4.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialProfesorii vor face cursuri antișpagă

Profesorii vor face cursuri antișpagă

Profesorii vor participa la un curs anticorupție, în care li se vor preda norme minimale de drept penal, principii de etică și legislație referitoare la achizițiile publice. Reprezentantul Ministerului Educației, Gabriel Ispas, susține că acest curs va fi folositor, întrucât în învățământ „faptele ilegale sunt făcute de multe ori din neștiință”.

Din luna septembrie, timp de o săptămână, profesorii din sistemul preuniversitar vor fi nevoiți să ia lecții despre anticorupție. „Profesorii au obligația de a se perfecționa tot timpul, iar acest curs va fi considerat unul de perfecționare. Opt ore pe zi, timp de o săptămână,  li se vor preda noțiuni de drept penal, ne referim la infracțiunile care apar în mediul lor, gen abuz în serviciu, neglijență, trafic de influență, fapte de corupție, foloase necuvenite, luare și dare de mită. Cursul va mai explica norme de etică și bune practici la nivel european și legislație despre achizițiile publice”, a declarat, pentru România liberă, secretarul general adjunct din Ministerul Educației, Gabriel Ispas.

Aceste cursuri vor avea finanțare europeană și fac parte din strategia națională anticorupție pe care țara noastră și-a asumat-o față de Uniunea Europeană.

„Sistemul nostru de învățământ nu este unul corupt, faptele ilegale sunt făcute, în general, din neștiință. În plus, dacă un profesor știe regulile, el le va transmite și elevilor”, a mai declarat Gabriel Ispas.

Potrivit acestuia, în anul 2012, a existat un proiect pilot, desfășurat în zonele București-Ilfov și Sud-Est Muntenia, atunci fiind formați aproximativ 1500 de profesori.

În școli, cadrele școlare cu probitate profesională vor fi consilieri de integritate sau consilieri de etică, care vor gestiona chestionarele privitoare la riscul de corupție, distribuite în școală. Potrivit Metodologiei privind managementul riscurilor de corupție, realizată de Ministerul Educației și pulicată în Monitorul Oficial, consilierul de integritate va avea următoarele atribuții: „Prezintă materialele transmise de către Ministerul Educației cu privire la activitatea de prevenire și combatere a corupției personalului, ține evidența nominală a personalului care participă la activitățile de informare și de instruire anticorupție, propune șefului structurii organizarea și desfășurarea unor activități de instruire, sprijină membrii comisiei în realizarea activităților de monitorizare, evaluare/reevaluare a riscurilor ori de realizare a studiilor de caz”.

Salariile mici sunt problema

În cadrul Ministerului Educației, se vor constitui comisii al căror scop declarat este prevenirea corupției. Pentru identificarea riscurilor de corupție din interiorul unităților de învățământ, coordonatorii unităților de muncă vor completa un chestionar cu 15 întrebări, dintre care redăm câteva: „Au încercat terții să influențeze deciziile vreunui angajat al structurii?", "Conducerea este la curent cu eventuale acuzații de corupție care afectează instituția, un domeniu specific de activitate, anumite categorii de personal ori chiar angajați precis identificabili?”.

Un reprezentant al Asociației Profesorilor din România, Mihaela Lazăr, a declarat, pentru România liberă, că dascălii se vor simți lezați, atunci când vor afla că sunt nevoiți să participe la un astfel de curs. „Profesorii se vor simți lezați, mi se pare puțin exagerat să li se preda noțiuni de drept penal. Cine e corect și cinstit nu are nevoie de aceste cursuri. Altfel, ce să spun? Orice curs e binevenit”, a declarat Mihaela Lazăr.

Întrebat dacă va rezolva corupția din sistemul de învățământ, expertul pe politici anticorupție Laura Ștefan este de părere că salariile mici ale cadrelor didactice reprezintă marea problemă. „Orice curs e bun, foarte bine că se vor preda noțiuni de drept, dar nu cred că se va remedia ceva. Salariile mici rămân principala problemă”, a precizat Laura Ștefan.

Cele mai citite

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Cristi Chivu, la un pas de a prelua CFR Cluj! Pregătit să revină în România pentru a lupta la titlu

Fostul internațional român ar putea deveni noul antrenor al echipei clujene, în contextul unei despărțiri iminente între Dan Petrescu și club. Cristian Chivu, fostul căpitan...

Guvernul aprobă o investiție de 410 milioane lei pentru Uzina Mecanică Cugir: linii moderne de producție a muniției NATO

Proiectul are o durată de execuție de 36 de luni, plus 12 luni pentru notificarea și remedierea eventualelor defecte Guvernul a dat undă verde unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă