22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialElena Udrea, acuzatฤƒ de luare de mitฤƒ pentru programul "Schi รฎn Romรขnia"

Elena Udrea, acuzatฤƒ de luare de mitฤƒ pentru programul „Schi รฎn Romรขnia”

Procurorii DNA au extins urmฤƒrirea penalฤƒ pe numele Elenei Udrea, pentru sฤƒvârศ™irea infracศ›iunii de luare de mitฤƒ, în legฤƒturฤƒ cu derularea programului "Schi în România", ea fiind acuzatฤƒ cฤƒ i-a sugerat lui Adrian Gardean ca, în schimbul contractelor pe care firma acestuia, SC Termogaz Company SA, le primea de la Ministerul Dezvoltฤƒrii, sฤƒ "sponsorizeze" Gala Bute.

În referatul prin care DNA solicitฤƒ arestarea preventivฤƒ a Elenei Udrease aratฤƒ cฤƒ, în cursul anului 2011, aceasta avea calitatea de ministru al Dezvoltฤƒrii Regionale ศ™i Turismului, iar în acea perioadฤƒ ministerul coordona programul "Schi în România", prin care erau finanศ›ate contracte încheiate de unitฤƒศ›ile administrativ-teritoriale pentru amenajarea de domenii schiabile.

În cadrul programului, au fost identificate unitฤƒศ›ile administrativ-teritoriale unde urmau sฤƒ se realizeze investiศ›ii de infrastructurฤƒ turisticฤƒ, iar documentele erau verificate de funcศ›ionarii din cadrul Direcศ›iei de Dezvoltare în Turism din MDRT, care întocmeau ulterior proiect ordinului de ministru pentru alocarea sumelor solicitate de unitatea administrativ-teritorialฤƒ.

Ordinul era avizat de cฤƒtre Direcศ›ia Juridicฤƒ ศ™i de cฤƒtre Direcศ›ia Economicฤƒ, apoi de cฤƒtre secretarul de stat care coordona direcศ›ia de dezvoltare ศ™i, în cele din urmฤƒ, era semnat de ministru sau de persoana care îl înlocuia.

În situaศ›iile în care existau mai multe solicitฤƒri care îndeplineau condiศ›iile de finanศ›are, dar nu erau suficiente lichiditฤƒศ›i, prioritizarea plฤƒศ›ilor era realizatฤƒ de ministru în funcศ›ie de situaศ›ia concretฤƒ.

DNA aratฤƒ cฤƒ, aศ™a cum rezultฤƒ din declaraศ›iile martorilor Octavian Arsene, directorul Direcศ›iei de Dezvoltare în Turism din cadrul MDRT, ศ™i Cristian Diaconescu, angajat al aceleiaศ™i direcศ›ii, sumele existente în bugetul MDRT acopereau doar 20 — 30% din solicitฤƒrile unitฤƒศ›ilor administrativ teritoriale, iar pentru prioritizarea plฤƒศ›ilor nu existau criterii obiective.

Stabilirea proiectelor care beneficiau de finanศ›are reprezenta o decizie exclusivฤƒ a ministrului, aศ™a cum rezultฤƒ din declaraศ›iile lui Octavian Arsene ศ™i ale lui Gheorghe Nastasia (inculpat în dosar), fost secretar general al ministerului.

Criteriile dupฤƒ care erau luate aceste decizii erau subiective, un rol important avându-l percepศ›ia cu privire la afinitฤƒศ›ile politice ale administratorilor societฤƒศ›ilor comerciale care beneficiau de finanศ›ฤƒri, aศ™a cum rezultฤƒ din declaraศ›ia lui ศ˜tefan Lungu, fostul consilier personal al Elenei Udrea.

În acest context, companiile care aveau încheiate contracte cu unitฤƒศ›ile administrativ-teritoriale executau lucrฤƒrile din surse proprii ศ™i depindeau de bunฤƒvoinศ›a ministrului pentru a recupera aceste cheltuieli.

