17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒPodcastsโ€žHai repede, hai รฎn Piaศ›ฤƒ - tocmai l-au dat jos pe Ceauศ™escu!โ€...

โ€žHai repede, hai รฎn Piaศ›ฤƒ – tocmai l-au dat jos pe Ceauศ™escu!โ€ Amintirile unui diplomat britanic

de Bernard Marshall

Joi, 21 decembrie – 10.30 am, Piaศ›a Palatului (n.r. – acum Piaศ›a Revoluศ›iei), Bucureศ™ti

„Vฤƒ rog sฤƒ vฤƒ daศ›i în spate”, a spus ofiศ›erul înalt de la Securitate.

Trei diplomaศ›i s-au dat câศ›iva paศ™i în spate, în piaศ›a acum goalฤƒ.

„V-am rugat sฤƒ vฤƒ miศ™caศ›i – vฤƒ rog sฤƒ vฤƒ miศ™caศ›i”, a mai spus o datฤƒ, într-o englezฤƒ surprinzฤƒtor de finฤƒ ศ™i clarฤƒ. Purta o hainฤƒ lungฤƒ de piele ศ™i o cฤƒciulฤƒ neagrฤƒ, din blanฤƒ de astrahan.

„De ce?”, l-am întrebat. Apoi i-am indicat cu degetul, peste umฤƒrul lui, câศ›iva studenศ›i care strigau foarte tare, la câteva sute de metri distanศ›ฤƒ, ศ™i l-am întrebat:

„Uitaศ›i, ce se întâmplฤƒ acolo?”.

„Nimic important”, a rฤƒspuns.

Am reacศ›ionat nediplomat, cu o frustrare clocotindฤƒ: „Atunci îmi pare foarte rฤƒu pentru ศ›ara dumneavoastrฤƒ!”.

A fฤƒcut o pauzฤƒ ศ™i, privindu-mฤƒ cu un calm uimitor ศ™i cu o urmฤƒ de zâmbet, a spus: „Da, avem oameni frumoศ™i, cum aveศ›i ศ™i în ศ›ara dumneavoastrฤƒ!”.

Acest shimb de replici a avut loc în Piaศ›a Palatului. Cu 15 minute mai devreme, dictatorul stalinist al României ศ›inuse ceea ce avea sฤƒ fie ultimul sฤƒu discurs public din acel loc. Acel schimb de replici scurt ศ™i plin de înศ›eles mi-a spus multe despre România ศ™i despre oamenii ei fascinanศ›i. Captiv atâta vreme într-un stat poliศ›ienesc, atitudinea acestui ofiศ›er al Securitฤƒศ›ii, odinioarฤƒ înfricoศ™ฤƒtor, descria mult din ce aveam sฤƒ vฤƒd în urmฤƒtoarele douฤƒ zile: acศ›iuni curajoase ศ™i uneori tragice ale studenศ›ilor înarmaศ›i doar cu speranศ›ฤƒ ศ™i idealuri; reacศ›ii amestecate ale autoritฤƒศ›ilor; puterea incredibilฤƒ a speranศ›ei; înฤƒlศ›area de neoprit a spiritului uman.

08.15 am

Eleonora, bucฤƒtฤƒreasa mea veselฤƒ ศ™i bondoacฤƒ, a ajuns mai târziu în acea dimineaศ›ฤƒ de joi. Mi-a spus cฤƒ toศ›i muncitorii primiserฤƒ ordin sฤƒ meargฤƒ chiar atunci în Piaศ›a Victoriei, sฤƒ asculte discursul Preศ™edintelui. Era îngrijoratฤƒ, fusese reศ›inutฤƒ de mulศ›imea din faศ›a Ambasadei Ungariei. Chiar ศ™i acum era precautฤƒ. Bฤƒnuia pe bunฤƒ dreptate cฤƒ apartamentul meu era „ascultat”.

La ambasada noastrฤƒ (n.r. – cea a Marii Britanii), toศ›i ochii erau fixaศ›i pe urmฤƒtoarea miศ™care a Preศ™edintelui în acea dimineaศ›ฤƒ caldฤƒ de decembrie. La ศ™edinศ›a de la ora 9, ambasadorul ne-a împฤƒrศ›it cu calm sarcinile de monitorizare a mitingului. A mea, ca prim secretar, era sฤƒ patrulez primul strฤƒzile, între orele 10.00 ศ™i 11.30, pentru a vedea care era atmosfera ศ™i pentru a mฤƒ apropia cât de mult posibil de Piaศ›a Palatului. Dictatorul, proaspฤƒt întors din Iran, urma sฤƒ ศ›inฤƒ un discurs dupฤƒ 10, în direct la TV ศ™i live în faศ›a „poporului sฤƒu”, care se aduna în Piaศ›a Palatului.

