UPDATE: Drept la replică cu privire la articolul „Lucrările de pe bulevardul Unirii, nelegale. Prejudiciul, peste 6 milioane euro”, publicat de „România liberă” în data de 2 februarie
Primăria Sectorului 3 a demarat, în 2013, un amplu proiect de modernizare a Bulevardului Unirii. Acest proiect viza punerea în valoare a bulevardului prin crearea unei bariere de flori, arbuști și pomi, modernizarea spațiilor verzi, inclusiv prin instalarea unor sisteme automate de irigare și modernizare a zonei pietonale prin refacerea pavajului cu granit antiderapant.
De asemenea, proiectul a fost demarat întrucât circulaţia pietonală şi a autovehiculelor nu era reglementată, existând pericolul permanent, atât de accidente, cât şi de îngreunare artificială a circulaţiei. Menționăm faptul că lucrările au fost demarate în contextul în care Primăria Municipiului București nu avea în plan niciun astfel de proiect care să vizeze Bulevardul Unirii.
Astfel, Primăria Sectorului 3 a efectuat, în anul 2013, lucrări de sistematizare pe verticală pe b-dul Unirii, tronson Piaţa Alba Iulia – str. Traian. Lucrările au fost efectuate de un operator economic specializat, pe baza unui proiect tehnic, şi au constat, în principal, în reconfigurarea spaţiului carosabil original al bretelelor de circulație. În ceea ce privește acordurile şi avizele necesare execuţiei lucrărilor, menţionăm că, în conformitate cu prevederile art. 7 din H.C.G.M.B. nr. 254/2008 privind administrarea reţelei stradale principale şi a lucrărilor de artă din Municipiul Bucureşti, au fost obţinute Avizul nr. 18022/19.11.2013 al Administraţiei Străzilor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi Avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie a Municipiului Bucureşti. Pentru efectuarea lucrărilor, au fost emise Autorizaţiile de construire nr. 777/15.11.2013 şi nr. 918/24.12.2013. În consecinţă, lucrările de sistematizare pe verticală executate au avut toate avizele şi acordurile necesare. În paralel, pe b-dul Unirii au fost efectuate lucrări de amenajare a spațiului verde, Primăria Sectorului 3 având competențe exclusive în acest sens.
Cu privire la prejudiciul la care face trimitere articolul, precizăm că sumele au fost recuperate în timpul controlului pentru toate măsurile menționate în decizia Curții de Conturi. De asemenea, subliniem că în raportul Curții de Conturi nu există constatări privind nelegalitatea plăților. De altfel, toate măsurile precizate în raportul Curții de Conturi pentru anul 2013 au fost îndeplinite în totalitate de către Primăria Sectorului 3, cu toate că articolul nu menționează acest detaliu, în același timp amestecând informații din acest raport cu cele din raportul aferent anului 2014.
Totodată, în ceea ce privește cosirea acvatică din parcul IOR la care faceți, de asemenea, referire în material, menționăm că situația a fost integral remediată încă din timpul verificării efectuate de Curtea de Conturi.
–-
Curtea de Conturi a descoperit că lucrările de pe bulevardul Unirii, realizate de Primăria Sectorului 3, din anul 2013, au fost realizate nelegal, întrucât lucrările aparţineau Primăriei Capitalei, fapt ce a cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane, informează Hotnews.
Din această sumă, peste 777.000 lei s-au cheltuit pentru amenajarea trotuarelor de pe bulevardul Unirii, unde a fost desfiinţată o bandă de spaţiu verde ţi s-au pus pergole roz, mov şi albe. Curtea a sesizat că investiţia s-a făcut deşi artera era în administrarea Primăriei Capitalei nu a Primăriei sector 3.
Primaria Sectorului 3 a cerut Consiliului General al Municipiului Bucureşti să ii transfere în administrare bulevardul Unirii, pe ordinea de zi a şedinţei CGMB şi de luni va fi introdus acest proiect, precizează sursa citată.
"Exista o solicitare din partea Primariei sector 3 de a le transfera in administrare bd. Unirii. Proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General de azi. Nu este o problema de legalitate sa le transferam acest bulevard. Inteleg ca organele statului au constatat ce s-a intamplat acolo si cine este vinovat va plati. Hotararea noastra nu se aplica retroactiv si nu este o introducere in legalitate", a declarat pentru HotNews.ro, viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.
Curtea de Conturi a mai constatat că Primaria sector 3 a decontat lucrari neexecutate, care erau, potrivit contractului, gratuite sau cheltuieli supradimensionate. Vloarea tătală se ridică la aproximativ 5,5 milioane lei.
"S-au constatat plati nelegale efectuate in 2013 de Sectorul 3, stabilite din verificarea esantioanelor selectate prin acceptarea decontarii unor situatii de plata in care erau cuprinse cantitati de lucrari neexecutate (pentru articol deviz "sapatura mecanizata"), solicitarea la decontare a unor cheltuieli privind un articol de deviz care potrivit contractului trebuia sa fie acordat gratuit de executant, cheltuieli supradimensionate introduse in situatiile de lucrari, acceptarea de decontare a unui numar de campanii de cosire acvatica a vegetatiei si a algelor mai mare decat prestatiile receptionate, acceptare la decontare a unor situatii de lucrari a caror valoare a fost majorata prin aplicarea in recapitulatia de deviz a unei cote de contributie datorate de angajatorii in functie de clasa de risc mai mare decat cea prevazuta legal si acceptarea la decontare a unor cantitati de lucrari/servicii neexecutate", se arata în sinteza raportului Curâii de Conturi obţinută de HotNews.ro.
Lucrarile de amenajare a bd-ului Unirii au început in 2013. In acel an, Consiliul local sector 3 a alocat pentru aceasta lucrare 1,1 milioane euro. In 2014, alesii locali au alocat inca 8,7 milioane de euro pentru acest proiect.
Primarul Sorin Oprescu a declarat că nu şi-a dat acordul pentru aceste lucrări. Nici Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a emis nicio hotărâre în acest sens asa cum s-a întamplat, în trecut, pentru alte străzi administrate de Primaria Capitalei, dar pe care Primaria de sector a executat lucrări.
"Acolo lucrurile s-au petrecut asa: arhitectul sef al sectorului si domnul primar al sectorului 3 (n.r. Robert Negoita) m-au rugat sa le dau voie sa ridice trotuarele si sa faca panta de pamant, pentru pomii de pe margine, de pe aliniament. Am spus, da, daca vor sa faca asta si am mers personal sa ma uit pentru ca strada este in administrarea noastra. Dupa aceea, spre surprinderea noastra am constatat ca toate lucrarile executate acolo nu au nici un fel de aprobare, nici din partea sectorului. In conditiile acestea au primit amenda, o data de 50 milioane lei vechi, dupa aceea de 100 milioane lei vechi pentru pomii care au fost taiati si dupa aceea ultima amenda este de 500 de milioane lei vechi", a declarat, în martie 2014, primarul general Sorin Oprescu.
In 2012, Curtea de Conturi a constatat, la Primaria sectorului 3, un prejudiciu de 37.893.000 lei