"Din declaraศ›iile celorlalศ›i inculpaศ›i audiaศ›i în cauzฤƒ rezultฤƒ cฤƒ aceste împrejurฤƒri au dat naศ™tere unui cutume în baza cฤƒreia reprezentanศ›ii societฤƒศ›ilor comerciale care primeau finanศ›ฤƒri de la Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ศ™i Turismului sau de la companii subordonate acestuia transmiteau un procent de 10% din plฤƒศ›ile efectuate cฤƒtre funcศ›ionarii care puteau influenศ›a aprobarea finanศ›ฤƒrilor", susศ›in procurorii.

DNA aratฤƒ cฤƒ, în luna februarie 2011, Elena Udrea a avut o întâlnire cu Adrian Gardean, reprezentant de fapt al societฤƒศ›ii SC Termogaz Company SA.

Întâlnirea a avut loc la o pensiune din staศ›iunea Buศ™teni, care aparศ›inea lui Gheorghe Nastasia, cu ocazia sฤƒrbฤƒtoririi zilei de naศ™tere a acestuia, ศ™i a fost intermediatฤƒ de ศ˜tefan Lungu.

Termogaz Company SA avea în desfฤƒศ™urare, în acea perioadฤƒ, mai multe contracte de execuศ›ie lucrฤƒri finanศ›ate de MDRT prin programul "Schi în România", cel mai important fiind contractul de dezvoltare a staศ›iunii Straja — Municipiul Lupeni, în valoare totalฤƒ de 152.909.210 lei, încheiat la data de 28 februarie 2011.

Din analiza extraselor de cont depuse la dosar rezultฤƒ cฤƒ, în aceastฤƒ perioadฤƒ, veniturile societฤƒศ›ii au fost reprezentate în mฤƒsurฤƒ covârศ™itoare din plฤƒศ›ile efectuate din fonduri publice.

"Aศ™a cum rezultฤƒ din declaraศ›iile inculpaศ›ilor Gardean Adrian ศ™i Nastasia Gheorghe, Udrea Elena i-a sugerat lui Gardean Adrian cฤƒ, în schimbul plฤƒศ›ilor la zi efectuate în cadrul contractelor pe care le derula aceastฤƒ societate în cadrul programelor finanศ›ate de MDRT, trebuie sฤƒ facฤƒ anumite sponsorizฤƒri. De asemenea, Udrea Elena l-a indicat pe inculpatul Nastasia Gheorghe ca fiind persoana cu care Gardean Adrian urma sฤƒ ศ›inฤƒ legฤƒtura pentru stabilirea detaliilor legate de plฤƒศ›i. Ulterior, Gardean Adrian a avut o întâlnire la sediul ministerului cu Nastasia Gheorghe ศ™i Lungu ศ˜tefan, prilej cu care cei doi funcศ›ionari i-au amintit lui Gardean Adrian cฤƒ trebuie sฤƒ încheie un contract de sponsorizare cu societatea lui Rudel Obreja, lucru cu care Gardean Adrian a fost de acord", mai spun procurorii.

Suma stabilitฤƒ de Gheorghe Nastasia pentru a face obiectul "sponsorizฤƒrii" a fost de 3 milioane lei, reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea plฤƒศ›ilor încasate de Termogaz Company pentru lucrฤƒrile finanศ›ate de minister.

DNA mai aratฤƒ cฤƒ soluศ›ia convenitฤƒ a fost încheierea unui contract fictiv de publicitate între Termogaz Company ศ™i Europlus Computers, în baza cฤƒruia societatea lui Rudel Obreja a încasat suma de 3 milioane lei, folositฤƒ pentru achitarea creditului obศ›inut de la BRD.

Din probele administrate în cauzฤƒ a rezultat cฤƒ aceastฤƒ operaศ›iune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obศ›inute de la MDRT în patrimoniul lui Rudel Obreja.

DNA mai susศ›ine cฤƒ procesele verbale de redare a convorbirilor înregistrate în baza unui mandat emis de Înalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie relevฤƒ implicarea Elenei Udrea în discuศ›iile care au avut loc cu privire la finanศ›ฤƒrile acordate de Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ศ™i Turismului pentru contractele încheiate de SC Termogaz Company SA.

Astfel, la data de 22 decembrie 2010, între Adrian Gardean ศ™i ศ˜tefan Lungu are loc o conversaศ›ie, prilej cu care ศ˜tefan Lungu susศ›ine cฤƒ a discutat cu ministrul Udrea Elena cu privire la finanศ›area de cฤƒtre MDRT a proiectelor Termogaz:

"Adrian Gardean: (n.n.: râde) E ceva urgent, care vroiai sฤƒ discuศ›i cu mine, sau?… 
ศ˜tefan Lungu: Nu, nu, nu… Nu e nimic urgent, doar cฤƒ e de bine ce am vorbit noi, chestia aia… 
Adrian Gardean: Aia, cu finanศ›area? 
ศ˜tefan Lungu: Da, da! 
Adrian Gardean: Ai…discutat ศ™i cu "doamna"? 
ศ˜tefan Lungu: Da, da, da! 
Adrian Gardean: Aha! ศ˜i… a dat semnalul? 
ศ˜tefan Lungu: Da. A zis cฤƒ vorbim dupฤƒ sฤƒrbฤƒtori, cฤƒ i se pare interesantฤƒ propunerea! 
Adrian Gardean: Ok! 
ศ˜tefan Lungu: ศ˜i o dezvoltฤƒm în comun, de sฤƒrbฤƒ… de dupฤƒ sฤƒrbฤƒtori! 
Adrian Gardean: Aha… Deci, de-asta voiai sฤƒ ne vedem, da? 
ศ˜tefan Lungu: Da, da, da, da, da!". 
La data de 12 ianuarie 2011, Adrian Gardean are o discuศ›ie cu ศ˜tefan Lungu, care promite ca va organiza o întâlnire cu Elena Udrea ศ™i cu secretarul general al ministerului Nastasia Gheorghe (George): 
"ศ˜tefan Lungu: ศ˜i vroiam sฤƒ te întreb mâine dimineaศ›ฤƒ pe la ora 11… cam cum ai fi cu timpul? 
Adrian Gardean: Dacฤƒ e sฤƒ vin acolo! 
ศ˜tefan Lungu: Î… 
Adrian Gardean: Eu plฤƒnuiam sฤƒ plec la Petroศ™ani, dar nu mai plec atunci. 
ศ˜tefan Lungu: A…Pฤƒi m-a rugat "doamna". Mi-a zis în felul urmฤƒtor, "sฤƒ nu pierdem timp", pentru cฤƒ dânsa are sฤƒptฤƒmânile astea dezastru! ศ˜i a zis "neapฤƒrat sฤƒ ne vedem, pentru problema aceea, cu Nastasia, pentru cฤƒ rฤƒspunde de ea". 
Adrian Gardean: Aha. 
ศ˜tefan Lungu: Direct!… ศ˜i a zis "Bฤƒi, deci eu mฤƒ vฤƒd de curtuoazie, cฤƒ e frumos, zice. Dar nu rฤƒspund eu. Nu cฤƒ nu rฤƒspund, dar i-am delegat toate demersurile lui Gheorghe Nastasia. Ce rost are sฤƒ pierdeศ›i timp?". Ne vom vedea, nu-i nicio problemฤƒ, cฤƒ e chestie de… 
Adrian Gardean: Da, da, da. 
ศ˜tefan Lungu: Dar, "pentru a grฤƒbi lucrurile, cฤƒ e destul de strâns", a zis "mergeศ›i"… 
Adrian Gardean: Ok. ศ˜i atunci, mâine la 11 ar putea Nastasia sฤƒ? 
ศ˜tefan Lungu: Da, da, da! Da, cฤƒ de la 10 mai are deja. I-am mai fixat o întâlnire la 10 ศ™i… Hai la … ศ™i mai devreme, dacฤƒ este. ศ˜i la 9,30 atunci, se poate cฤƒ mai mult de juma de orฤƒ, probabil, nu dureazฤƒ! 
Adrian Gardean: Da, da. Cu cât mai repede, cu atât mai bine! 
ศ˜tefan Lungu: Hai la 9,30 atunci. 
Adrian Gardean: Deci, 9,30, acolo la… 
ศ˜tefan Lungu: Da…da. 
Adrian Gardean: La Casa Popularฤƒ! 
ศ˜tefan Lungu: Da, mergem acolo, la birou, ศ™i urcฤƒm direct la el, pentru cฤƒ dupฤƒ unsprezece ศ™i jumฤƒtate, doisprezece începe ศ™i se aglomereazฤƒ ศ™i nu mai ajungem… 
Adrian Gardean: Ok. La 9,30. 
ศ˜tefan Lungu: Da, da! C-am vorbit cu el ศ™i mi-a zis: Bฤƒi, eu n-am o agendฤƒ, cum e la "doamna", pe ore! Vino dimineaศ›ฤƒ… ศ™i stฤƒm de vorbฤƒ. ศ˜i atunci mâine, când suntem acolo, vorbim ศ™i de celelalte "microprobleme".

