Zece dintre cele mai puternice bănci au fost excluse de UE de pe piața datoriilor de la desfășurarea vânzărilor de obligațiuni profitabile ca parte a fondului său de recuperare de 800 de miliarde de euro, din cauza încălcărilor istorice ale normelor antitrust.
Cea mai mare acțiune de împrumut de la Bruxelles începe marți cu vânzarea unei noi obligațiuni pe 10 ani pentru a finanța programul Next Generation EU în cadrul unei așa-numite sindicalizări, unde un grup de bănci este plătit pentru a crește cererea din partea investitorilor.
Însă 10 bănci, inclusiv mari jucători precum JPMorgan, Citigroup, Bank of America și Barclays, li s-au spus că nu pot participa la aceste tranzacții din cauza implicării anterioare în scandaluri de manipulare a pieței.
Băncile care au încălcat regulile UE în materie de concurență „nu vor fi invitate la licitație pentru tranzacții sindicale individuale”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care se ocupă de emiterea de datorii în numele UE. „Comisia implementează o abordare strictă pentru a se asigura că entitățile cu care lucrează sunt apte să fie o contrapartidă a UE.”
Băncile găsite vinovate de încălcări antitrust vor fi obligate să demonstreze că au luat „măsuri de remediere” pentru a preveni repetarea acestora înainte de a li se permite să liciteze pentru sindicare, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest și UniCredit au fost împiedicate să participe din cauza unei hotărâri antitrust a Comisiei de luna trecută, conform căreia au participat la un cartel de tranzacționare de obligațiuni în timpul crizei datoriilor din zona euro de acum un deceniu.
Citigroup, JPMorgan și Barclays – în plus față de NatWest – au fost, de asemenea, interzise din cauza constatării de acum doi ani că erau implicați în manipularea piețelor valutare între 2007 și 2013, scrie Financial Times. Deutsche Bank și Crédit Agricole sunt, de asemenea, excluse din cauza unei decizii din aprilie potrivit cărora erau implicate într-un alt cartel de tranzacționare a obligațiunilor, au spus oamenii. Toate băncile au refuzat să comenteze.
Lista cuprinde șapte dintre cele mai mari 10 bănci în volum de datorii guvernamentale europene și supranaționale vândute până în acest an, conform cifrelor Dealogic.
Cele 10 bănci excluse de la sindicalizare fac parte dintr-o listă de 39 de așa-numiți „dealeri primari” – bănci care au responsabilitatea de a licita pentru obligațiuni în timpul licitațiilor regulate de datorii, pe care UE le va începe în septembrie. Cu toate acestea, această responsabilitate se poate dovedi costisitoare, astfel încât băncile de investiții consideră de obicei comisioanele pe care le câștigă din sindicalizări ca un ”îndulcitor” pentru preluarea statutului de dealer principal.
Băncile care lucrează la obligațiunea fondului de recuperare inaugural de marți sunt BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank și Santander. Investitorii au plasat mai mult de 140 miliarde EUR de comenzi pentru datoria de 20 miliarde EUR, potrivit uneia dintre bănci.
Fondul de recuperare, care a fost agreat de statele membre UE anul trecut, va transforma Bruxelles-ul într-unul dintre cei mai mari datornici din regiune.