10.40 am

Mฤƒ gândeam cum sฤƒ raportez mai bine cฤƒ nu se întâmplase nimic ศ™i dฤƒdeam sฤƒ intru pe Jules Michelet, la capฤƒtul lui Magheru, când un grup de tineri a ศ›âศ™nit pe lângฤƒ mine ศ™i a aruncat pancarte de miting coborând în fugฤƒ scฤƒrile de la metrou. Am întrebat o bฤƒtrânฤƒ care se ferea de ei ce se întâmplase. A dat din umeri nedumeritฤƒ ศ™i a spus cฤƒ probabil se încheiase mitingul ศ™i cฤƒ mergeau acasฤƒ. M-am dus fฤƒrฤƒ griji la ambasadฤƒ. Ajuns acolo, doi colegi au ieศ™it în fugฤƒ pe poartฤƒ. Unul din ei mi-a strigat: „Hai repede, hai în Piaศ›ฤƒ – tocmai l-au dat jos pe Ceauศ™escu!”. Am fugit toศ›i trei înapoi pe Magheru, pânฤƒ în Piaศ›a Palatului. Spre surprinderea mea, era goalฤƒ! Ne-am mutat în partea dreaptฤƒ a pieศ›ei, spre Athenee Palace, unde erau adunaศ›i poliศ›iศ™ti.

10.45 am

Atunci am dat peste ofiศ›erul înalt de la Securitate, cu haina lui lungฤƒ de piele ศ™i cฤƒciula elegantฤƒ din blanฤƒ de astrahan. Atunci am vฤƒzut prima demonstraศ›ie studenศ›eascฤƒ. Pânฤƒ în 150 de studenศ›i scandau ศ™i huiduiau la una din intrฤƒrile în Piaศ›ฤƒ. Erau blocaศ›i de un cordon subศ›ire de poliศ›ie. Acesta a fost, probabil, începutul demonstraศ›iilor studenศ›eศ™ti ศ™i al revoltei din Bucureศ™ti, de unde, cu 15 minute în urmฤƒ, dictatorul fusese obligat sฤƒ plece dupฤƒ ce fusese huiduit. Am ascultat sfatul ofiศ›erului de la Securitate ศ™i ne-am îndepฤƒrtat, pentru a vedea mai îndeaproape „ce se întâmpla”.

Ne-am plimbat prin spatele Athenee Palace. ศ˜ase poliศ›iศ™ti (sau soldaศ›i?) tineri, subศ›iri ศ™i agitaศ›i, stฤƒteau fix în mijlocul drumului. Bastoanele lor se legฤƒnau în spatele scuturilor lungi. Am trecut pe lângฤƒ ei în timp ce aศ™teptau anxioศ™i în rând, formând un mic cerc pe stradฤƒ. Atunci am auzit zgomot de sticlฤƒ spartฤƒ. Studenศ›ii au strigat ศ™i mai tare când au spart uศ™a din sticlฤƒ a hotelului, la 80 de metri de noi. Pe stradฤƒ erau steaguri ศ™i pancarte arse. Pe o stradฤƒ lateralฤƒ am vฤƒzut un camion militar. Studenศ›ii erau înhฤƒศ›aศ›i unul câte unul ศ™i târâศ›i în timp ce opuneau rezistenศ›ฤƒ. Am vฤƒzut cum doi sau trei tineri în blugi au fost luaศ›i pe sus, de mâini ศ™i de picioare, ศ™i urcaศ›i în camion. Pฤƒrea cฤƒ poliศ›ia deศ›inea avantajul, în ciuda mai multor zgomote de sticlฤƒ spartฤƒ. Grupul de tineri era împins dupฤƒ colศ›, în afara ariei mele vizuale. Nerฤƒbฤƒdฤƒtor sฤƒ aflu ce altceva se mai întâmplase ศ™i cum cei doi colegi ai mei dispฤƒruserฤƒ, am decis sฤƒ mฤƒ întorc [la ambasadฤƒ].

03.30 pm

În lipsa unor relatฤƒri proaspete despre situaศ›ia din stradฤƒ, m-am aventurat cu un coleg sฤƒ vedem ce se mai întâmpla. Ne-am alฤƒturat unui val de studenศ›i care au trecut prin faศ›a porศ›ii noastre ศ™i au ieศ™it pe Magheru. Am vฤƒzut un grup de 50 de poliศ›iศ™ti mฤƒrศ™ฤƒluind înspre noi. Ne-am retras spre Piaศ›a Romanฤƒ ศ™i am fost înghiศ›iศ›i de o mulศ›ime de circa 200 de studenศ›i ศ™i protestatari care strigau „Jos Ceauศ™escu!”. Unul sau douฤƒ cordoane de poliศ›ie s-au format în faศ›a dubelor albastre. Mai târziu au apฤƒrut ศ™i blindate. Un elicopter survola la joasฤƒ înฤƒlศ›ime, iar studenศ›ii scandau ศ™i mai tare. Piaศ›a Romanฤƒ pฤƒrea sฤƒ aibฤƒ o atmosferฤƒ de carnaval, existând uneori îmbrânceli serioase.

04.15 pm

A început sฤƒ se întunece. Am decis sฤƒ pฤƒrฤƒsim Piaศ›a Romanฤƒ. Grupul de protestatari devenea tot mai mare, mai tensionat ศ™i mai nerฤƒbdฤƒtor. Dinspre piaศ›a principalฤƒ se auzeau pocnete (sunau a gloanศ›e oarbe sau pistoale cu electroศ™ocuri) care sporeau tensiunea. A apฤƒrut un autobuz cu mai mulศ›i poliศ›iศ™ti. Studenศ›ii au început sฤƒ loveascฤƒ în el. Douฤƒ blindate s-au mutat în faศ›a cordoanelor de poliศ›ie. Nu mai voiam sฤƒ stฤƒm acolo ศ™i sฤƒ rฤƒmânem blocaศ›i în piaศ›ฤƒ.

05.30 pm

Magheru era incredibil de luminat. Se simศ›ea ศ™i arฤƒta foarte ciudat. Nici urmฤƒ de trafic, doar grupuri staศ›ionare ศ™i cordoane de poliศ›ie ศ™i soldaศ›i ศ™i blindate. Pฤƒrea o scenฤƒ pregฤƒtitฤƒ pentru un film foarte luminos. Am fฤƒcut stânga spre Universitate ศ™i, la prima barierฤƒ, am arฤƒtat poliศ›iei paศ™apoartele noastre diplomatice. Am fost lฤƒsaศ›i sฤƒ trecem. În faศ›ฤƒ erau ศ™i mai mulศ›i poliศ›iศ™ti ศ™i soldaศ›i, trei sau patru cordoane strฤƒjuite de blindate ศ™i dispuse de-a lungul drumului, în dreptul Hotelului Intercontinental. Mi s-a pฤƒrut cฤƒ aud împuศ™cฤƒturi ศ™i am vฤƒzut soldaศ›i ochind cu armele mult deasupra capetelor protestatarilor. Cum Ambasada SUA era în stânga noastrฤƒ, am pornit repede înspre acolo. Am vฤƒzut câteva femei în dreapta. Apoi am vฤƒzut opt sau nouฤƒ tineri întinศ™i pe spate. Femeile în vârstฤƒ, îmbrฤƒcate în negru, aveau batiste roศ™ii la gurฤƒ ศ™i plângeau deasupra acestor trupuri. Nu am observat urme de leziuni. Dar erau cu siguranศ›ฤƒ morศ›i ศ™i adunaศ›i grฤƒmadฤƒ. Cred cฤƒ îmi amintesc o fetiศ›ฤƒ cu pฤƒrul ศ™aten printre acele trupuri neînsufleศ›ite. Am fugit cu colegul meu mare parte din drumul înapoi spre ambasada noastrฤƒ ศ™i pe scฤƒrile de la intrare.

06.00 pm

Amândoi eram albi la faศ›ฤƒ ศ™i în stare de ศ™oc. Ne-am dus sฤƒ-i spunem ambasadorului ce se întâmplase. Era prima dovadฤƒ cฤƒ existau victime în Bucureศ™ti. ศ˜tirea era publicฤƒ (n.r. – autorul a vorbit la telefon cu presa londonezฤƒ la intrarea în Ambasadฤƒ) ศ™i nu mai putea fi muศ™amalizatฤƒ.

08.15 pm

Am evitat Magheru în Mercedesul meu roศ™u ศ™i am condus spre Ambasada SUA. Am parcat pe Batiศ™tei, i-am arฤƒtat paศ™aportul diplomatic poliศ›istului din faศ›a Ambasadei, ศ™i am vฤƒzut demonstraศ›iile uriaศ™e. Erau în acelaศ™i loc în care fusesem mai devreme, lângฤƒ Hotel Intercontinental. 12.30 noaptea. Zgomotul era infernal. Flฤƒcฤƒrile ardeau în faศ›a studenศ›ilor, ieศ™ind din cauciucuri, moloz ศ™i patru sau mai multe maศ™ini ศ™i camioane incendiate. Zgomotul revoltei – urlete ศ™i huiduieli la unison – era înspฤƒimântฤƒtor. De fiecare datฤƒ când studenศ›ii încercau sฤƒ înainteze, se auzeau valuri de împuศ™cฤƒturi. Am presupus cฤƒ focurile erau trase deasupra capetelor demonstranศ›ilor, dar nu puteam vedea exact. În jurul orei 1.30, din locul în care mฤƒ aflam, poliศ›ia pฤƒrea sฤƒ înainteze ศ™i sฤƒ risipeascฤƒ studenศ›ii în grupuri mai mici. Pฤƒrea cฤƒ bฤƒtฤƒlia începutฤƒ la prânz, în Piaศ›a Universitฤƒศ›ii, era pierdutฤƒ. Am decis sฤƒ mฤƒ întorc la maศ™inฤƒ ศ™i sฤƒ plec acasฤƒ.  

Vineri, 22 decembrie

08.30 am

Privind pe stradฤƒ, patru etaje mai jos, ศ™irul obiศ™nuit de maศ™ini Dacia ศ™i traficul nu mai erau. Nici tramvaiele. La 8.30 a apฤƒrut vesela ศ™i loiala Eleonora. A spus cฤƒ se anunศ›ase grevฤƒ generalฤƒ.

09.00 am

Elicopterele survolau deasupra oraศ™ului, aruncând fluturaศ™i în Piaศ›a Romanฤƒ. Deศ™i erau semnate de un comandant militar, nu conศ›ineau ameninศ›ฤƒri. Pur ศ™i simplu îi îndemnau pe oameni sฤƒ fie calmi ศ™i rฤƒbdฤƒtori. Apoi am aflat cฤƒ se împuศ™case comandantul militar al oraศ™ului.

10.30 am

Nu ศ™tia nimeni ce se întâmplase cu Ceauศ™escu sau unde era. Se pare cฤƒ generalul Stฤƒnculescu, unul dintre cei mai bฤƒtrâni generali pe care îi cunoศ™team, îศ™i pusese piciorul în ghips ศ™i se declarase inapt pentru îndeplinirea îndatoririlor. Armata trecuse de partea demonstranศ›ilor.

11.15 am

Pe Magheru, toate cฤƒrศ›ile Partidului erau aruncate la grฤƒmadฤƒ dintr-o librฤƒrie cu geamuri sparte ศ™i arse. Treceau blindate verzi cu soldaศ›i zâmbitori în vârf ศ™i cu studenศ›i fluturând steaguri pe laturi. Unul din ele transporta chiar un brad de Crฤƒciun, având fructe atârnate de ศ›eava armei principale. (Aceasta a fost o replicฤƒ rapidฤƒ ศ™i deศ™teaptฤƒ la declaraศ›ia ciudatฤƒ a Preศ™edintelui, care spusese cฤƒ lucrurile se vor schimba doar atunci când “plopul va face pere ศ™i rฤƒchita micศ™unele”). Unul sau douฤƒ tancuri se miศ™cau încet prin Piaศ›a Palatului. Credeam cฤƒ elicopterul care îi transporta pe Ceauศ™escu ศ™i pe soศ›ia lui zburase de pe clฤƒdirea Partidului cu o orฤƒ sau douฤƒ mai devreme. Pฤƒrea cฤƒ Revoluศ›ia se încheiase. Un grup de studenศ›i mฤƒrศ™ฤƒluia sฤƒ ocupe postul de televiziune.

