Peste 1.400 de delfini au fost uciși în timpul vânătorii anuale tradiționale din Insulele Feroe. Evenimentul este cunoscut sub numele de Grindadrap și a produs un val de furie în rândul populației. Duminică, ambarcațiunile au dus mamiferele într-un de pe malul insulei Skalabotnur. Acolo îi așteptau vânătorii care i-au omorât cu cârlige, cuțite și sulițe, ca parte a tradiției locale.
Plaje pline cu delfini omorâți
Spre final, mamiferele au fost aduse pe uscat, iar plaje au fost pline de cadavre. Imaginile din mediul online arată cum apele au fost înroțite de sânge, în timp ce vânătorii admirau capturile. Evenimentul a produs un scandal uriaș în rândul internauților, indignați de cele văzute.
Anual, localnicii ucid aproximativ 1.000 de delfini în cadrul vânătorii tradiționale. Cu toate acestea, 2021 a înregistrat un număr record de mamifere omorâte: peste 1.400. Anul trecut, au fost ucişi doar 35 de delfini cu coastă albă.
Legea din Insulele Feroe permite vânătoarea
Legea din Insulele Feroe permite vânătoarea doar în cazul în care animalele sunt omorâte rapid și fără suferință, însă acest lucru nu este respectat de participanți. Serviciul Veterinar din Feroe a calculat durata medie a uciderii în timpul vânătorilor de Grindadrap la 12,7 minute. Pe de altă parte, organizația pentru protecția mediului Sea Shepherd arată că uciderea durează peste 20 de minute. Peste 8.000 de delfini și balene au fost omorâte în ultimul deceniu.
Carnea și untura provenite de la mamifere sunt folosite pentru consum, iar vânătoarea datează încă din perioada când localnicii omorau animalele ca să supraviețuiască. Vânătoarea de balene este guvernată de autoritățile din Feroe și nu este reglementată de Comisia internațională pentru vânătoarea de balene.
Activiștii pentru drepturile animalelor au criticat tradiția din Feroe, susținând că este „crudă și inutilă”. Președintele Asociației privind protecția balenelor din Feroe, Olavur Sjurdarberg, a declarat pentru BBC că numărul animaelor ucise în acest an a fost excesiv. Ba mai mult, acesta susține că inițial era vorba de 200 de exemplare. Abia la final s-a văzut că peste 1.400 au fost omorâte și aduse la mal.
„A fost o mare greșeală. Majoritatea oamenilor sunt șocați de ce s-a întâmplat”, a spus el.
Totuși, evenimentul a fost aprobat de autoritățile locale și nu a încălcat legea. Cu toate că este legală, populația nu o vede cu ochi buni.