Potrivit primelor informații, Jovenel Moïse a fost împușcat de asasini care au intrat în reședința sa în jurul orei 1:00, în noaptea de marți spre miercuri, și care „vorbeau spaniolă”.
Soția președintelui din Haiti, prima doamnă Martine Moïse, a fost rănită în urma atacului și primește îngijiri medicale, fiind internată în spital, conform unui comunicat de presă semnat de premierul Claude Joseph.
El a numit atacul „un act plin de ură, inuman și barbar”, adăugând că situația din țara Caraibelor se află sub controlul Poliției Naționale din Haiti și al altor autorități. Totuși, împușcăturile au putut fi auzite în întreaga capitală după atac, care a avut loc pe fondul unui val în creștere de violențe legate politic în națiunea săracă din Caraibe, potrivit sursei citate.
Şeful guvernului a adresat populaţiei un apel la calm şi a indicat că poliţia şi armata vor asigura menţinerea ordinii.
Haiti, țara a 11 milioane de locuitori, este cea mai săracă din America. Aceasta a devenit din ce în ce mai instabilă sub conducerea lui Moïse, fiind divizată politic și confruntându-se cu o creștere masivă a bandelor violente în capitala Port-au-Prince, a violențelor dintre acestea pentru controlul străzilor pe de-o parte, și cu poliția pe de altă parte. În plus, țara suferă de o lipsă a alimentelor și combustibilului. Haiti încă încearcă, de asemenea, să se recupereze după cutremurul catastrofal din 2010 și uraganul Matthew, care a avut loc în 2016.
Temerile unei crize și a dezordinii pe scară largă s-au extins, astfel că Republica Dominicană a declarat că închide frontiera pe care o împarte cu Haiti pe insula Hispaniola.
În ultimele luni, liderii opoziției i-au cerut demisia președintelui Jovenel Moïse, argumentând că mandatul său s-a încheiat legal în februarie 2021.
În plus, la începutul lunii februarie, autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise, însă opoziţia politică a susţinut că a fost vorba pur şi simplu despre un scenariu imaginar prezentat de autorităţi.
Moïse și susținătorii au susținut că mandatul său a început când a preluat funcția, la începutul anului 2017, în urma unor alegeri haotice care au forțat numirea unui președinte provizoriu pentru a servi în decalajul de un an. Totodată, potrivit informațiilor el își dorea să promoveze o controversată reformă constituțională.
De altfel, era programată organizarea unor noi alegeri generale în Haiti, după ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, SUA și Europa au cerut alegeri legislative și prezidențiale libere și transparente care să aibă loc până la sfârșitul anului 2021.
Ambasada SUA a anunțat printr-o declarație că va fi închisă miercuri din cauza „situației de securitate în curs”.
Statele Unite au condamnat situația din Haiti, la 30 iunie, ceea ce au descris drept o încălcare sistematică a drepturilor omului, a libertăților fundamentale și a atacurilor asupra presei din Haiti, îndemnând guvernul să combată proliferarea bandelor și violența.
Președintele Republicii Dominicane, Luis Abinader, a organizat și el miercuri o întâlnire de urgență cu privire la situația actuală.