Meseria de detectiv nu este una pe viață, decât dacă persoana în cauză își dorește acest lucru. În unele cazuri, fie din dorința detectivului particular de a renunța la activitățile sale sau fie că i se suspendă atestatul din cauza unor acțiuni la limita legii, calitatea de detectiv particular poate înceta sau poate fi suspendată pentru o perioadă de timp.
Care sunt motivele pentru încetarea calității de detectiv
Conform legii nr. 329 din 8 iulie 2003, Art. 8, calitatea de detectiv particular poate înceta din propria voință sau din cauza încălcării legii. Iată condițiile legale enumerate:
- prin renunţare scrisă, care se depune la inspectoratul de poliţie judeţean sau, după caz, la Direcţia generală de poliţie a municipiului Bucureşti;
- prin anularea atestatului în condiţiile art. 23 alin. (2), mai precis în situația în care într-un interval de un an de la data la care a expirat termenul de suspendare a atestatului este săvârșită din nou una dintre faptele care atrag măsura suspendării;
- când persoana în cauză nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 5 lit. a) şi c)-e), adică nu mai are cetățenie română și domiciliul în țară, nu mai este aptă din punct de vedere medical și desfășoară o activitate care implică exercițiul autorității publice.
Când se suspendă calitatea de detectiv particular
Aceeași lege spune că se poate suspenda calitatea de detectiv particular în următoarele cazuri:
- când împotriva persoanei în cauză se pune în mişcare acţiunea penală, pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie, în legătură cu activitatea sa de detectiv; în acest caz suspendarea durează până la soluţionarea definitivă a cauzei;
- pe timpul cât detectivul particular se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 10. Adică dacă are o activitate salarizată în cadrul altor profesii care implică exercițiul autorității publice, dacă desfășoară activități care influențează independența profesiei ori contravin bunelor moravuri sau în exercitarea nemijlocită de fapte de comerț, cu excepția celor conforme obiectului de activitate și îndeplinirii atribuțiilor specifice;
- în condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), mai precis dacă detectivul repetă săvârșirea unor contravenții într-un interval de un an, se va suspenda atestatul pe o perioadă de la 3 la 6 luni.
Instituția care poate dispune suspendarea atestatului sau revocarea suspendării este Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) la propunerea inspectoratelor de poliție județene sau a Direcției Generale de Poliție București, după caz. Decizia se comunică persoanei în cauză.
Tot IGPR poate controla activitățile detectivilor și ale societăților specializate, pentru că această instituție ține evidența tuturor detectivilor atestați, a firmelor și a cabinetelor individuale de detectivi particulari.
Pentru a-și desfășura activitățile în conformitate cu legea, detectivul particular trebuie să cunoască bine prevederile legale, să păstreze secretul profesional de la începutul colaborării cu clientul și să acționeze fără a aduce atingere vieții private și libertăților fundamentale ale subiecților. Un detectiv privat poate fi solicitat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice.