Pandemia afectează libertatea de exprimare, avertizează organizația Amnesty International într-un comunicat preluat de presa occidentală.
„Dreptul la libertatea de exprimare a fost atacat la nivel global în contextul pandemiei Covid şi au crescut pericolele reprezentate de criza sănătăţii publice”, susține Amnesty International.
Organizația subliniază că libertatea de exprimare are importanţă vitală inclusiv în timpul pandemiei. Aceasta, întrucât un flux liber de informaţii rapide și corecte, bazate pe dovezi, creşte gradul de conştientizare publică asupra riscurilor și asupra modului de prevenire a lor.
Pandemia afectează libertatea de exprimare
Un exemplu negativ invocat de Amnesty International este cel al Chinei comuniste. Astfel, încă din decembrie 2019, personal medical şi jurnalişti din oraşul Wuhan au încercat să avertizeze asupra noului virus. Dar guvernul de la Beijing le-a blocat dreptul de a difuza informații, subliniază Amnesty International. Peste 5000 de cetățeni ar fi fost anchetați în China pe motiv că ar fi răspândit informații „false” despre pandemie.
Occidentul consideră că virusul Covid provine din Wuhan și că măsurile de contracarare au întârziat din cauza lipsei de transparență a Chinei.
Guvernul comunist din China nu este singurul acuzat că încalcă libertatea presei. În aceeași situație s-ar afla autorități din multe țări de pe toate continentele, inclusiv din Europa.