13.00

Înapoi la Ambasadฤƒ, toศ›i am urmฤƒrit cu fascinaศ›ie la Televiziunea Românฤƒ “noul guvern provizoriu”. Aceste prime imagini îl înfฤƒศ›iศ™au pe domnul Ion Iliescu (viitorul preศ™edinte), alฤƒturi de un tânฤƒr profesor, Petre Roman (care avea sฤƒ devinฤƒ prim-ministru). Mai erau un poet ศ™i unul sau doi scriitori, toศ›i îmbrฤƒcaศ›i ciudat, lângฤƒ noul drapel, în care fusese fฤƒcutฤƒ o gaurฤƒ. 

14.00

Aveam bilet la o companie aerianฤƒ austriacฤƒ în acea dupฤƒ-amiazฤƒ. Urma sฤƒ-mi petrec Crฤƒciunul în Viena. L-am întrebat pe Ambasador dacฤƒ puteam sฤƒ plec sฤƒ prind avionul. Pentru mine Revoluศ›ia pฤƒrea sฤƒ se fi încheiat. Am mers în grabฤƒ acasฤƒ, unde m-a întâmpinat Eleonora. Mi-a dat cadourile de Crฤƒciun pe care le cumpฤƒrase, cerându-ศ™i scuze cฤƒ nu avusese timp sฤƒ-l împacheteze pe cel pentru fratele meu, Peter. Ne-am îmbrฤƒศ›iศ›ศ™at cald ศ™i aniversar. Mi-am fฤƒcut bagajele în grabฤƒ ศ™i am chemat o maศ™inฤƒ de la birou sฤƒ mฤƒ ducฤƒ la Otopeni, la ora 16.00. ศ˜oferul mi-a arฤƒtat fericit ศ™irurile lungi de oameni care se grฤƒbeau la pas, maศ™inile ศ™i camioanele supraaglomerate care veneau dinspre suburbii. Era complet nou sฤƒ vฤƒd atâศ›ia oameni pe stradฤƒ, cu zâmbete atât de fericite – aproape cฤƒ se simศ›ea impoderabilitatea libertฤƒศ›ii ศ™i a lipsei fricii.

*

Am petrecut mai bine de o sฤƒptฤƒmânฤƒ în Viena, urmฤƒrind la televizor ศ™i citind despre capturarea Ceauศ™eศ™tilor. Ambasadorul îmi lฤƒsase un mesaj la ambasada noastrฤƒ din Viena sฤƒ mฤƒ întorc urgent în Bucureศ™ti. Am fost recunoscฤƒtor cฤƒ am ratat violenศ›ele extraordinare de Crฤƒciun. Personalul ambasadei fusee deseori în pericol. De exemplu, soศ›ia ambasadorului ศ™i cei doi copii ai ei au fost salvaศ›i dupฤƒ o noapte ศ™i o zi petrecutฤƒ în pivniศ›ฤƒ în timp ce, deasupra, reศ™edinศ›a lor era fฤƒcutฤƒ bucฤƒศ›i cu mitraliera. Se afla fix lângฤƒ clฤƒdirea televiziunii.

Am zburat din Viena sฤƒ mฤƒ reîntâlnesc cu ambasadorul la 3 ianuarie 1990. În câteva sฤƒptฤƒmâni, în Bucureศ™ti a avut loc primul concert pop în aer liber. Întreg personalul Ambasadei a fost invitat. Ne-am amestecat cu mii de bucureศ™teni fericiศ›i ศ™i studenศ›i care fredonau ศ™i ศ›ineau lumânฤƒri aprinse în întuneric. Ultima formaศ›ie de pe scenฤƒ a ales sฤƒ încheie cu Let It Be de la Beatles. A fost foarte emoศ›ionant când toatฤƒ lumea a cântat “And when I find myself in times of trouble…there will be an answer, let it be, let it be!”. Puteam respira ศ™i simศ›i noua Românie ศ™i “oamenii frumoศ™i” pe care îi fฤƒurise.

(Nu pot sฤƒ confirm cฤƒ totul s-a întâmplat exact cum am scris mai sus. Totul se bazeazฤƒ pe douฤƒ pagini de jurnal pe care le-am scris în 1989, câteva documente ศ™i amintiri încฤƒ vii de acum 25 de ani).

*

Bernard Marshall a fost diplomat de carierฤƒ în Ministerul britanic al Afacerilor Externe. În decembrie 1989, ocupa poziศ›ia de ศ™ef al secศ›iei comerciale în cadrul Ambasadei britanice la Bucureศ™ti.

*

Material pus la dispoziศ›ie de Ambasada Marii Britanii la Bucureศ™ti, în cadrul campaniei ‘Revoluศ›ia Românฤƒ prin ochii britanicilor’.

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