Senatorii din Comisia de Învățământ au promovat o inițiativă legislativă care le-ar putea permite primarilor să schimbe după bunul plac destinația unităților de învățământ, fără acordul Ministerului Educației.
Potrivit unui proiect de lege aprobat în Comisia de Învățământ din Senatul României, la începutul acestei săptămâni, privind completarea art. 112 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, administrațiile publice locale ar putea schimba destinația clădirilor și terenurilor unităților de învățământ preuniversitar, după trei ani în care cursurile au fost suspendate în aceste spații și fără acordul Ministerului Educației.
„Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, după primii trei ani calendaristici de la întreruperea activității educaționale, de către autoritățile administrației publice locale, fără avizul conform al ministrului educației naționale”, se arată în inițiativa legislativă aprobată de senatorii din comisia de specialitate.
Momentul așteptat de edili
Conform documentului citat, edilii trebuie să aștepte trei ani de la suspendarea activității unei școli pentru a schimba singuri destinația clădirii/terenului, până atunci având nevoie de semnătura ministrului Educației.
„Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, în primii trei ani calendaristici de la întreruperea activității educaționale, de către autoritățile administrației publice locale numai cu avizul conform al ministrului educației naționale. Procedura elaborării avizului conform și condițiile necesare acordării acestuia se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale”, se mai arată în inițiativa legislativă.
Proiectul de lege prevede și posibilitatea edililor de a oferi un alt spațiu pentru unitatea de învățământ a cărei clădiri nu mai are destinația inițială.
„În cazul în care, după schimbarea inițială a destinației bazei materiale, activitatea educațională se poate relua, existând solicitări în acest sens din partea comunității locale sau a inspectoratului școlar județean, fiind indeplinite criteriile specifice pentru deschiderea unei unități de învățământ preuniversitar de stat, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să reamenajeze și să readucă imobilul la standardele necesare desfășurării activității educaționale, sau să asigure un alt spațiu în acest sens, conform legislației specifice și prevederilor administrative care reglementează aceste aspecte”, se mai specifică în documentul citat.
În ultimii ani, au existat mai multe scandaluri între primari și comunități școlare, după încercări ale edililor de a evacua anumite unități de învățământ preuniversitar.
Precedentul primar al sectorului 5, Daniel Florea, a vrut să schimbe destinația unei școli, pentru a oferi spațiul unui supermarket.
Unul dintre cele mai recente scandaluri este cel de la Colegiul “Gheorghe Șincai” din Capitală, unde părinții și levii au protestat față de inițiativa primarului sectorului 4, Daniel Băluță, de a evacua clădirea liceului.