5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăTechCulisele luptei pentru șefia PNL

Culisele luptei pentru șefia PNL

Teodor Atanasiu și Ludovic Orban se concurează pentru a obține șefia Partidului Național Liberal, după plecarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni.

Preluarea mandatului de președinte al României de către Klaus Iohannis este programată pentru 21 decembrie. Din acel moment, el va părăsi PNL iar adjuncții săi își fac calculele pentru succesiune. Miza este ridicată. Cel care va câștiga va fi copreședinte al noului PNL, alături de Vasile Blaga,  pentru următorii doi ani de zile. Conform Statutului noului PNL, rezultat din fuziunea PNL cu PDL, primele alegeri interne pentru șefia partidului au loc după data de 1 ianuarie 2017. Până atunci, fiecare parte își înlocuiește pozițiile rămase vacante. Cu alte cuvinte, succesorul lui Iohannis ar urma să fie ales de către Biroul Politic al vechiului PNL.

Postul deținut de Iohannis este dorit de vicepreședinții Teodor Atanasiu și Ludovic Orban. Cei doi candidați au, fiecare, propriile argumente. Amândoi au sprijinit înlocuirea lui Crin Antonescu cu Klaus Iohannis la vârful PNL și au fost activi în campanie. Potrivit unor surse din PNL, o parte dintre liderii de filiale și vicepreședinți ai partidului au decis să-l sprijine pe Teodor Atanasiu împotriva lui Ludovic Orban. În acest fel, Atanasiu, care a devenit un adevărat “sforar” al PNL, are prima șansă în cazul unui vot al Biroului Politic. Atanasiu încearcă să îi sugereze adversarului său că poziția pe care o dorește nu este importantă. “Eu sunt unul dintre candidaţii la acest post pentru care mulţi dintre colegii mei mi-au declarat susţinerea. Eu sper să nu fie o adevărată bătălie pentru acest post, fiindcă, până la urmă, este un post interimar, care va fi până la congresul din 2017”, a comentat Atanasiu. Sigur pe victorie, Atanasiu a decis să renunțe la șefia PNL Alba, pe care o deține din 1993.

Atanasiu, favorit

Însă, saltul lui Atanasiu din eșalonul doi la vârful PNL poate genera probleme. În 2006, în calitate de ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, Atanasiu a solicitat CSAT retragerea trupelor românești din Irak. Chiar dacă solicitarea a fost respinsă de CSAT, a născut semne de întrebare în politica externă. După referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Băsescu, Teodor Atanasiu a fost urmărit penal de către DNA Cluj, pentru infracţiuni la legea referendumului. Ulterior, el a fost scos de sub urmărire penală.

De cealaltă parte a baricadei, Ludovic Orban este popular la baza partidului. Astfel, la ultimul congres el a fost vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi. Ludovic Orban își face campanie internă încă din timpul alegerilor europarlamentare și a făcut promisiuni în teritoriu privind eventuale promovări, odată ce el va prelua puterea în plan central. Orban are o relație bună cu Vasile Blaga, ceea ce poate fi un avantaj în perioada de realizare efectivă a fuziunii. În acest context, Ludovic Orban ar putea cere organizarea unui Congres al PNL, convins fiind că poate câștiga într-un cadru mai larg. Așa cum menționam, statutul noului PNL prevede doar că fiecare parte desemnează succesorul pentru posturile vacante care îi aparțin în cadrul “organelor competente”, dar nu precizează exact cum. Însă, statutul vechiului PNL, invocat de tabăra Atanasiu, menționează că un președinte interimar este ales de Birou, iar un președinte “plin” de către Congres. Pe această logică, este posibil ca strategia lui Orban să nu aibă succes, pentru că PNL va desemna un președinte interimar, chiar și pentru doi ani de zile.

Ce va face Iohannis?

Klaus Iohannis ar fi dorit să promoveze un lider tânăr, fără probleme de imagine,  ca un semnal de schimbare. El i-a propus postul deputatului Dan Motreanu, care este un apropiat al lui Atanasiu. În acest fel ar fi fost satisfăcută tabăra majoritară din Birou. Motreanu, însă,  a refuzat, iar Iohannis  a rămas cu o problemă, în lipsa unor alți candidați cu șanse reale. Dacă Atanasiu câștigă, pot apărea probleme de imagine. Dacă Atanasiu pierde, susținătorii săi, majoritari în Biroul Politic, i-ar putea face probleme succesorului lui Iohannis.

Klaus Iohannis nu s-a decis încă pe cine susține  și urmează să aibă o serie de discuții cu liderii partidului. Pe de altă parte, o serie de vicepreședinți PNL și lideri de filială mizează pe o decizie informală luată înainte de ședința Biroului Politic, astfel încât în mod formal să fie supusă votului o singură propunere de succesor. Ședința Biroului Politic Național în care se va alege noul lider al vechiului PNL va avea loc după jumătatea lunii decembrie, cu o săptămână  înainte ca Iohannis să plece la Cotroceni.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...
00:00:53

Video Ministrul Bogdan Ivan promite că Poșta Română nu va închide oficii poștale și nu va da oameni afară

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan a declarat că ”atât timp cât Partidul Social Democrat se va afla la guvernare, nu o să...
Ultima oră
Pe aceeași temă