Contrabanda în România și Republica Moldova a ajuns la momentul unui adevărat război. Autoritățile de la București și Chișinău derulează o anchetă comună împotriva unei rețele de infractori. Acum câteva zile, un suspect a fost împușcat de polițiștii de frontieră români.
Polițiștii de frontieră au deschis focul asupra unui bărbat de 28 de ani, suspect de contrabandă. Aflat la volan, el a încercat să dea cu mașina peste un agent care i-a cerut să oprească. Incidentul s-a produs în zona localității Santa Mare, din raza Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.
“Şoferul autoturismului nu a oprit la semnalele regulamentare ale poliţiştilor de frontieră, mai mult, a accelerat către aceştia, intenţionând să-i accidenteze. Unul dintre poliţiştii de frontieră a fost acroşat de către autoturism. În consecinţă, colegii noştri au folosit armamentul din dotare, cu respectarea procedurilor legale în vigoare, au efectuat somaţie regulamentară, fiind executate mai multe focuri de armă, atât în aer, cât şi asupra autoturismului”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră Botoșani, Minodora Racnea.
Șoferul a fost rănit de un glonț în zona capului și a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Urgență din Iași.
Contrabanda în România și Republica Moldova duce la război
Autoturismul suspect nu a oprit la semnalul polițiștilor de frontieră ceea ce le dădea automat acestora dreptul să intervină în forță. Mai mult, șoferul l-a acroșat cu mașina pe unul dintre agenții aflați în timpul serviciului. Unul dintre colegii lui a deschis focul, a precizat purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră.
“Unul dintre poliţiştii de frontieră a fost acroşat de către autoturism. În consecinţă, colegii noştri au folosit armamentul din dotare, cu respectarea procedurilor legale”
Minodora Racnea,
Poliția de Frontieră Botoșani
Incidentul din nordul României intervine la doar două zile după ce oficialii români, inclusiv șeful Direcției Generale a Vămilor, Marcel Mutescu, prezentau date din care reiese că a scăzut substanțial contrabanda în România în anul 2021 față de perioada anterioară. În mod special ar fi scăzut contrabanda cu țigări.
“În ceea ce privește contrabanda, suntem bine acum. Va fi o provocare pentru noi, Direcția Generală a Vămilor, să reușim să menținem în România acest nivel scăzut, la cote minime”
Marcel Mutescu,
Șeful Direcției Generale a Vămilor
Cele mai multe țigări de contrabandă vin în România din Republica Moldova și din Serbia. În mod interesant, Ucraina nu mai este una dintre principalele țări de proveniență.
Site-urile de știri de la Chișinău relatau ieri că bărbatul de 28 de ani rănit în România facea parte dintr-o rețea de infractori cu ramificații în Republica Moldova. Asupra mașinii conduse de el, polițiștii de frontieră au tras 12 gloanțe. Unul dintre gloanțe l-a lovit pe șofer.
Ulterior, în mașină s-au descoperit mai multe colete cu țigări.
Două automobile și o barcă pe malul Prutului
Autoritățile din Republica Moldova au depistat două automobile și o barcă care ar fi fost folosite de contrabandiști. Ele se aflau pe malul râului Prut, la frontiera cu România. Mai mulți suspecți sunt în curs de reținere în Republica Moldova.
Acum patru zile, oficialii de la București anunțau că România va primi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 65 de milioane de euro destinați vămilor. Echipamentele noi sunt destinate combaterii contrabandei.
Din cele 65 de milioane de euro, cu 36 de milioane se vor cumpăra 19 scanere care vor fi plasate în punctele de trecere a frontierei. Restul sumei va servi la cumpărarea altor echipamente de control precum și la achiziționarea de software și de autovehicule, a precizat, pentru „România liberă”, Marcel Mutescu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor.
Scanerele se vor cumpăra prin licitație și vor intra în dotarea vămilor României cel mai devreme la finalul anului 2022.
În primele nouă luni ale anului 2021, polițiștii de frontieră din România au reţinut în vederea confiscării circa 2,5 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă. Valoarea lor este de circa 30 de milioane lei. Au fost confiscare și importante cantităţi de tutun.
Prin parteneriate încheiate cu producătorii de ţigarete se acționează și pentru prevenirea fenomenului contrabandei. Ea prejudiciază veniturile la buget și reprezintă un real pericol pentru societate, alimentând infracționalitatea și crima organizată.