La data de 17 februarie 2011, dupฤƒ întâlnirea dintre Adrian Gardean ศ™i Elena Udrea cu prilejul cฤƒreia s-a stabilit realizarea sponsorizฤƒrii ศ™i stabilirea detaliilor cu Gheorghe Nastasia, între Adrian Gardean ศ™i ศ˜tefan Lungu are loc urmฤƒtoarea discuศ›ie:

"Adrian Gardean: Alo? 
ศ˜tefan Lungu: Uite, eu sunt cu domnul NASTASIA ศ™i mฤƒ întreba de ce n-ai mai stat un pic! 
Adrian Gardean: Pฤƒi, n-am mai stat… Am mai stat câtva acolo ศ™i… 
ศ˜tefan Lungu: Ne cerem scuze, ne cerem scuze!… 
Adrian Gardean: Nu-i nicio problemฤƒ, nu-i nicio problemฤƒ ! Am vฤƒzut cฤƒ… 
ศ˜tefan Lungu: Mâine, cum eศ™ti cu programul? Mai eศ™ti prin Bucureศ™ti? 
Adrian Gardean: În principiu, OK. Da. Sunt în…sunt aici, da! 
ศ˜tefan Lungu: OK. Atunci, hai cฤƒ vorbesc cu dânsul ศ™i gฤƒsim o breศ™ฤƒ mâine ศ™i gฤƒsim o..ศ™i te sun,ca sฤƒ nu.. sฤƒ nu stai deloc! 
Adrian Gardean: Da, da, da … Nu-i nici o problemฤƒ! …".

Cele mai citite

Hezbollah a lansat un atac cu rachete cฤƒtre baza serviciului de informaลฃii militare israeliene, Glilot, lรขngฤƒ Tel Aviv

Gruparea libanezฤƒ Hezbollah a anunลฃat luni cฤƒ a lansat o salvฤƒ de rachete cฤƒtre principala bazฤƒ a serviciului de informaลฃii militare israeliene, Glilot, lรขngฤƒ...

Tragedie รฎn baschetul romรขnesc! Marie Tyra Whitehead, jucฤƒtoare la CSM Tรขrgoviศ™te, gฤƒsitฤƒ decedatฤƒ รฎn apartament

Marie Tyra Whitehead, baschetbalistฤƒ americanฤƒ de 26 de ani, legitimatฤƒ la CSM Tรขrgoviศ™te, a fost gฤƒsitฤƒ fฤƒrฤƒ viaศ›ฤƒ รฎn apartamentul sฤƒu. Poliศ›ia Dรขmboviศ›a investigheazฤƒ...

Biserica evanghelicฤƒ fortificatฤƒ din judeศ›ul Sibiu, distinsฤƒ cu Premiul Publicului ศ™i Grand Prixย 

Proiectul de reabilitare a Bisericii Sฤƒseศ™ti din Alma Vii, din comunaย Moศ™na, judeศ›ul Sibu, este marele cรขศ™tigฤƒtor al anului 2024:ย Grand Prixย ศ™i Premiului Publicului รฎn cadrul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