HoReCa este folosită de guvernul României drept factor motivator pentru creşterea numărului de persoane vaccinate. Această decizie are un impact major negativ asupra industriei, vânzările scăzând în medie cu 30%, a declarat sâmbătă Daniel Mischie, presedintele organizaţiei patronale HORA.
„Faptul că Guvernul României foloseşte industria horeca drept factor motivator pentru creşterea numărului de persoane vaccinate are un impact major negativ. Vânzările au scăzut în medie cu 30%. Aşteptările noastre de la Guvern sunt în primul rând că aceste restricţii pentru HORECA să fie clare şi comunicate din timp, iar dacă Guvernul României foloseşte industria HORECA pentru a rezolva criza sanitară, atunci HORECA are nevoie de compensaţii pentru acest lucru. Compensaţiile pentru anul 2020 încă nu au venit, iar pentru 2021 încă nu am găsit un partener de discuţii pentru a hotărî care este modalitatea în care industria va beneficia de compensaţii în acest sens”, a declarat la Digi24 Daniel Mischie.
O scădere a vânzărilor cu 20 – 30%, după ce accesul în restaurante nu va mai fi permis pe baza unui test, este așteptată de reprezentanții HORECA.
Mischie spune că personalul din acest domeniu este vaccinat în proporție de peste 85% și procesul continuă.
Guvernul a adoptat, sâmbătă, propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit căreia doar persoanele vaccinate sau cele vindecate de COVID au voie la restaurant, nunți, botezuri sau cinematograf. Practic, au fost scoase testele rapide și cele PCR.
În localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile și botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.
La fel și pentru restaurante, baruri, cinematografe și instituţii de spectacole, accesul este permis între orele 5.00 – 24.00.
Sectorul HORECA a învățat să se apere de măsurile luate ușor de autorități
Dar HORECA are și ea „anticorpi” pentru această situație. Nu este prima dată când trebuie să supraviețuiască măsurilor luate pe repede înainte de autorități.
În hățișul legislativ din România, patronii de localuri din România se conformează mai greu și sunt învățați să găsească alternative pentru a scăpa de biruri, taxe sau autorizații care aduc sume frumoase la bugetele locale, dar nimic concret în sprijinul activității acestora.
HORECA și cultura au fost domeniile cel mai des și din plin lovite de măsurile luate de autorități pentru combaterea pandemiei de Covid-19 de la începutul ei.
Pe lângă întocmirea multelor și stufoaselor documente care sufocă micile afaceri din acest segment, acum angajații și patronii din domeniu se văd nevoiți să facă și pe jandarmii sanitari ai pandemiei la ușa localului. În loc de bățul jandarmului, aceștia sunt obligați de autorități să sară cu telefonul mobil pentru a scana codul QR al clientului ce intră acolo.
Ultimele restricții au generat atitudini de neconformare
Situația e una inedită și a dat naștere unor comportamente hilare.
Ceea ce era de așteptat, nu și pentru comandantul acțiunii, Raed Arafat.
Restaurantele, teatrele sau localurile în care nu se respectă regulile vor atrage poate alte restricții, avertizează Raed Arafat: „am auzit niște chestiuni hilare, că merg unii cu codul QR și nu îl citește nimeni”.
Ca de obicei, urmează și sancțiuni pentru aceștia ca și cum nu ar fi de ajuns reducerea drastică a numărului de clienți și a vânzărilor:
„ Există o gamă de sancțiuni care se poate da, dar poate pe unii aceste sancțiuni nu îi opresc să facă mai departe ce fac și să nu respecte regulile. Noi am apelat întotdeauna la responsabilitatea individuală și de comunitate, dar sancțiunile există, se pot da. Problema noastră este să nu ajungem acolo. Noi am dori să intrăm, să controlăm și să nu găsim nimic, dar dacă intrăm și vedem că situația nu se respectă …”, a transmis șeful DSU.
Clienții fără certificat verde au găsit o soluție inedită de a protesta
Cine merge la terase prin București poate constata ușor că noile reguli se respectă doar acolo unde există pericolul unui control iminent, cum este Centrul Vechi des patrulat de poliție, jandarmi sau alte structuri de control. Sau pe bulevardele mari, intens circulate.
Clienții care nu sunt fani ai certificatului verde s-au aliat cu cei care merg la protestele antirestricții și susțin nemulțumirile acestora.
„ Tocmai am fost dat afara de “La Plăcinte”! Acolo unde nu mi-au luat banii pentru a bea la soare o cafea… Rușine! Și voi, vaccinații, trebuie sa ne fiți alături, sa nu fiți colaboraționiști cu regimul fascisto-medical! Post script: unii colegi avocati s-au solidarizat și au plecat și ei! Bravo lor!”, a scris pe Facebook avocatul Dan Chitic. La alte terase, certificatul verde nu este cerut. Chelnerii au răspunsul pregătit: „ Ne cunoașteam clienții, știm că sunt vaccinați.”