Supraproducţia şi embargoul ruşilor au ieftinit cartofii cu 36%, producătorii din domeniu fiind hotărâți să se reprofileze pe cultivarea de grâu, porumb sau rapiţă.
"Anul trecut a fost o producţie foarte mare de cartofi în toată Europa, nu doar în România, şi acest lucru a pus presiune pe preţuri. Un alt motiv al ieftinirii cartofilor este embargoul impus de Rusia producătorilor europeni, care au intrat cu marfa pe alte pieţe, inclusiv pe cea românească", a declarat Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului, citat de Mediafax.
El a menţionat că anul trecut producţia internă de cartofi a depăşit 3,5 milioane de tone, în creştere de la 3,25 milioane de tone cu un an în urmă.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţul cartofilor a scăzut anul trecut cu aproape 36%.
"Este cel mai mic preţ din ultimii 20 de ani", a spus Boţoman.
Reprezentantul producătorilor a adăugat că fermierii sunt decapitalizaţi, ajungând în multe cazuri să vândă sub costuri.
"Dacă vom mai avea câţiva ani ca acesta, vom ajunge să mai vedem cartofi produşi în România doar la Grădina Botanică", crede oficialul federaţiei.
Unul cultivator de cartofi din România, Romulus Oprea, cu peste 140 de hectare în Covasna, afirmă că preţul de cost al cartofilor este de 0,52-0,55 lei pe kilogram, iar preţul de vânzare ajunge la 0,35-0,38 de lei.
"Suntem nevoiţi să vindem sub costuri şi probabil că în următorii ani ne vom reprofila şi vom cultiva porumb, grâu sau rapiţă. Nu este mai rentabil, dar este mai sigur", a spus el.
Oprea susţine că supermarketurile preferă marfa mai ieftină din import în detrimentul calităţii, iar în pieţe, cantităţile intrate în pieţe sunt vândute fără acte.
"Dacă transportul din Europa costă 0,4 bani pe kilogram, cum este posibil să vinzi cu 0,5 bani, fără să mai pună ceva şi intermediarul?", a afirmat producătorul.
Producătorii de cartofi cred că singura soluţie pentru a redresa piaţa este reducerea TVA, mai scrie Mediafax.
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an, din care, însă, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import, de proastă calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federaţiei Cartofului.