19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoIohannis insistă pentru implicarea Statelor Unite în Europa. Relația transatlantică este vitală...

Iohannis insistă pentru implicarea Statelor Unite în Europa. Relația transatlantică este vitală pentru România

Iohannis insistă pentru implicarea Statelor Unite în Europa. Președintele Klaus Iohannis consideră că legătura transatlantică, adică aceea dintre Statele Unite și aliații europeni, membri ai NATO, are o importanță vitală pentru România.

Parteneriatul dintre SUA și țările democratice din Europa “reprezintă piatra de temelie a relațiilor internaționale”, consideră președintele României.

Șeful statului a făcut această declarație ieri, la București, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

“Pentru România, rămâne esențial ceea ce numeam, la o întâlnire a noastră anterioară, triunghiul de aur al politicii externe a României: creșterea rolului nostru în Uniunea Europeană și în NATO, respectiv dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, a subliniat președintele Iohannis.

În mesajul rostit la Reuniunea Diplomației Române, președintele Iohannis nu a indicat explicit cine sunt adversarii României. Șeful statului a cerut însă ca România să-și reducă dependența, referindu-se probabil la cea economică, față de acei parteneri care au “conduită și obiective contrare” celor ale statelor democratice sau ale NATO.

Iohannis insistă pentru implicarea Statelor Unite

Poziția președintelui Iohannis coincide cu cea exprimată, în luna iunie, la reuniunea NATO de la Bruxelles.

La deschiderea Consiliului Nord – Atlantic, secretarul general, Jens Stoltenberg, anunța că începe un nou capitol în istoria NATO, precum și un program de restructurare, denumit Agenda 2030. Acesta reprezintă “o agendă pentru viitor”.

”Atunci când suntem uniţi, putem depăşi orice ameninţare la adresa securităţii noastre. Astăzi deschidem un nou capitol în relaţiile transatlantice, o agendă pentru viitor”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

Secretarul general Stoltenberg adresa țărilor NATO un apel la unitate în fața Rusiei și a Chinei. Dar nu sugera cum se pot stinge tensiunile dintre SUA și Turcia, care este membru NATO.

Asigurarea securității euroatlantice

Președintele Iohannis a explicat, ieri, în mesajul adresat diplomaților români, că pe baza discuțiilor care s-au purtat la summitul NATO din 14 iunie, “România își consolidează decisiv rolul de actor care participă activ la asigurarea securității euroatlantice, de contribuitor semnificativ la implementarea obiectivelor Alianței”.

Iohannis insistă pentru implicarea Statelor Unite în Europa. Interesant este faptul că, în discursul de ieri al președintelui Iohannis, apare doar o referire foarte slabă la Rusia. Deși ea este principalul adversar al NATO.

“În ce privește Rusia, poziția noastră rămâne neschimbată: o relație normală depinde de revenirea la un comportament predictibil, bazat pe respectarea dreptului internațional”, a spus președintele Iohannis.

În schimb, șeful statului român a avut ample referiri la relația dintre România și Republica Moldova.

“Ne menținem sprijinul consistent pentru cetățenii acestei țări, așa cum am dovedit-o prin fapte. Am promis în decembrie, la vizita mea la Chișinău, un pachet substanțial de sprijin. Care a fost îndeplinit și chiar depășit prin livrările a peste 500 de mii de doze de vaccinuri”, a subliniat președintele Iohannis.

Relația dintre cele două state românești urmează a se dezvolta. Mai ales după ce președintele Maia Sandu și Parlamentul Republicii Moldova au demonstrat că au o orientare pro – europeană.

Cele mai recente decizii s-au luat la întâlnirea din 27 august, de la Chișinău, dintre Klaus Iohannis și Maia Sandu.

“Acest sprijin, acordat în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, va crește exponențial. Pentru a duce la apropierea de valorile democratice și europene, prin reforme autentice, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a promis, ieri, președintele României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Conferința „ Cultura Calului și Renașterea Hipismului în România după 1989” va încheia reuniunea hipică de excepție de duminică de la Hipodromul Ploiești

A patra reuniune hipică din acest an, de la Hipodromul din Ploiești, va fi una de excepție, în program fiind cinci curse de trap....

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă