30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPreședintele catalan Artur Mas, judecat pentru referendumul de independență

Președintele catalan Artur Mas, judecat pentru referendumul de independență

Tribunalul Superior de Justiție din Catalonia a admis luni plângerile formulate împotriva preşedintelui catalan Artur Mas pentru organizarea, la 9 noiembrie, a votului simbolic privind independenţa regiunii, la sesizarea procurorului naţional, relatează AFP.

Citește și: Tribunalul constituţional spaniol interzice organizarea referendumului în Catalonia

Această instanţă, singura competentă pentru anchetarea liderului naţionalist Artur Mas, a reţinut 32 de proceduri judiciare împotriva acestuia din urmă, potrivit unui comunicat, la peste o lună de la organizarea acestuui vot simbolic care a fost interzis de Tribunalul Constituţional, la cererea Guvernului spaniol.

Tribunalul catalan a convocat o reuniune plenară a camerei civile şi a camerei penale pentru a decide calea de urmat în privinţa procedurilor, inclusiv sesizarea Parchetului naţional. Parchetul naţional a anunţat la 21 noiembrie lansarea unor proceduri judiciare împotriva lui Artur Mas, vicepreşedintei Cataloniei Joana Ortega şi consilierei regionale pentru Educaţie Irene Rigau.

Citește și: SPANIA: Justiţia opreşte VOTUL SIMBOLIC privind independenţa Cataloniei

Potrivit Parchetului, organizarea, în special în şcoli, a acestei consultări interzise a constituit un act de nesupunere civică, precum şi un abuz de putere şi o uzurpare a autorității.

Disputa dintre Madrid şi Guvernul regional catalan asupra organizării consultării privind independenţa acestei puternice regiuni din nord-estul Spaniei de 7,5 milioane de locuitori a început în urmă cu peste un an. În primă fază, Artur Mas şi-a anunţat dorinţa de a organiza un referendum pe tema independenţei, considerat anticonstituţional de Madrid. În pofida refuzul puterii centrale, el a anunţat organizarea referendumului la 9 noiembrie.

Tribunalul Constituţional l-a suspendat la sfârşitul lui septembrie. Madridul consideră că numai spaniolii pot să se pronunţe asupra viitorului unei regiuni.

Citește și: Spania: Parlamentul Cataloniei aprobă un REFERENDUM pentru independenţă

Mas a decis atunci să organizeze un vot simbolic, care de asemenea a fost interzis de Tribunalul Constituţional. Cu toate acestea, Guvernul catalan a încălcat interdicţia. "Nu înţeleg (aceste plângeri). Dar aceasta este realitatea şi respect pe deplin hotărârile instanţelor judecătoreşti", a declarat Mas pentru presă.

Aproape 2,3 milioane de persoane au participat într-o ambianţă mai degrabă festivă la această consultare neoficială care a mobilizat în principal simpatizanţi ai cauzei separatiste. Aproximativ 1,8 milioane s-au exprimat în favoarea separării Cataloniei de Spania.

Cele mai citite

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă