Potrivit unui comunicat, autorităţile publice locale (comune, oraşe/municipii) şi organizaţiile neguvernamentale pot iniţia proiecte care abordează necesităţi identificate într-un mod participativ la nivelul comunităţii, care să conducă la îmbunătăţirea facilităţilor sociale şi educaţionale pentru copii şi tineri, creşterea accesului la servicii de sănătate şi la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.
Printre activităţile eligibile se numără amenajarea şi dotarea spaţiilor destinate procesului educaţional (inclusiv branşamente la reţele de utilităţi), de îmbunătăţire a infrastructurii ce asigură accesul copiilor şi tinerilor către aceste spaţii (inclusiv reparaţii ale mijloacelor de transport utilizate de preşcolari şi elevi), precum şi înfiinţarea şi dotarea de dispensare medicale publice, băi publice şi furnizarea de servicii medicale de bază (inclusiv stomatologice).
De asemenea, proiectele pot propune activităţi ce vor viza investiţii în reabilitarea şi dotarea locuinţelor sociale, conectarea locuinţelor individuale la reţele de utilităţi (inclusiv internet), extinderea spaţiului de locuit, reparaţii la case individuale şi construcţia de grupuri sanitare (toalete, băi).
Proiectele care răspund unor nevoi prioritare apărute în cadrul sau care afectează comunităţi dezavantajate/izolate, fără acces la resurse şi în care capacitatea de a atrage şi a implementa proiecte este scăzută vor avea întâietate, se precizează în comunicatul citat.
Suma disponibilă în cadrul apelului este de 1.647.059 euro şi provine din Granturile SEE 2014 – 2021 (85%) şi din cofinanţare publică (15%). Valoarea minimă a grantului care poate fi solicitat este de 20.000 de euro, iar cea maximă de 50.000 de euro.
Termenul limită de depunere a proiectelor este 14 octombrie. Întreaga documentaţie aferentă apelului este disponibilă online, la adresa https://dezvoltare-locala.frds.ro/sgm-interventii-prioritare-pentru-comunitatile-rome/. Eventuale solicitări de clarificări pot fi transmise de cei interesaţi pe adresa de e-mail info@frds.ro.
Apelul este cel de-al şaptelea organizat în cadrul Programului „Dezvoltare locală”, care vizează reducerea sărăciei prin creşterea accesului la serviciile sociale de bază pentru categoriile dezavantajate, îmbunătăţirea incluziunii romilor şi a copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc, creşterea capacităţii administraţiei centrale şi locale astfel încât să pună în aplicare principiile bunei guvernări şi să accelereze punerea în aplicare a deciziilor şi recomandărilor formulate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru România.
Programul are un buget total de 86.941.176 de euro (incluzând cofinanţarea de 15% acordată de Guvernul României).