15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn weekend de cazare la Mamaia costă și 1.000 de euro. Cât...

Un weekend de cazare la Mamaia costă și 1.000 de euro. Cât un sejur all-inclusive în Grecia

 

Aproape 100.000 de turiști au fost prezenți, weekend-ul trecut, în stațiunile de pe litoralul românesc, potrivit datelor operatorilor din turism. Nici înainte de pandemie nu a fost atâta lume la mare și se explică prin faptul că vacanțele în afara țării în plină pandemie sunt mai puține. Operatorii în turism vorbesc despre cifre record. Culmea este că prețurile la cazare sunt uriașe. O noapte în Mamaia la un hotel de 4-5 stele costă și 500 de euro, adică salariu pe o lună a unui angajat.

R.L. a făcut o simulare de cazare pe site-urile de rezervări pentru weekend-ul 16-18 iulie. Rezultatele obținute arată de-a dreptul de neexplicat. La condiții de 4 stele în Mamaia, două nopți de cazare costă 4.500 de lei pentru un apartament ideal pentru o familie cu 2 copii. Dacă punem la socoteală că acești bani includ doar cazarea, la final pentru 3 zile la mare la Mamaia, o familie va plăti cel puțin 10.000 de lei, adică peste 2.000 de euro. Și veștile nu se opresc aici, gradul de ocupare este în proporție de 100%, așa că prețurile sunt orientative, căci nu mai sunt locuri disponibile.

Am făcut o simulare și la Eforie Nord. lucrurile nu se schimbă prea mult nici aici. Un weekend cu 2 nopți de cazare costă între 3.000 și 4.000 de lei, iar aici gradul de ocupare este deja în proporție de 100 la sută. 

Ne mutăm mai la sud, în Vama Veche, stațiunea cunoscută ca fiind sufletul petrecerilor, iar turiștii preferă de multe ori să facă camping. Totuși, dacă am vrea să ne cazăm la 4*, prețurile ating suma de 3.000 de lei pentru 2 nopți de cazare, însă nu mai este disponibilă nicio proprietate. 

Dacă trecem granița la vecinii noștri bulgari, la Nisipurile de Aur, la un hotel de 4* pentru două persoane, pentru 2 nopți de cazare prețul este undeva la 2000 de lei, all inclusive, ceea ce înseamnă.

Am făcut și o simulare de preț pentru același weekend peste ocean. Mai exact, pentru același weekend pentru două persoane la 4 stele, costul total este de până în 3.000 de lei pentru 2 nopți de cazare. 

 

,,Două nopți de cazare la 4* în Mamaia costă cât prețul unui sejur all inclusive în Grecia, adică 4.500 de lei.”

Grecia, în topul celor mai vândute excursii

Grecia era cea mai vândută destinaţie până la finalul lunii iunie, cererea din acest sezon depăşind-o deja pe cea din 2019. Există zboruri charter spre Heraklion/Creta, Chania/Creta, Rodos, Zakynthos, Corfu, Santorini din Bucureşti; Heraklion, Chania, Zakynthos, Rodos din Cluj-Napoca; Heraklion din Timişoara şi Iaşi. Agențiile de turism estimează că peste 15.000 de turişti vor merge vara acesta în Grecia cu zboruri charter, cu 20% mai mulţi faţă de 2019. Alţi 4.000 vor pleca cu maşina proprie în nordul Greciei.   

În Grecia, un sejur cu 7 nopți de cazare cu all inclusive, zbor cu avionul cu plecare pe 21 iulie costă aproximativ 1000 de euro de persoană, în cazul în care vreți să vă cumpărați în această perioadă. Ați fi putut lua aceeași vacanță cu cel puțin 300 de euro mai ieftină, dacă o achiziționați din primăvară. Dar chiar și așa nu se compară sub nicio formă cu aceeași bani pe care îi dați pentru două nopți de cazare la Mamaia la 4*. Ca să nu mai vorbim de condițiile de condițiile de servire, curățenia și ospitalitatea străinilor, mai ales a celor greci, care s-au născut pentru a face turism.

 

CIFRE COMPARATIVE

4.500 lei: 2 nopți de cazare la Mamaia

2.000 lei: 2 nopți de cazare la Nisipurile de Aur, Bulgaria

3.000 lei: 2 nopți de cazare la Miami, SUA

4.500 lei: sejur all inclusive în Creta, Grecia

 

 

 

 

 

 

 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă