15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăMediuScandal la nivelul UE. Comisia Europeană vrea să impună taxa pe avioane

Scandal la nivelul UE. Comisia Europeană vrea să impună taxa pe avioane

Comisia Europeană a redactat un proiect pentru impunerea unei taxe minime de poluare pentru avioane, în condiţiile în care vrea să respecta obiective mai ambiţioase pentru combaterea schimbărilor climatice, potrivit documentelor văzute de Reuters.

Executivul UE lucrează la reformarea taxării energiei în UE, în cadrul unui pachet de măsuri pe care le va propune pe 14 iulie, pentru respectarea unei ţinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, faţă de nivelurile din 1990, informează News.ro.

Un proiect al propunerii fiscale a Comisiei vizează aviaţia, care scapă de taxele UE pe combustibil.

Această scutire ”nu este coerentă cu provocările şi politicile climatice actuale”, se menţionează în document, care adăugă că normele fiscale ale UE promovează combustibilii fosili peste sursele de energie ecologică şi au nevoie de rescriere pentru a susţine obiectivele climatice ale blocului european.

Propunerea ar impune un nivel minim de impozitare la nivelul UE pentru produsele energetice furnizate drept combustibili pentru aeronavele care efectuează zboruri în UE.

Din 2023, rata minimă de impozitare pentru combustibilul pentru aviaţie ar începe de la zero şi va creşte treptat pe o perioadă de 10 ani, până la impunerea unei taxe complete.

Proiectul nu menţionează care va fi nivelul final al taxei.

Combustibilii durabili, inclusiv hidrogenul regenerabil şi biocombustibilii avansaţi, nu ar fi supuşi taxelor minime ale UE în perioada respectivă de 10 ani.

Comisia a refuzat să comenteze proiectul de propunere, care ar putea fi modificat înainte de publicare.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Termofocare inteligente: Controlul încălzirii cu ajutorul tehnologiei moderne

Salut, dragă cititorule! Ți s-a întâmplat vreodată să te întorci acasă într-o seară rece de iarnă și să-ți dorești ca locuința ta să fie...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă