17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSocialEducațieUn nou an academic hibrid

Un nou an academic hibrid

Cele mai multe universități din România vor încep noul an academic tot în sistem hibrid, în ciuda anunțurilor că se va reveni la cursuri cu prezență fizică.

Mai multe instituții de învățământ superior de stat au debutat în noul an academic cu învățământ hibrid (o parte dintre studenți participând la cursuri cu prezență fizică, iar alții, la cursuri cu predare exclusiv online), în timp ce alte universități se îndreaptă spre același scenariu.

Rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, psihologul Daniel David, susține că va fi foarte greu ca anul academic să continue în sistem clasic, cu prezență fizică a elevilor și profesorilor în facultăți, și dă vina pe atitudinea autorităților pentru reticența populației la imunizarea împotriva COVID-19.

“Fiecare facultate din cadrul UBB a avut posibilitatea de a decide cum va începe anul universitar. Am mers pe sistem hibrid, am avut festivitate de deschidere a anului universitar transmisă online din Aula Magna, cu prezența tuturor decanilor facultăților. Noi ne dorim, dar este foarte greu de crezut că se va putea continua cu prezență fizică la cursuri. Este o politică greșită a autorităților care schimbă legile din pix. Acum vor să decidă ca suspendarea cursurilor să nu mai aibă loc la incidență de 6/1.000. Se știa că se va ajunge la aceste cifre, încă din vară. Se putea modifica legea atunci. Din cauza acestor decizii, luate, aparent, din pix, schimbate de la o zi la alta, avem oameni care nu cred în virus și în vaccinare”, a declarat Daniel David, pentru cotidianul național “România liberă”.

Criză de fonduri

Rectorul UBB susține că cea mai mare instituție de învățământ superior din țara noastră nu ar putea suporta costurile unor testări COVID pentru toți studenții și angajații.

“La UBB avem peste 40.000 de studenți și aproximativ 5.000 de angajați. Vă dați seama că nu am putea suporta financiar o testare la două zile”, ne-a mai explicat Daniel David.

Președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, subliniază că fără bani alocați de Ministerul Educației universitățile nu ar putea suporta testarea cadrelor didactice și a studenților pentru infectare cu noul coronavirus.

“În acest moment, nu există o universitate care să organizeze doar cursuri online. Cele mai multe au început sau vor începe în sistem hibrid. Universitățile nu își permit să suporte costurile pentru testarea tuturor studenților și a cadrelor didactice, deoarece nu au mai produs bani din cercetare în această perioadă, din cauza restricțiilor. Fără finanțare de la Ministerul Educației, nu va fi posibilă testarea. S-a procedat greșit. Guvernul a cumpărat mult prea multe doze de vaccin, în loc să achiziționeze teste, așa cum s-a procedat în alte state. Probabil că era bine ca banii dați pe vaccinuri care nu sunt administrate să fie folosiți pentru teste”, ne-a declarat Hadăr.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă