4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCronici cu emoții de la JO de la Tokyo

Cronici cu emoții de la JO de la Tokyo

Deși fotbalul la Jocurile Olimpice a fost mereu un sport limitat de reguli astfel încât să nu facă concurență serioasă Campionatului Mondial, iată că duminică înfrângerea României în fața Coreei de Sud cu un scor categoric de 4-0 a aprins puternic discuțiile despre viitorul fotbalului la noi în țară.

România a fost dominată pe întreaga durată a meciului, tricolorii au fost rar în fața porții adverse și fără să aibă faze clare de gol.

Ne-a salvat portarul Aioanii, în fața atacanților asiatici, parând în două rânduri chiar din situație de unu la unu.

Coreenii au deschis scorul în minutul 27, când Marius Marin a introdus spectaculos mingea în proprie poartă, după o centrare venită în spatele liniei defensive.

În minutul 45, Ion Gheorghe a fost eliminat după ce a primit al doilea cartonaș galben, fiind penalizat pentru proteste și pentru o lovitură cu cotul.

Coreenii au dominat și după pauză, tricolorii având mari dificultăți în a trece dincolo de jumătatea terenului.

Golul doi al asiaticilor a fost aproape autogol, șutul lui Dong-Gyeong Lee din afara careului fiind deviat de Ciobanu, în proprie poartă, Aioanii fiind prins pe picior greșit.

În minutul 83, Grigore a avut o intervenție neglijentă în careu și Coreea de Sud a primit un penalty, transformat de Kang-In Lee.

În minutele suplimentare de joc, apărarea tricolorilor a fost inexistentă la o pătrundere, același Kang-In Lee închizând tabela, pentru 4-0.
În cealaltă partidă din grupă, Honduras a învins Noua Zeelandă, cu 3-2, astfel toate cele 4 echipe au acum câte 3 puncte, clasamentul fiind condus de Coreea de Sud, urmată de Honduras, pe doi, Noua Zeelandă, pe trei, și România pe 4.

Tricolorii joacă cu Noua Zeelandă, miercuri de la ora 11.30, ora României.

Cornel Dinu a fost foarte dur la adresa tricolorilor: „ Am văzut până la 2-0, după care mi-a fost frică să nu se termine 10-0 și m-am mai culcat o oră cu câinii[…]”

La fotbal am fost triști, dar la înot am putem să ne bucurăm

Totuși, trebuie spus că fotbalul românesc traversează o perioadă nefastă atât la nivel de naționale, dar și la echipele de club. Mai mult, Olimpiada nu este în calendarul FIFA și cluburile de fotbal nu sunt obligate sa dea jucători la echipa națională. Echipele noastre de club nu le-au permis jucătorilor importanți să meargă la lot așa cum în Spania au fost de acord să trimită 6 titulari de la seniori.

România s-a prezentat cu niște tineri talentați, dar nu cei mai buni pe care îi avem. Doar Gică Hagi, care iubește echipa națională, a decis să le dea voie celor mai buni jucători de la Farul Constanța să plece la lot, cu riscul de a pierde câteva puncte în campionat. Hagi ne demonstrează ce înseamnă respect.

Rămânem pozitivi: avem 3 puncte și dacă învingem Noua Zeelandă ne calificăm în sferturi, în primele opt echipe ale turneului olimpic.

Chiar dacă fotbalul ne-a întristat duminică, echipa olimpică de canotaj a României s-a calificat în finale cu două echipaje. Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar la dublu vâsle feminin şi Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari la patru rame fără cârmaci masculin vor evolua miercuri pentru medalii în finala mare.

O bucurie cu multe emoții ne-a oferit gimnasta Larisa Iordache care s-a calificat în finala de la bârnă după ce s-a lovit la aterizare în zona gleznei stângi, adică exact în locul unde a suferit operaţii la tendonul lui Ahile. Cu lacrimi în ochi, a primit imediat îngrijiri medicale şi a reuşit cumva să-şi revină pentru finala ce va avea loc pe 3 august, cu toate că avea dureri mari.

A ieșit din competiție judoka Andreea Chițu (33 de ani) care nu a reușit să treacă decât de primul tur al competiției de judo, de la Tokyo 2020, la categoria 52 kg, fiind învinsă în șaisprezecimi de italianca Odette Giuffrida.

România a câștigat luni dimineață primul meci în competiția de baschet feminin 3×3. Reprezentantele tricolore au învins Mongolia cu 22-14. Echipa României pierduse anterior celelalte 4 partide jucate la Tokyo 2020.

O veste bună a venit de la înot unde David Popovici şi Robert Glinţă s-au calificat, luni, în finalele probelor de 200 m liber, respectiv 100 m spate, ce vor avea loc marți dimineața, confirmând forma bună în care se află.
Un moment inedit și haios s-a petrecut la cursa feminină de şosea la JO unde ciclista Annemiek van Vleuten din Olanda a trecut linia de sosire cu braţele în aer celebrând „victoria”. Totuşi sportiva nu era prima ce trecuse linia de sosire de pe Fuji Speedway, austriaca Anna Keisenhofer trecând în față la o cățărare.

Un record ce probabil va fi greu de bătut vreodată a fost stabilit de gimnasta uzbecă Oksana Chusovitina care, la 46 de ani, a participat pentru a 8-a și ultima oară la Olimpiadă.

Aventura și suspansul la JO de la Tokyo continuă.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...

Drone ucrainene ar fi distrus un depozit de muniție rusesc din regiunea Rostov

Drone ucrainene cu rază lungă de acţiune ar fi atacat recent un depozit de muniţie situat pe terenul de antrenament militar Kadamovsky din regiunea...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă