2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăCioloș și-a stabilit miniștrii și programul de guvernare

Cioloș și-a stabilit miniștrii și programul de guvernare

Cioloș și-a stabilit miniștrii și programul de guvernare deși e sigur doar pe cele 80 de voturi de la USR.

Președintele USR, Dacian Cioloș, a depus ieri, la Parlament, lista miniștrilor pe care îi propune, în calitate de premier desemnat, precum și programul Guvernului României, dacă va fi aprobat de plenul Parlamentului.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a înaintat, ieri, la Parlament, componența guvernului pe care îl propune. Alături de lista miniștrilor, Cioloș a depus și programul său de guvernare. Ambele documente vor fi votate în Parlament.

Dacian Cioloș, ca președinte USR, nu este deocamdată sigur decât de voturile celor 80 de parlamentari USR.

Un guvern cu șanse doar ipotetice

Aceasta, întrucât noua Coaliție de guvernare dorită de USR, adică împreună cu PNL și UDMR, este încă în negociere. Cei mai mulți politicieni din PNL susțin că nu-l doresc premier pe Cioloș ci pe liderul PNL, Florin Cîțu. Separat, Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, declara, ieri, că nici formațiunea lui nu va vota o formulă de guvern elaborată de USR: “Noi suntem pentru Coaliție dar nu vom accepta un guvern de la un partid care a votat moțiunea de cenzură” .

Cealaltă variantă care eventual era la dispoziția USR era să conteze pe voturile favorabile ale partidelor care au participat la moțiunea de cenzură. Acestea au fost PSD și AUR. Cele mai multe voturi puteau veni de la PSD. Dar ele, probabil, nu vor veni.

“Din perspectiva Partidului Social – Democrat, nu va obține voturile noastre”, a declarat Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, după ce Dacian Cioloș a depus la Parlament lista guvernului propus de el.

Chiar dacă știe că nu va obține votul majoritar, Dacian Cioloș era obligat să respecte procedura. De aceea el a adus lista potențialilor miniștri. Lista de miniștri ar urma să fie votată, mâine, în plenul Parlamentului.

Cioloș și-a stabilit miniștrii

În subordinea premierului Cioloș sunt propuși următorii miniștri: Dan Barna (Externe), Alin Stoica (Interne), Dragoș Pîslaru (Finanțe), Claudiu Năsui (Economie), Stelian Ion (Justiție), Ioana Mihăilă (Sănătate), Cătălin Drulă (Transporturi), Cristian Ghinea (Investiții), Ionuț Moșteanu (Dezvoltare), Oana Țoiu (Muncă), Corina Atanasiu (Educație), Monica Berescu (Cercetare), Cristina Prună (Energie), George Cățean (Agricultură), Mihai Goțiu (Mediu), Nicu Fălcoi (Apărare), Iulia Popovici (Cultură), Tudor Pop (Tineret).

Se observă că unele domenii sunt înrudite deci puteau fi comasate. Astfel s-ar fi redus cheltuielile statului și birocrația.

Cel mai cunoscut dintre membrii acestui guvern ipotetic este Dan Barna. El a fost președinte USR, apoi copreședinte USR PLUS. Barna a pierdut alegerile pentru funcția de președinte USR, în favoarea lui Cioloș, la o diferență de voturi infimă.

Alin Stoica a fost prefectul Bucureștiului. El a fost mediatizat mai ales în contextul măsurilor legate de pandemie, dar și când a încercat să rezolve criza gunoaielor din Sectorul 1.

Dragoș Pîslaru, propus la Finanțe, este europarlamentar. De profesie economist,  a fost ministru al Muncii în guvernul Cioloș.

Claudiu Năsui a fost ministru al Economiei în guvernul Cîțu și este propus tot la Economie.

Stelian Ion a fost ministru al Justiției în guvernul Cîțu. Este cunoscut că a militat pentru desființarea Secției Speciale. Revocarea lui de către premierul Cîțu a dus la destrămarea Coaliției de guvernare. Efectul final a fost moțiunea de cenzură a PSD, care a reușit cu sprijinul USR.

La Sănătate e Ioana Mihăilă, nu Vlad Voiculescu

Ioana Mihăilă, de profesie medic, a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății iar apoi a ajuns ministru, după demiterea lui Vlad Voiculescu.

Cătălin Drulă a fost ministru la Transporturi și este propus pentru același post. A devenit popular inclusiv în exteriorul USR după ce a luat măsuri dure împotriva afacerilor sindicatului de la Metrou.

Cristian Ghinea a absolvit SNSPA și a fost ministru al Fondurilor Europene mai întâi în guvernul Cioloș, apoi în guvernul Cîțu.

Ionuț Moșteanu, propus ministru al Dezvoltării, este de profesie inginer și este șeful grupului parlamentar al USR din Camera Deputaților.

Oana Țoiu, propusă ca ministru al Muncii, este absolventă a Facultății de Jurnalism și este șefa Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.

Corina Atanasiu, propusă ca ministru al Educației, a fost consiliera ministrului Monica Anisie și a fost fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul Cîțu.

Monica Berescu, propusă la Cercetare, a absolvit două facultăți, dintre una de Drept, iar în prezent este deputat.

Cristina Prună, propusă ca ministru al Energiei, este vicepreședinte al Camerei Deputaților.

George Cățean, propus ca ministru al Agriculturii, a coordonat o afacere de familie – o fermă de animale, în județul Brașov.

Mihai Goțiu, propus ca ministru al Mediului și Pădurilor, este la origine jurnalist. A devenit cunoscut ca activist civic, pronunțându-se împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană.

Nicu Fălcoi este de profesie inginer, a activat peste 20 de ani ca pilot de avion în Armata Română iar acum este propus ministru al Apărării.

Iulia Popovici, propusă ca ministru al Culturii, a absolvit Facultatea de Litere, este critic și expert în programe culturale.

Tudor Pop, propus ministru al Tineretului și Sportului, este preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor.

“Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile”

Dacian Cioloș, Președintele USR

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Țara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an fără plată

Guvernul francez, confruntat cu presiuni bugetare semnificative, a propus o măsură controversată care ar impune cetățenilor să lucreze șapte ore suplimentare pe an fără...

Rusia consideră că sistarea livrărilor de gaze către Austria este pe deplin justificată

Rusia consideră că întreruperea livrărilor de gaze către Austria este pe deplin justificată, a declarat joi Ministerul de Externe de la Moscova. Rusia consideră că...
Ultima oră
Pe aceeași temă