Orașele din întreaga lume au trebuit să regândească siguranța în fața pandemiei de Covid-19. Mai jos, se regăsesc cele mai sigure cinci orașe din lume post-pandemie, conform studiului BBC.
- Copenhaga
Capitala Danemarcei s-a clasat pe primul loc datorită noului pilon de securitate al mediului. Mai exact, Copenhaga stă foarte bine la capitolul sustenabilitate (inclusiv stimulente pentru energie regenerabilă), calitatea aerului, gestionarea deșeurilor. Acesta, din urmă, a avut un impact ridicat asupra modului în care orașul și locuitorii săi au reușit să facă față restricțiilor pandemice, care au fost complet ridicate începând cu septembrie 2021.
„Parcurile și zonele verzi, precum și căile navigabile au fost extrem de populare în timpul pandemiei. Locuitorii din Copenhaga se plimbau și cumpărau produsele de care aveau, bucurându-se în același timp de numeroasele spații verzi ale orașului”, a declarat Asbjørn Overgaard, CEO al organizației non-profit Copenhaga Capacity. De asemenea, orașul continuă să ofere „Corona-ghiduri” pentru a ajuta oamenii, precum și pentru a crea spațiu între grupuri în aer liber.
- Toronto
Cel mai mare oraș din Canada s-a clasat pe locul doi în clasamentul siguranței generale, cu scoruri puternice în infrastructură și securitate a mediului.
Rezidentul din Toronto, Farida Talaat, arată cum orașul a inițiat o serie de programe de vaccinare specifice comunității pentru a ajuta orașul să fie mai sigur. De exemplu, planul de vaccinare Homebound Sprint a funcționat pentru a completa primele doze pentru rezidenții care nu și-au putut părăsi casele.
Localnicii se simt, de asemenea, în siguranță datorită istoriei îndelungate a multiculturalității orașului.
- Singapore
Singapore a folosit ca puncte forte securitatea digitală, securitatea sănătății și securitatea infrastructurii pentru a se deplasa rapid în primele zile de pandemie, lansând rapid monitorizarea digitală și urmărirea contactelor.
Țara se mândrește, de asemenea, cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume (în prezent la 80%), dar necesită în continuare o monitorizare strictă și urmărirea contactelor în fața noilor variante de coronavirus.
„Înainte de a putea intra în clădiri sau spații, toți locuitorii trebuie să scaneze aplicația telefonică TraceTogether pentru check-in-uri SafeEntry”, a declarat Sam Lee, care conduce un blog de călătorie omonim. „Acest lucru permite autorităților să urmărească persoanele care ar fi putut să se amestece sau să interacționeze rapid cu cele infectate, astfel încât să poată fi efectuat un ordin de carantină pentru a rupe legătura de transmitere a virusului.”
De asemenea, călătorii trebuie să instaleze aplicația TraceTogether sau să închirieze un telefon cu această aplicație instalată înainte de a intra în țară.
- Sydney
Cel mai mare oraș din Australia a obținut al cincilea punctaj general și se află în top 10 în ceea ce privește securitatea sănătății. Australia a fost una dintre primele țări care și-a închis complet granițele în timpul pandemiei și a menținut blocaje stricte în fața cazurilor în creștere.
Rata de deces Covid pe cap de locuitor din Australia continuă să fie una dintre cele mai scăzute din lume. Deoarece vaccinările ajung la 70% în New South Wales, multe dintre aceste restricții sunt de așteptat să se ridice, iar frontierele internaționale urmează să se deschidă în noiembrie.
Pe lângă sentimentul protectiv împotriva pandemiei, locuitorii au simțit mult timp un puternic sentiment de siguranță personală pe străzile din Sydney. „Nu m-am simțit niciodată la fel de sigură într-o țară precum locuiesc în Sydney”, a spus Chloe Scorgie, fondatoarea site-ului australian de călătorii Passport Down Under, care s-a mutat în Sydney în 2018. „Am călătorit în jurul orașului Sydney singură și nu am simțit niciodată că sunt în pericol.”
Orașul a ocupat, de asemenea, locul 1 în securitatea digitală, care include politica de confidențialitate a unui oraș, protecțiile și amenințările în ceea ce privește securitatea cibernetică.
- Tokyo
Capitala Japoniei s-a clasat pe locul al cincilea și a intrat în topul indicelui securității sănătății, care măsoară factori precum asistența medicală universală, pregătirea pandemică, speranța de viață, sănătatea mintală și mortalitatea Covid-19.
Deși cazurile au crescut în timpul Jocurilor Olimpice, ratele au scăzut dramatic, deoarece vaccinările au ajuns la aproape 60% din populație. Având în vedere știrile pozitive, Japonia a anunțat sfârșitul sstării de urgență și ridicarea treptată a restricțiilor de la sfârșitul lunii septembrie 2021.
Tokyo a obținut, de asemenea, o poziție în primele cinci orașe în ceea ce privește securitatea infrastructurii, care include și siguranța transportului. Tokyo a fost construit pentru a încuraja mersul pe jos și implicarea comunității – ceea ce, la rândul său, a condus la forme de securitate bine puse la punct.