4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomiePentru a evita colapsul economic și social, clasa politică trebuie să își...

Pentru a evita colapsul economic și social, clasa politică trebuie să își calibreze acțiunea pe nevoile cetățenilor

Cu ocazia zilei de 7 octombrie, Ziua Internațională a Muncii Decente, vă reamintim că această nouă criză cu care suntem confruntați, de o gravitate de care pare că nu sunteți conștienți, este consecința directă a deconectării complete a agendei politice (de care sunteți responsabili) de agenda cetățenilor și a societății în ansamblul său.

Criza din sănătate, determinată de valul patru al pandemiei, putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficiențelor identificate anterior și prin resurse alocate judicios, așa cum am indicat alături de federațiile sindicale din domeniu. Ignorarea dialogului social și incompetența guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din păcate cu multe victime umane. În același timp, culpabilizarea populației și a lucrătorilor esențiali, singura redută în lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanți și societate.

Criza economică, pornind de la restricțiile aberante și măsurile incoerente, corelate cu liberalizarea necontrolată a prețurilor la energie a dus la continua precarizare a cetățenilor. Deși știați că nu sunt întrunite condițiile pentru a permite funcționarea corectă a pieței de energie, ați refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare! Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu? Astăzi, o liberalizare care ar fi trebuit să ducă la prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetățeanului, dar și a agenților economici, care își pierd competitivitatea, cu toate consecințele, inclusiv pierderea de locuri de muncă.

Deciziile incoerente ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență – luate pe considerente politice și neaplicate unitar – au creat haos și au amplificat neîncrederea cetățenilor. Astfel, ultimele decizii, la fel de perplexante și iraționale ca și cele anterioare, permit, spre exemplu, petreceri cu 200 de persoane în interior, dar limitează în schimb manifestațiile în aer liber la maxim 100 de persoane, cu condiția suplimentară să fie și vaccinate sau trecute prin boală! Școlile sunt menținute deschise FĂRĂ măsuri adecvate de siguranță, fără testare, iar părinților nu li se permite să decidă, în raport cu situația fiecărei familii. 

Deși am semnalat de la începutul anului că există o criză socială și am solicitat în mod repetat Președintelui României, pe toate căile și inclusiv prin acțiuni de stradă, îndeplinirea obligațiilor constituționale de mediere a conflictului social, constatăm că nici în criza actuală președintele nu este orientat către îndeplinirea rolului conferit de Constituție, fiind rupt de problematica cetățeanului și doar preocupat de rezolvarea unor interese politice.

Având în vedere situația epidemiologică, rata de infectare din acest moment, precum și reglementările în vigoare, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis suspendarea protestului programat pentru data de 7 octombrie. Suntem însă pregătiți ca, indiferent de guvernarea care va veni, să reacționăm la nefocalizarea acțiunii guvernului față de prioritățile lucrătorilor:

  • Deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii dialogului social L62/2011 pentru a face posibilă negocierea la toate nivelurile și reașezarea salariilor corect în funcție de calificări, pregătire și experiență; Lipsa negocierii colective a condus la rata atât de ridicată a salariaților plătiți cu salariul minim – în prezent 1,7 mil. de lucrători, dar si la cresterea evaziunii fiscale. Menținerea blocată a acestui instrument va îngroșa și mai mult numărul lucrătorilor încadrați la minim, așa cum se întămplă în fiecare an din 2011 când a fost eliminată negocierea la nivel de sector și național;
     
  • Stoparea creșterii aberante a prețurilor la energie prin plafonarea imediată a prețurilor, așa cum au făcut mai multe țări europene;
     
  • Aplicarea integrală a legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public;
     
  • Pensii echitabile, aplicarea legii prorogate

Munca decentă face parte dintre obiectivele de dezvoltare durabilă care stau la baza Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru a construi o economie care să pună oamenii pe primul loc, așa cum Președintele României s-a angajat la nivel European și internațional.

Atragem atenția că a continua ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pe lupta pentru resurse publice în interes personal și partinic va conduce inevitabil la ascensiunea extremismului și revolte sociale imprevizibile și greu de controlat, cu consecințe devastatoare pentru democrație și pentru stabilitatea necesară progresului economic și social.   
 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office, promițând să fie unele dintre cele mai mari lansări ale anului, într-un...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...
00:00:34

Video Întrevederea oficială dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán

Discuții strategice despre aderarea României la spațiul Schengen, proiecte de infrastructură și consolidarea relațiilor bilaterale Pe 22 noiembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat...
Ultima oră
Pe aceeași temă