1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiBATEREP, prima aplicație privind evaluarea riscului de epuizare profesională

BATEREP, prima aplicație privind evaluarea riscului de epuizare profesională

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a lansat aplicaţia Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională – Burnout Assessment Tool (BATEREP), putând fi deja vizualizate primele date publice.

Potrivit unui comunicat al FSSR, BATEREP este prima aplicaţie de acest tip, care permite evaluarea gratuită a riscului de epuizare profesională, furnizând totodată informaţii relevante, atât lucrătorilor, cât şi angajatorilor.

Aplicaţia poate fi accesată de către toţi cei interesaţi la adresa: https://baterep.cercetare-sociala.ro/. Ea se adresează în special lucrătorilor din sănătate, principalul obiectiv fiind desfăşurarea unui screening naţional privind evaluarea riscului de epuizare profesională. Aplicaţia BATEREP poate fi utilizată însă şi de către lucrătorii din alte sectoare.

„Prin intermediul aplicaţiei BATEREP lucrătorii au acces gratuit la completarea testului de burnout, la scorul obţinut, la interpretarea scorului şi a cauzelor posibile şi la compararea scorului individual cu colegii şi colegele din aceeaşi categorie profesională şi de la acelaşi loc de muncă/tip de secţie”, se precizează în comunicatul FSSR.

Aplicaţia BATEREP are utilitate maximă în cazul lucrătorilor din sănătate implicaţi în lupta împotriva pandemiei COVID-19, permiţând o evaluare la nivel naţional a riscului de epuizare profesională a acestora. Având în vedere includerea măsurilor pentru prevenirea instalării sindromului de epuizare în rândul personalului din sănătate în cerinţele ANMCS, aplicaţia BATEREP contribuie la monitorizarea şi creşterea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor.

În acelaşi timp, aplicaţia este relevantă pentru toţi lucrătorii şi angajatorii din România, mai ales în condiţiile create de includerea (în anul 2020 a) stresului şi epuizării fizice în situaţiile de hărţuire morală (cf. prevederilor art. 2, alin. 5.2 din OUG nr. 137/2000).

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” informează că aplicaţia va fi dezvoltată în continuare prin introducerea unor noi funcţii, acestea incluzând o estimare a cauzelor probabile pentru lucrătorii al căror punctaj indică existenţa riscului de epuizare profesională şi un set de recomandări adaptate punctajului obţinut, elaborate în baza documentelor publice oficiale.

Această acţiune face parte din strategia Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” de implicare directă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă profesioniştii din sănătate, prin identificarea şi implementarea propriilor soluţii. Aplicaţia este gândită ca parte a Sistemului de Monitorizare a Bolilor Profesionale ce afectează lucrătorii din sănătate (pe care, în conformitate cu prevederile Contractului colectiv de muncă la nivel de sector, Ministerul Sănătăţii trebuie să-l implementeze).

Citește și: Șapte medici aleargă la semi-maratonul București pentru a strânge dotări pentru două spitale

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă