7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăGuvernul Cioloș a căzut așa cum era prevăzut

Guvernul Cioloș a căzut așa cum era prevăzut

Guvernul Cioloș a căzut. Schema de guvern elaborată de premierul desemnat Cioloș, formată exclusiv din reprezentanți USR a fost respinsă. Ea a căzut după cum era de așteptat, prin votul din Parlamentul României.

Parlamentul României a respins propunerea de guvern care fusese înaintată de președintele USR. Întrucât negocierile USR cu PNL și cu UDMR au eșuat, premierul desemnat, Dacian Cioloș, a fost obligat să formuleze o schemă de guvern numai cu miniștri USR. Această schemă putea deveni un guvern minoritar, cu condiția să aibă în Parlament susținerea mai multor partide, nu doar a USR. Dar această susținere n-a existat.

Nici Dacian Cioloș nu s-a declarat surprins de eșecul formulei sale de guvern. Cioloș a susținut însă că parlamentarii din afara USR au respins, ieri, singura soluţie care li se oferea pentru a opri criza politică.

Guvernul Cioloș a căzut cu doar 88 de voturi „pentru”

„Am discutat şi parlamentarii au discutat despre soluţii, dar au respins singura soluţie pe care au avut-o pe masă. Pentru că exact cei care ne acuzau pe noi şi mă acuzau pe mine că blocăm găsirea unei soluţii prin faptul că am venit astăzi în Parlament cu o propunere de guvern şi de program de guvernare sunt exact cei care au prelungit situaţia de criză politică în care ne aflăm”, a susținut președintele USR.

Cioloș susține că, chiar prin această procedură, deși era din start necâștigătoare, “USR şi-a făcut datoria, noi rămânem în continuare cu această responsabilitate asumată de a contribui la găsirea unei soluţii. Însă e important ca şi celelalte forţe politice să îşi asume responsabilitatea pentru mai ales ceea ce nu au făcut, fiindcă au stat pe margine”.

USR n-a avut voturi pentru schema de guvern a lui Cioloș din partea niciunui alt partid. PSD și AUR n-au fost dispuse să voteze un guvern în care nu erau cooptate. Aceasta, deși anterior colaboraseră cu USR pentru demiterea guvernului Cîțu. Iar PNL și UDMR n-au votat guvernul Cioloș întrucât n-au putut ierta atitudinea USR de a contribui la prăbușirea guvernului Cîțu, din care făcuseră parte împreună.

„PNL şi PSD care astăzi au criticat şi au vorbit despre soluţii în Parlament nu au venit până acum cu nicio soluţie. Vedem doar postări pe facebook şi promisiuni că ceva o să se întâmple în viitor, când oamenii mor şi când soluţii pentru criza energetică le găsim, aşa, pe bucăţi în Parlament”, a declarat Dacian Cioloş.

Zece parlamentari din afara USR au votat formula lui Cioloș

În Parlament s-au înregistrat 88 de voturi „pentru” guvernul Cioloș şi 184 de voturi „împotrivă”. Votul a fost secret. Doi dintre cei 80 de parlamentari USR au lipsit. Aceasta înseamnă că zece parlamentari din afara USR au votat alături de USR. Pentru ca guvernul să intre în atribuții, erau necesare cel puțin 234 de voturi.

După ce guvernul Cioloș a căzut, pasul următor îi revine președintelui Iohannis. Șeful statului este obligat să desemneze un nou premier, altul decât Cioloș. Aproape cu siguranță, politicianul propus va face parte din PNL. Cea cea mai probabilă variantă este președintele PNL, Florin Cîțu. Acesta nu a negat că-și dorește în continuare să fie prim-ministru.

Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern nu a reuşit să-şi construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluţie pentru ţară, dar ea a demonstrat că nu are niciuna. Ţara se află într-o situaţie pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecţii şi de decese. O astfel de situaţie reclamă responsabilitate şi compromisuri pentru rezolvarea crizei politice”, a declarat, ieri, Florin Cîţu, într-un mesaj postat pe internet.

S-a greșit când s-a rupt Coaliția

Senatoarea Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL, declara, ieri, că votul a demonstrat că “s-a greșit”. „S-a greșit când s-a rupt Coaliția, s-a greșit când s-a ieșit de la guvernare din orgoliul unui coleg”, consideră Alina Gorghiu.

Ea făcea astfel aluzie la ieșirea din guvernul Cîțu a membrilor USR. Gestul USR s-a produs după ce premierul l-a demis pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. Alina Gorghiu spune că PNL își menține ideea ca președintele PNL să fie premier. Această propunere a PNL îi va fi oferită președintelui Iohannis.

Șeful statului a convocat deja, astăzi, o rundă de negocieri la Cotroceni. În urma lor se va nominaliza un nou premier.

Liderii USR au declarat că vor să refacă alianța de guvernare, alături de PNL și UDMR. USR acceptă un premier PNL, cu condiția ca el să fie altul decât Florin Cîțu.

Alina Gorghiu a refuzat să comenteze, ieri, „scenariul” conform căruia președintele Iohannis i-ar fi cerut lui Cîțu să renunțe la ideea de a deveni premier. Iohannnis ar fi sugerat să fie premier un alt politician din PNL. Un premier PNL diferit de Florin Cîțu ar avea șanse maxime să obțină și sprijinul USR.

Cealaltă componentă a potențialei coaliții, UDMR, nu are obiecții față de Florin Cîțu. În toate variantele însă, UDMR vrea să rămână la guvernare.

„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern nu a reuşit să-şi construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluţie pentru ţară, dar ea a demonstrat că nu are niciuna”

Florin Cîțu, Președintele PNL

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă