Sâmbătă la Romexpo, am fost martorul preluării ostile a celui mai vechi partid românesc. Iohannis și camarila sa de securici l-au pus pe așchiuță șef de triburi. Dacă îi arăți noului președinte al PNL două fotografii – una cu Ion C. Brătianu și alta cu Ion I.C. Brătianu – nu știe care dintre ei e Ionel și care e Ion.
Despre Florin Cîțu nu se cunoaște nici dacă mai are viză de SUA. Cât despre Ion I.C. Brătianu, întregitorul de neam și țară, contele de Saint-Aulaire, ministrul Franţei la Bucureşti, din perioada interbelică, povestea că „excela în a câştiga fără să-şi facă duşmani.” Aristocratul francez l-a considerat ca fiind omul politic mult mai mare decât cei „trei mari” ai acelor vremuri: Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Printr-un silogism abstract, putem vedea cât de mic e Cîțu față de Biden, Johnson sau Macron? Alesul sistemului a câștigat în huiduielile unui sfert de sală. Treisferturi au deja sacii-n căruță.
Nu m-a deranjat că noul președinte a dat mâna cu toți din jurul meu, pe mine făcându-se că nu mă vede. I-aș fi întins degetul mic, așa ca un gest de umilire.
„Accelerează, Florine! Să nu ne chinuim prin spitale”
Rânjetul prezidențial trăda nervozitatea. Klaus Iohannis s-a încăpățânat să fie prezent la Congres, pentru a transmite mesajul său de forță: “Florine, mergi înainte!” Liberalii loialiști l-au întrerupt de nenumărate ori, scandând ca afront: “Orban!,” “Orban!,” “Orban!”
Surprins și fără mască, surâsul său de var trăda satisfacția uciderii politice a personajului care l-a făcut președinte. Orban ar fi putut răspunde: “Și tu Brutus?,” dacă ar fi fost Cezar.
Ludovic Orban a reușit să adune aproximativ 2000 de voturi din totalul celor 5000, cea ce reprezintă un mare succes, mai ales că lista de delegați a fost cernută încă de la bază, adică din filiale.
Mulți dintre aleșii locali, deși statutul le permitea participarea la congres, au fost lăsați acasă. Unii doar pentru simpla vină de a fi dat un like postărilor lui Ludovic Orban.
Citește și: Cioclul Iohannis s-a asigurat de un parastas “bine făcut”
Puțină lume știe cum s-au pus băieții în dispozitiv. Cum acoperiții au recurs la mituiri electorale, șantaje cu dosare, totul culminând cu un proces electoral controlat prin metode securiste.
Un susținător al lui Orban a ajuns cu greu să prindă trenul spre București. Era tuns, ras și frezat încă din filiale. Curajoșii care i-au făcut galerie, unii întrecând măsura gentileții, au recurs la astfel de manifestări, mai mult din disperare. Nu puțini plângeau la aflarea rezultatului.
Câștigătorul de inimă rea
Dar cine a câștigat? Iohannis că a dus bolidul PNL în zid și a ieșit zâmbind, ajutat de trupa de descarcerare, spunând că e viu sau Ludovic Orban, câștigătorul moral?
Aproape două mii de suflete l-ar fi mâncat de viu pe Iohannis. Dacă ați ști ce era în mintea lor și cum înjurau pe la colțuri… Am retrăit vremea amorțită a terorii, a timpurilor când gândurile se transmiteau prin șoaptă, a anilor în care președintele partidului era pus de Securitate.
Dacă voturile ar fi fost lăsate libere, iar baza partidului ar fi putut să-și exercite dreptul electoral, Ludovic Orban și-ar fi spulberat adversarul. Dar pentru că votul a fost atent supravegheat, delegații fiind aleși pe sprânceană de baronii locali, năimiți cu bani mulți de către omul care nu dă de la el, rezultatul e peste așteptări.
Emoția nu bate ordinul regimentului
Discursul lui Ludovic Orban a fost unul emoțional, fiind “cu siguranță câștigătorul de percepție al congresului,” vorba lui Dogioiu, de la UM Spotmedia, care a constatat că “Florin Cîțu s-a topit ca untul”. Orban a controlat sala, în timp ce Cîțu de abia îngăna trei silabe, între patru fluierături.
Mulți iconoclaști ai congreselor regizate au sărit să critice atmosfera de stadion. Disperările se urlă, nu se țin în stomac, recomandă specialiștii.
În mijlocul simpatizanților săi, Ludovic Orban le-ar fi spus: „Iohannis și serviciile au distrus partidul.” Totodată, el a anunțat public că parteneriatul dintre Ludovic Orban și Klaus Iohannis s-a terminat. Ieri, Florin Cîțu l-a amendat, cum să spui de rău de “domnul președinte?”
După demisia lui Orban din poziția de președinte al Camerei Deputaților, PSD va putea prelua conducerea acesteia.
PNL, împreună cu UDMR și minoritățile naționale obțin sub numărul necesar de voturi pentru a alege președintele Camerei Deputaților. Grupul liberal e format din 93 de deputați, UDMR – 21, minorități – 18. Un total de 132.
De partea opusă, PSD are 110 de deputați. AUR, 33, USRPLUS – 55. Adică 198.
Klaus Iohannis a controlat prin gealații sistemului votul. Nepricepându-se la doftorit oameni, a trimis corpul marelului partid liberal la reanimare. PSD îl intubează, în timp ce-i ia banii din buzunare.
Încă mi-e dor de vremurile cu Nea Nicu Enescu, I.V. Săndulescu, Amedeo Lăzărescu, liberalii de tradiție, în preajma cărora te puteai simți și tu om de condiție. La Romexpo s-a adunat, parcă, tot lumpenul social, încălțat cu fesul.
Vocile lumii
Iulian Anghel
publicist
“Liberalii şi-au ales un alt şef, în persoana lui Florin Cîţu, după o campanie ce aduce aminte nu de trecutul apropiat, ci de vechile cronici în care fraţii îşi luau gâtul pentru moştenirea subţirei averi a defunctului lor părinte.
Pentru asta s-au luptat până la urmă, în mocirlă, Cîţu şi Orban: pentru un partid în derivă, ajuns la 15%. Dar, deh, ştim de acum 3.000 de ani, de la Solomon: „Mândria merge înaintea pieirii şi trufia înaintea căderii,” a apreciat Iulian Anghel, în editorialul din Ziarul financiar.