22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăPoliticăPSD și AUR au câștigat la CCR împotriva unei hotărâri a Parlamentului...

PSD și AUR au câștigat la CCR împotriva unei hotărâri a Parlamentului ce viza starea de alertă

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari – deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind neconstituţionalitatea unei hotărâri a Parlamentului prin care s-au adus modificări şi completări HG 394/2020 privind starea de alertă.

Este vorba de Hotărârea Parlamentului României 5/2020 pentru încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului 394/2020 privind starea de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

CCR explică, într-un comunicat transmis miercuri, că, la pronunţarea acestei decizii, judecătorii au avut în vedere o altă decizie a Curţii din iunie 2020, prin care a constatat neconstituţionalitatea unor articole din Legea 55/2020 privind starea de alertă.

“Pentru pronunţarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudenţa sa anterioară, respectiv Decizia nr. 457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituţionalitatea art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Întrucât aceste din urmă dispoziţii legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituţionale, Curtea, aplicând prevederile art. 147 alin. (1) şi (4) din Constituţie, a reţinut că Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 este ea însăşi neconstituţională, fiind lipsită de fundament constituţional”, spune CCR, conform agerpres.ro.

Totuşi, Curtea a precizat că HG 394/2020 privind starea de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19 continuă să producă efecte juridice şi rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispoziţiile Hotărârii Parlamentului României nr. 5/2020.

Aceasta deoarece HG 394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituţională nu are competenţa a se pronunţa, fiind adoptată în executarea art. 4 alin.(1) din Legea nr. 55/2020, iar prezenta decizie a Curţii vizează exclusiv modificările şi completările aduse acesteia prin articolul unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020, se mai arată în comunicatul CCR.

România a fost până pe 15 mai 2020 în stare de urgență, pentru 2 luni, după care s-a intrat în stare de alertă, situație prelungită până în prezent.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă