21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportComisia Juridică, aviz favorabil pentru ordonanţa care-i permite lui Ponta să renunţe...

Comisia Juridică, aviz favorabil pentru ordonanţa care-i permite lui Ponta să renunţe la titlul de doctor

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, marţi, favorabil ordonanţa de urgenţă 94/2014 care îi permite lui Victor Ponta să renunţe la titlul de doctor, liberalii criticând această ordonanţă pe motiv că este neconstituţională, informează Mediafax.

Citeşte şi: DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul București: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Premierul ar putea returna banii încasaţi. Vezi celelalte efecte

Vicepreşedintele comisiei Theodor Nicolescu (PNL) a precizat că, iniţial, la şedinţă, la propunerea lui, ordonanţa a fost respinsă, dar, ulterior, deputaţii PSD din comisie au reluat votul şi ordonanţa a fost avizată favorabil.

"Din păcate pentru sistemul legislativ din România, această ordonanţă este neconstituţională şi atunci când legea va fi adoptată, dacă va fi adoptată, noi vom sesiza Curtea Constituţională în privinţa acestor probleme de neconstituţionalitate", a afirmat Nicolescu.

Guvernul a modificat în şedinţa din 29 decembrie 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei naţionale, stabilind printre altele şi cadrul legal care reglementează regimul titlurilor ştiinţifice.

Astfel, la pct. 12, se prevede faptul că art. 168 se modifică prin introducerea a două alineate, alin. (71) şi (72). Conform alin. (71), titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop.

Potrivit, alin. (72), actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare.

Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.

PNL a cerut, în urmă cu câteva săptămâni, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constitutionala în privinţa Ordonantei de Urgenţă a Guvernului nr.94/2014, privind retragerea titlului de doctor, afirmând că Ordonanţa a fost iniţiata de "interesele private ale premierului Victor Ponta".

După pierderea alegerilor prezidenţiale, premierul Victor Ponta a anunţat că doreşte să renunţe la titlul de doctor, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece nu existau prevederi legale care să reglementeze această situaţie.

Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul este for decizional.

Cele mai citite

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...
Ultima oră
Pe aceeași temă