie să raporteze dacă cercetarea sa a alimentat creșterea virală a unui agent patogen de zece ori. NIH a făcut aceste dezvăluiri pe baza unui raport de progres al cercetării pe care EcoHealth Alliance l-a trimis agenției în august, la aproximativ doi ani după ce trebuia să o facă.

Fauci neagă acuzațiile

Un purtător de cuvânt al NIH a declarat pentru Vanity Fair că Dr. Fauci a fost „complet sincer în declarațiile sale către Congres” și că nu avea raportul care detalia cercetarea controversată la momentul în care el a depus mărturie în iulie. Pe de altă parte, Alianța EcoHealth părea să contrazică această afirmație și spunea într-o declarație: „Aceste date au fost raportate de îndată ce am fost informați, în raportul nostru din anul patru din aprilie 2018”.

Scrisoarea de la NIH și o analiză însoțitoare stipulau că virusul pe care îl cerceta EcoHealth Alliance nu ar fi putut declanșa pandemia SARS-CoV-2, având în vedere diferențele genetice considerabile dintre cele două.

Dr. Francis Collins, directorul NIH, a făcut o declarație miercuri prin care susținea că agenția sa „dorește să clarifice recordul” cu privire la cercetarea EcoHealth Alliance, dar a adăugat că orice afirmație cum că ar fi putut provoca pandemia SARS-CoV-2 sunt „demonstrat false.

Dar scrisoarea NIH, venită după luni de cereri din partea Congresului, părea să sublinieze că principalul institut de știință al Americii a fost mai puțin deschis cu privire la cercetările riscante pe care le-a finanțat și nu a reușit să monitorizeze în mod corespunzător. Astfel, în loc să ajute la conducerea unei căutări pentru originile COVID-19, NIH și-a apărat sistemul de granturi și judecata științifică împotriva unui val de întrebări din partea a milioane de oameni care nu înțelegeau ce se întâmplă.

SUA nu a fost investigată

Potrivit Vanity Fair, conflictele de interese rezultate din finanțarea guvernului SUA a cercetărilor controversate în virologie au împiedicat investigarea țării asupra originilor COVID-19. The Intercept a publicat luna trecută peste 900 de pagini de documente pe care le-a obținut printr-un proces împotriva NIH în legătură cu cercetarea de finanțare a EcoHealth Alliance.

Se pare că un document lipsea, un al cincilea și ultim raport de progres pe care EcoHealth Alliance trebuia să îl trimită la sfârșitul perioadei sale de grant în 2019. În scrisoarea de miercuri se arată faptul că NIH a inclus acel raport de progres lipsă, care a fost datat august 2021. Raportul a descris un „experiment limitat”, așa cum s-a menționat și în scrisoare, în care șoarecii de laborator infectați cu un virus modificat au devenit „mai bolnavi decât cei infectați cu unul care apare în mod natural”.

Alina Chan, un om de știință din Boston a declarat că „ei au finanțat cercetarea la nivel internațional pentru a ajuta la studiul noilor agenți patogeni și pentru a preveni împotriva lor. Dar nu aveau cum să știe ce viruși au fost colectați, ce experimente au fost efectuate și ce accidente ar fi putut avea loc.”

Anthony Fauci, „complet sincer” la audieri

Pe de altă parte, Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a mărturisit de două ori că finanțarea nu a avut loc și a negat acuzațiile. Republicanul Devin Nunes a specificat că „s-a făcut o investigație de un an și am vorbit despre asta în mai, când am publicat un raport oficial, așa că a fost în mod clar la înștiințare atunci”.

Ba mai mult, acesta cere ca Fauci să fie urmărit penal pentru că a mărturisit sub jurământ în fața Congresului că nu a trimis bani contribuabililor la Wuhan pentru a efectua cercetări.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă