25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒAgricultorii nu vor primi fonduri europene pentru irigaศ›ii

Agricultorii nu vor primi fonduri europene pentru irigaศ›ii

Agricultorii nu vor primi fonduri europene pentru irigaศ›ii รฎn Romรขnia, acest lucru fiind eventual posibil abia din anul 2023.

Un anunศ› รฎn acest sens a fost fฤƒcut de senatorul George Scarlat, fost secretar de stat รฎn Ministerul Agriculturii. รŽn prezent, George Scarlat este preศ™edintele Comisiei de agriculturฤƒ, industrie alimentarฤƒ ศ™i dezvoltare ruralฤƒ din Senatul Romรขniei.

Nu sunt ศ™anse sฤƒ fie primiศ›i bani pentru irigaศ›ii prin intermediul Federaศ›iilor de agricultori, a explicat senatorul Scarlat, citat de site-ul www.faramogul.ro.

โ€žAstฤƒzi Federaศ›iile nu au ศ™anse la fonduri UE, poate din 2023, pe viitorul buget. Oricum, sunt sume plafonate, s-a รฎnศ›eles asta, fermierii susศ›in propunerile de preluare a instalaศ›iilor de irigat la ANIF. Problema este cฤƒ ANIF nu mai are acum nr de salariaศ›i necesar pentru a administraโ€, a explicat senatorul Scarlat.

ANIF este Agenศ›ia Naศ›ionalฤƒ de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare, cu sediul central รฎn Bucureศ™ti.

Agricultorii nu vor primi fonduri europene pentru irigaศ›ii

La data de 19 februarie 2021, ANIF difuza un comunicat de presฤƒ prin care anunศ›a cฤƒ a รฎncheiat โ€œcontracte de irigaศ›ii multianuale ศ™i sezoniere pe o suprafaศ›ฤƒ de 827.903 hectare.ย 1365 km de canale de irigaศ›ii au fost umplute cu apฤƒ, pรขnฤƒ la aceastฤƒ datฤƒ, iar suprafaศ›a ce poate fi deservitฤƒ ca urmare a umplerii respectivelor canale este de 440200 hectareโ€.

Unul dintre judeศ›ele cele mai afectate de lipsa apei pentru irigaศ›ii este judeศ›ul Galaศ›i.

La finalul anului 2020, Ministerul Agriculturii a emis un ordin, semnat de secretarul de stat George Scarlat, prin care solicitaย retragerea dreptului de folosinศ›ฤƒ gratuitฤƒ constituit in favoarea Federaศ›iei de Organizaศ›ii ale Utilizatorilor de Apฤƒ pentru Irigaศ›ii (FOUAI) Cรขmpia Covurlui din judeศ›ul Galaศ›i, a bunurilor din infrastructura de รฎmbunฤƒtฤƒศ›iri funciare aflate รฎn administrarea ANIF.

Pagube de peste un milion de euro

La ordinul Prefecturii Galaศ›i s-au fฤƒcut verificฤƒri รฎn vederea preluฤƒrii de cฤƒtre ANIF a infrastructurii principale. โ€œS-a inventariat integritatea ศ™i distrugerile / lipsurile (furturile). Nici o surprizฤƒ, valoarea totalฤƒ a pagubelor se ridicฤƒ doar la peste 1 milion de euroโ€, dezvฤƒluie site-ul www.faramogul.ro.

„Petru Bฤƒrceanu a fost simultan director al Filialei Teritoriale de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare (FTIF) Galaศ›i ศ™i preศ™edinte al FOUAI Cรขmpia Covurlui, timp รฎn care ศ™i soศ›ia acestuia a activat รฎn cadrul aceluiaศ™i FOUAI. Astฤƒzi, acest personaj nu mai conduce oficial Federaศ›ia dar printre utilizatorii de apฤƒ continuฤƒ sฤƒ aibฤƒ o mare influenศ›ฤƒ participรขnd chiar la unele negocieri cu funcศ›ionari din Ministerul Agriculturiiโ€, anunศ›a, รฎn aprilie 2021, site-ul www.expressdedunare.ro.

Pentru clarificarea unora dintre aceste aspecte, ziarul โ€œRomรขnia liberฤƒโ€ s-a adresat Ministerului Agriculturii. Ministerul Agriculturii ne-a rฤƒspuns urmฤƒtoarele:

โ€œรŽn perioada 31.07.2012 โ€“ 18.03.2020, domnul Petru Bฤƒrceanu a ocupat funcศ›ia de director la Filiala Teritorialฤƒ de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare Moldova Sud / Filiala Teritorialฤƒ de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare Galaศ›i ศ™i nu deศ›inem informaศ›ii dacฤƒ, รฎn respectiva perioadฤƒ, a ocupat ศ™i funcศ›ia de preศ™edinte al FOUAI Cรขmpia Covurluiโ€.

Despre motivul eliberฤƒrii lui Petru Bฤƒrceanu din funcศ›ia de director al ANIF โ€“ Filiala Teritorialฤƒ Galaศ›i, Ministerul Agriculturii ne-a rฤƒspuns astfel:

โ€œรŽncepรขnd cu data de 19.03.2020, domnului Petru Bฤƒrceanu i s-au modificat felul ศ™i locul muncii ca urmare a aprobฤƒrii de cฤƒtre conducerea ANIF a cererii formulate de cฤƒtre dumnealui, prin care a solicitat eliberarea din funcศ›ia de Director al Filialei Teritoriale de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare Galaศ›i. รŽn prezent, domnul Petru Bฤƒrceanu ocupฤƒ funcศ›ia de ศ˜ef Birou la Biroul Administrativ din cadrul Filialei Teritoriale de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare Galaศ›i a ANIFโ€.

Angajaศ›i la stat cumulau pensia cu salariul

Un element foarte interesant este ศ™i cel prezentat, รฎn luna mai 2021, printr-un comunicat de presฤƒ al ANIF:

โ€œFiliala Teritorialฤƒ de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare Galaศ›i a constatat cฤƒ un numฤƒr de 18 angajaศ›i cumulau, de cรขteva luni, pensia cu salariul, fฤƒrฤƒ ca aceศ™tia sa fi anunศ›at Filiala, pentru a se face demersurile legale รฎn vederea รฎncetฤƒrii contractelor individuale de muncฤƒ. Menศ›ionฤƒm cฤƒ, รฎn luna mai, Filiala a fost supusa unei acศ›iuni de control din partea ITM Galaศ›i, iar รฎn planul de control al ITM a intrat ศ™i verificarea salariariatilor cu vรขrsta apropiata de pensionare”.

รŽn urma controlului, Filiala Galaศ›i a solicitat Casei Judeศ›ene de Pensii sฤƒ verifice 25 de persoane care se รฎncadrau รฎn aceastฤƒ categorie.

„รŽn urma rฤƒspunsului transmis de aceasta, s-a constatat cฤƒ un numฤƒr de 18 salariaศ›i erau beneficiari de pensie pentru limita de vรขrstฤƒ. Aceศ™tia nu au informat conducerea ANIF cฤƒ sunt beneficiarii dreptului de pensie, deศ™i legislaศ›ia actualฤƒ prevede cฤƒ obligaศ›ia cu privire la acest lucru revine salariatuluiโ€.

โ€œรŽn urma celor constatate, Filiala Teritorialฤƒ Galaศ›i a emis deciziile de รฎncetare a contractelor individuale de muncฤƒ, iar Agenศ›ia Naศ›ionalฤƒ de รŽmbunฤƒtฤƒศ›iri Funciare va dispune mฤƒsurile legale care se impunโ€, a anunศ›at ANIF.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Percheziศ›ii รฎntr-un dosar de รฎnศ™elฤƒciune cu indemnizaศ›ii de creศ™tere a copilului

Poliศ›iศ™tii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitฤƒศ›ii Economice din Prahova au efectuat, joi dimineaศ›ฤƒ, 11 percheziศ›ii รฎn judeศ›ele Argeศ™, Prahova ศ™i รฎn municipiul...

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ a validat demisia lui Dmitro Kuleba

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ (parlamentul) a aprobat joi cu 240 de voturi - minimum necesar fiind de 226 de voturi - demisia prezentatฤƒ รฎn ajun...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