0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalBELARUSIA ACUZATĂ că folosește drept armă migrația ilegală, se înarmează la propriu

BELARUSIA ACUZATĂ că folosește drept armă migrația ilegală, se înarmează la propriu

 
Gabrielius Landsbergis a declarat pentru Financial Times că Belarusul a fost angajat într-un „atac hibrid împotriva Europei” prin atragerea migranților cu oferte de pachete de la o agenție de turism de stat care a inclus zboruri din Bagdad sau Istanbul, precum și călătorii la granița cu Lituania.
 
Până în acest an, Lituania a reținut aproape dublul migranților care au trecut frontiera din Belarus decât totalul combinat pentru cei trei ani anteriori.
 
„Aceasta este migrație armată, care vizează direct Lituania. Motivul? Este destul de ușor de ghicit. Adăpostim principalii lideri ai opoziției [din Belarus] ”, a declarat Landsbergis luni.
 
Lituania este în alertă maximă de când luna trecută Belarusul a forțat aterizarea unui avion Ryanair de la Atena la Vilnius și apoi l-a arestat pe proeminentul disident Roman Protasevich, care trăise în exil în țara baltică.
 
Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, a amenințat luna trecută că țara sa ar putea relaxa unele controale la frontierele sale, pe măsură ce tensiunile cu vestul s-au intensificat. „Am oprit drogurile și migranții – acum le veți consuma și îi veți prinde voi înșivă”, a avertizat el în timpul unui discurs în parlamentul din Belarus.
 
Landsbergis a declarat că Tsentrkurort, o agenție turistică de stat din Belarus, folosea avioane Boeing 777 pentru a aduce migranți și a susținut că în prezent există 1.000 de irakieni și sirieni la Minsk.
 
Lituania a oprit 387 de migranți la granița cu Belarus până pe 14 iunie, față de 74 de anul trecut. „Aceasta este direcția pe care ar putea să o urmeze – să testăm țara, să testăm Europa”, a adăugat el.
 
Ministerul de externe al Belarusului nu a răspuns la solicitările de comentarii; nici Tsentrkurort.
 
Franak Viacorka, consilier al liderului opoziției bieloruse Sviatlana Tsikhanouskaya, care se află și el în Lituania, a declarat că abordarea luată de Lukașenko nu este surprinzătoare.
 
„Slujba lui Lukashenko de acum este să se răzbune”, a spus el pentru FT. „Dar are atât de limitate oportunități de a se răzbuna, încât încearcă să creeze unele probleme la graniță, deoarece acesta este singura pârghie de care dispune”.
 
Landsbergis a numit Lituania „țara luptătorilor pentru libertate” și a spus că în curând va avea nevoie de ajutor din partea restului Europei pentru a face față migranților. Vilnius este deja în discuții cu Turcia, un membru al NATO, cu privire la intensificarea controalelor de frontieră și de identitate.
 
El a adăugat că, după „deturnarea” avionului Ryanair, Lituania nu a exclus nicio acțiune din Belarus, inclusiv vizarea disidenților din Belarus în țara baltică.
 
„Acum suntem într-o poziție în care trebuie să luăm în considerare totul. [Lukashenko] a trecut o linie roșie cu mult timp în urmă. Trebuie să fim foarte vigilenți ”, a spus Landsbergis. El a adăugat însă că Lituania nu își va schimba politica deschisă împotriva regimului Lukașenko.
 
Au existat acuzații anterioare de țări care „armau” migrația, cum ar fi în 2015-16 când mii de migranți – majoritatea din Siria – au trecut frontierele Cercului Polar Arctic din Rusia și au călătorit în Norvegia sau Finlanda cu bicicleta sau cu mașini decrepite.
 
„Au testat mijloacele și au testat metodele, iar acum le armează”, a spus ministrul de externe al Lituaniei.
Lukashenko a amenințat încă de luna trecută că va inunda Europa cu migranți, slăbind controalele la frontiera care viza capturarea  traficanților de droguri și de migranți.
 
El a fost acuzat de liderul opoziției exilată Svetlana Tikhanovskaya de transformarea țării într-o nouă „Coreea de Nord”.
 
Ea a spus: „Odată cu incidentul zborului Ryanair, Lukashenko a trecut linia roșie și a devenit o amenințare la adresa păcii și securității internaționale.
 
„Lukașenko îmi transformă țara în Coreea de Nord a Europei: netransparentă, imprevizibilă și periculoasă”.
 
Apelul împotriva detenției formulat de studenta rusă la drept Sofia Sapega, care a fost reținut împreună cu jurnalistul și iubitul ei opozantul lui Lukașenko, Roman Protasevici.
 
Cei doi au fost reținuți după ce zborul lor care traversa spațiul aerian din Belarus a fost deturnat de un avion de război sub pretextul unei amenințări cu bomba, care sa dovedit a fi falsă.
 

Înarmare la propriu

 
Lukașenko – cunoscut drept ultimul dictator al Europei și un amic al lui Vladimir Putin – a cerut marți să se producă suficiente arme pentru a permite poporului său să se apere în caz de escaladare a conflictului.
El a cerut o armată teritorială care „trebuie înarmată” și a declarat: „Vom cumpăra mii și mii de arme automate”.
 
Țara sa fără ieșire la mare se află între Rusia și trei țări NATO – Polonia, Lituania și Letonia – împărtășind în același timp granița cu Ucraina.
 
Lukașenko nu a spus cine ar putea invada fosta sa republică sovietică, dar a părut îngrijorat de faptul că Putin – care își finanțează economia la pungă – nu ar putea să-l salveze.
 
„Trebuie să producem cantitatea minimă necesară de arme acasă, deoarece se poate întâmpla orice”, a spus el.
 
„Și nu ar trebui să ne punem speranțele pe un unchi străin care să ne aprovizioneze cu arme. Ar trebui să le avem pe ale noastre.”
 
Lukashenko a vizitat ieri o uzină de puști de asalt și pistoale fabricate în Belarus, împreună cu rachete.
 
Autocratul este acuzat de forțele de opoziție că a trișat alegerile prezidențiale din 2020 pentru a-și continua guvernarea cu pumnul de fier, care a început acum 27 de ani.
 
Regimul său a redus la tăcere în mod brutal criticii folosind poliție pe străzi și torturi hidoase în centrele de detenție.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă