2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLuptă în deșert împotriva teroriștilor. România trimite o unitate de Forțe Speciale...

Luptă în deșert împotriva teroriștilor. România trimite o unitate de Forțe Speciale în Africa

Un detașament românesc din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale Ministerului Apărării Naționale va participa la misiunea Task Force Takuba, care se desfășoară în regiunea Sahel din Africa, în zona adiacentă granițelor dintre Mali, Niger şi Burkina Faso. Misiunea e condusă de Franța și are ca principală atribuție combaterea grupărilor teroriste islamice.

„Participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menţinerea profilului operaţional al acesteia şi va aduce vizibilitate internaţională sporită ţării noastre, alături de beneficii importante cuantificabile politic şi politico-militar, în relaţia cu Franţa”, precizează raportul întocmit de Comisiile de Apărare din Senat și din Camera Deputaților.

Cei 50 de militari români vor acționa în această misiune începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021. Pregătirea și participarea militarilor români la misiunea condusă de Franța vor fi finanțate de partea română.

Misiunea internațională din Sahel nu este sub mandat NATO. Totuși, la cererea Franței, Oficiul pentru sprijin și achiziții al NATO (NSPA) pune la dispoziție alimente, carburanți și alte servicii. Această colaborare a fost salutată de generalul de aviație Laurent Marboeuf, șeful Operațiunilor Internaționale din Ministerul francez al Apărării.

„Pentru prima dată, Franța, ca lider al unei coaliții, solicită sprijin extern. Este tot prima dată când NSPA oferă sprijin unei coaliții non-NATO. Acesta este un proiect win-win”

Laurent Marboeuf,

General francez

Trimiterea de militari români, sub comanda Franței, în Africa nu este surprinzătoare, întrucât Franța este un membru esențial în NATO și în UE, iar România își bazează tot mai mult securitatea națională pe garanțiile de securitate oferite de aceste două organizații, după cum explica recent ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

România a mai avut militari în Africa dar la acel moment a fost vorba de un detașament din cadrul Forțelor Aeriene, cu patru elicoptere, care au avut în principal misiuni de transport și de observare.

Decizia de a trimite un detașament din cadrul Forțelor pentru Operații  Speciale (FOS) în Africa a fost anunțată public, în România, imediat după ce Ministerul român al Apărării Naționale (MApN) a anunțat prelungirea programului de înscriere a candidaților în programul de formare a FOS, pentru seria de instruire care se organizează în perioada anilor 2021 – 2022. Potrivit anunțului postat pe internet, în acest program de calificare pot fi acceptate doar persoane care sunt deja angajate ale MApN, în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer, soldat sau gradat profesionist (SGP) în activitate.

De asemenea, tot în această perioadă, MApN a pus în dezbatere publică un proiect de lege care urmează să modifice Statutul cadrelor militare din toate instituțiile românești care au atribuții pe linie de securitate națională.

Una dintre prevederile incluse în proiectul de lege este obligația cadrelor militare de a participa “la misiuni în afara teritoriului statului român, în funcție de cerințele și interesele de securitate și apărare ale statului român ori pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România prin convenții și tratate internaționale”.

Participarea la misiuni de război, inclusiv în alte țări, este indiscutabil o sarcină de serviciu a militarilor, astfel că obligativitatea ei pare logică. Probabil că a fost necesară menționarea ei în lege pentru a asigura personal suficient în eventualitatea unor misiuni urgente, când n-ar mai fi timp să se verifice cine vrea și cine nu vrea să iasă din cazarmă.

Potrivit datelor oferite de Statul Major al Apărării, Armata Română avea, la începutul lunii iunie, 614 militari în diferite misiuni și operații internaționale, dintre care circa 300 se află în Afganistan. Aceștia din urmă sunt în curs de revenire în România, întrucât misiunea NATO în Afganistan s-a încheiat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...
Ultima oră
Pe aceeași temă