4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăLegea amnistiei, respinsă. Recursul compensatoriu, amânat

Legea amnistiei, respinsă. Recursul compensatoriu, amânat

Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă, ieri, de plenul Camerei Deputaţilor, care este forul decizional. S-au înregistrat 176 de voturi în favoarea respingerii, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul prevedea că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la cinci ani. Proiectul a fost iniţiat de Guvernul Grindeanu în 2017 şi adoptat în acelaşi an de Senat.

Camera Deputaţilor a intrat în sesiune extraordinară, la cererea PNL, pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu, a proiectului privind amnistia şi graţiere şi a OUG 114. Demersul liberalilor a fost sprijinit și de USR, PMP și Pro România. Dintre cele trei proiecte pentru care Opoziția a strâns semnături, PSD a acceptat să supună la vot unul singur – cel privind amnistia și grațierea.

 

Bilanțul recursului compensatoriu

În schimb, respingerea celorlalte două proiecte controversate aflate pe ordinea de zi a fost amânată, în ambele cazuri la inițiativa PSD.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, pentru a doua oară, la solicitarea PSD, dezbaterea privind Legea recursului compensatoriu. 12 voturi au fost pentru amânare, iar nouă împotrivă. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a fost convocată, de urgenţă, la solicitarea Opoziţiei, pentru a dezbate Legea recursului compensatoriu. Comisia a lucrat în paralel cu plenul.

Aproape 19.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în perioada 2017-2019 în baza recursului compensatoriu, potrivit unor date transmise de ANP către Ministerul Justiţiei. Dintre aceştia, 191 erau condamnaţi de trafic de minori, 566 pentru viol şi 73 deţinuţi erau condamnaţi pentru omor calificat.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

 

 

 

OUG 114, amânată

Membrii Comisiei pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor au amânat, marţi, întocmirea unui raport asupra proiectului legislativ pentru aprobarea controversatei OUG 114/2018.

Preşedintele comisiei, Sorin Lazăr (PSD), a făcut această propunere de amânare, el explicând că ordonanţa nu poate intra în şedinţa de plen de miercuri, întrucât nici Comisia pentru muncă nu s-a întrunit. În replică, Bogdan-Iulian Huţucă (PNL), vicepreşedintele comisiei, a spus că raportul pe acest proiect legislativ ar fi trebuit dat în această şedinţă, întrucât dezbaterea în acest for este independentă de ceea ce doreşte Comisia pentru muncă.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă